Højeste indbyggertal i otte år: Så mange bornholmere er vi i dag

Højeste indbyggertal i otte år: Så mange bornholmere er vi i dag
BAGGRUND | ABONNENT | 14. NOV 2022 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
BAGGRUND | ABONNENT
14. NOV 2022 • 05:30

Der bor i dag 178 flere på Bornholm end for et år siden. Befolkningstallet er faldet en smule siden midt på sommeren, men ikke lige så meget som normalt i årets tredje kvartal.

Befolkningstallet på Bornholm skrumpede – ikke overraskende – i årets tredje kvartal, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Sådan plejer det at gå i månederne, hvor sæsonarbejderne fra turiststederne pakker kufferterne, og mange unge rejser til de store byer for at studere. I år er indbyggertallet imidlertid kun faldet med 29 personer mellem 1. juli og 1. oktober, og det er der flere grunde til.

Ser man bort fra særprægede 2020, hvor coronapandemien ændrede flyttemønstret, plejer den bornholmske befolkning at svinde ind med omkring 100 mennesker i tredje kvartal. Det er den eneste tid på året, hvor antallet af fraflyttere normalt overstiger antallet af tilflyttere. Dette mønster har også været gældende i år, hvis man kun kigger på flytninger til og fra andre steder i Danmark. 370 er i tredje kvartal flyttet til Bornholm, og 435 er flyttet væk. Regnes flytninger fra/til udlandet med (hvad Danmarks Statistik betegner som ind- og udvandring), ændrer billedet sig. Der er ankommet 81 flere til Bornholm fra udlandet, end der er "udvandret", og det opvejer tabet af de unge bornholmere.

Når bundlinjen alligevel ender med et lille minus, skyldes det fødselsunderskuddet – altså at der som altid bliver født væsentligt færre (70 i juli-september), end der dør. Faktisk er de seneste tre måneders samlede dødstal på 113 mennesker ganske lavt. Ikke siden 2014 er der registreret så få døde i løbet af et kvartal.

Over 200 nye ukrainere

39.788 er det nøjagtige indbyggertal per 1. oktober. Ikke siden 2014 har så mange mennesker haft adresse på Bornholm ved indgangen til fjerde kvartal.

Over de seneste 12 måneder, fra 1. oktober 2021 og et år frem, er indbyggertallet på Bornholm vokset med 178 personer.

Befolkningsstigningen i 2022 kan i vidt omfang tilskrives flygtningene fra Ukraine. Danmarks Statistiks tal viser, at 268 ukrainere i dag har adresse på Bornholm. For et år siden boede her kun 64 statsborgere fra det krigshærgede land.

Kommunalbestyrelsens politisk bestemte vision fra 2018 er, at Bornholm skal have 42.000 indbyggere i 2028, da der er brug for flere folk i den arbejdsdygtige alder, ligesom kommunens økonomi vil blive svækket uden et større skattegrundlag. Så selvom pilen peger i den retning, skal der skrues op for tilstrømningen de næste fem-seks år, hvis man skal komme i nærheden af målet.

Meget tyder på, at det er urealistisk, og den nye kommunalbestyrelse lagde da også op til at fjerne årstallet 2028 fra målsætningen, da en ny udgave af visionen var til debat tidligere på året.

 

 

 

<iframe title="De seneste ti års befolkningsudvikling på Bornholm" aria-label="Interactive line chart" id="datawrapper-chart-GF9Y2" src="https://datawrapper.dwcdn.net/GF9Y2/2/" scrolling="no" frameborder="0" style="border: none;" width="600" height="400" data-external="1"></iframe>