Igennem Peter Thorsens beskrivelser får jeg et livagtigt indblik i, hvad der berørte mine slægtninge, som der har boet mange af i Arnager og omegn. Peter Thorsen er selv født i 1872 og har derfor gået i Arnager Skole sammen med min oldefar, som var født i 1874.
Bøgerne har jeg købt fra Facebookgruppen BornholmerBiblioteket, hvor jeg finder bøger, som jeg ikke anede eksisterede. De er glimrende til slægtsforskning.
Jeg var også så heldig at finde en gammel artikel fra 1940 i en af bøgerne, som jeg havde bestilt. Det er generelt en god skik at lægge artikler i bøgerne. Det er sådan en ekstra gave, som man får i tilgift.
Det var Berlingske Tidende, som havde taget turen til Pedersker for at besøge Peter Thorsen. Journalisten beskriver ham som en mand, som står med det ene ben i Nationalmuseets oldtidsflint og granit og med det andet i folkemindesamlingens papirdynger. Det vil sige, at vi både får et godt indblik i vores forfædres omgivelser, men også hvordan de tænkte og agerede.
Peter Thorsen fortæller endvidere journalisten om sin far, Niels Thorsen, som var smed, og som ikke tjente over 1000 kroner om året. Heraf skulle han betale kul og andre omkostninger til smedien, og svendene skulle have fire kroner om ugen. Da man arbejdede fra klokken seks om morgenen til omkring klokken 19 om aftenen vil det svare til en timeløn af cirka fem ører – i 1940.