Halvdelen gennemførte distancen - i år var der næsten udsolgt

Halvdelen gennemførte distancen - i år var der næsten udsolgt
Kim Thygesen sender formiddagens vandrere afsted med godt humør. Foto: Sarah Thun Kristensen
Lørdag 9. november 2024 • 17:24
Lørdag 9. november 2024 • 17:24

Årets version af Mjølner Trail og March blev med hele 580 deltagende. Det er et stort spring fra sidst og utrolig tæt på de 600 deltagere, der betyder udsolgt.

På bare fem år er et arrangement som Kim Thygesen længe har drømt om, blevet en umiskendelig succes. Hvor der tidligere har været nogle få hundrede deltagende var der sidste år omkring 350 og i år hele 580 deltagende i Mjølner Trail og March.

– Vi har jo ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at det skulle vokse så hurtigt som det gør, og derfor er det godt med et loft på deltagerantal, så vi ved, at vi kan følge med.

Arrangementet har et stort fokus på at udfordre sig selv og få en oplevelse for livet, mens man nyder noget af Danmarks smukkeste natur, forklarer arrangørerne.

– Jeg tror simpelthen, at det er Bornholm der trækker, og vi kan være stolte af vores ø og af ydersæsonen, for den kan også trække folk herover. Jeg tror at arrangementet her tiltaler folk, der vandrer, ligesom det har det militære element, fordi det jo er en militærrute, vi bruger.

Og faktisk er hele 200 af de deltagende da også hentet direkte fra kasernen, hvor man bruger løbet som en del af træningen. Og når både de civile bliver mere interesserede i løbet og der bliver flere værnepligtige, så stiger antallet af deltagere, og det skal man være opmærksom på, når man ikke er så rutineret, mener Kim Thygesen.

– Vi har valgt at lægge et loft på 600 deltagere, fordi det er det, vi kan overskue. Det er kun femte år, og vi får jo nye erfaringer hver gang vi laver det, og så prøver vi at rette til og gøre det bedre.

Fra hele landet

Eksempelvis bliver ruten ændret hvert år, så der ikke er nogen af de deltagende, der ved lige præcis, hvad der venter dem. Det er med til at sætte lidt ekstra pres på og udfordre folk mentalt.

– Jeg tror egentlig godt, folk kan lide, at vi holder noget tilbage, så de ikke helt ved, hvilken vej de skal og hvilke overraskelser der venter derude. Sidste år havde vi et hemmeligt depot med romkugler, og i år har vi et diskotek ude i skoven, hvor det slet ikke giver mening.

– Det er sådan nogle ting, der er med til at gøre det ekstra sjovt og skørt, mens det også er bankehamrende hårdt. Det er eksempelvis blevet vildt populært, at man skal gå fra Sorthat til Rønne på stranden, fordi det er noget folk elsker at hade, smiler han.

Med en fortid i militæret og med masser af maraton og længere vandreture i rygsækken er han begejstret over at kunne bidrage med et løb, der viser sig at være noget, folk gerne vil rejse efter.

– Jeg tror kun, at en tredjedel af de deltagende kommer fra Bornholm. Ellers kommer folk tilrejsende fra hele landet, og nogen kommer også fra andre lande. De hører om det på en eller anden måde, forklarer han.

Udover Kim Thygesen er løbet arrangeret af en gruppe engagerede mennesker under Veterans and Their Families (VATF), og overskuddet fra løbet deles i år op mellem veteraner og Tejn IFs børneafdeling.

– Vi plejer at gemme en 10.000-20.000 kroner som en buffer, så vi kan betale nogle ting forud til næste løb, men det handler ikke om at skabe overskud for os. Det handler om at skabe oplevelser for fok - og lidt ømme ben.

50 procent udgik

Som et nyt tiltag i år er der blevet hyret et firma, der kan holde øje med deltagerne på diamanten. Det betyder meget for nattesøvnen, og løbet er ganske enkelt blevet for stort til at man kan bede de frivillige om at tjekke folk af i en form for protokol.

– Det har krævet meget rent psykisk for os at have folk ude på diamanten, fordi vi ikke helt har vidst, hvor folk var indtil de tjekker ind på et depot. Og det er jo en aftale, de indgår inden de begiver sig afsted, at det er deres eget ansvar og at hvis de vil udgå, så skal de selv finde hjem og ringe til os, men det har været lidt mærkeligt.

– Derfor har der i år været GPS på alle, der har været på den helt lange rute, så ingen bliver væk i mørket. Det har været en udskrivning, men det er en konsekvens af, at løbet er blevet så stort.

– Det har givet en helt anden ro for os, for ellers kan vi ikke følge med. Men vi har omlagt nogle ting og sparet lidt hist og her, og så får vi råd til den del.

Han oplever, at netop GPS og tidtagning med chip har givet arrangørgruppen endnu mere blod på tanden og givet ny energi, fordi det har fjernet en del af det stress, der tidligere var.

– Sidste år blev vi på en måde taget med bukserne nede, fordi deltagerantallet tog et ordentligt hop, og det var vi ikke forberedt på, så vi skulle måske have haft chippen i spil allerede der, men nu blev det så i år.

Han tør ikke love, at der bliver sat et højere deltagerloft næste år, men han er heller ikke afvisende overfor, at der potentielt kan være 150 flere deltagere på ruterne.

– Det er bare en af de ting, vi slet ikke har overvejet. Vi gør det jo for sjov, men vi havde ikke regnet med, at det skulle blive sådan her, det havde vi overhovedet ikke.

Sidste år udgik omkring 50 procent af deltagerne på diamanten, men med roligt vejr og ingen regn regner Kim Thygesen med, at tallet bliver bedre i år, hvor der lørdag formiddag var udgået en 12-15 stykker.

– Men der er stadig Hammeren tilbage, og der skal man klatre lidt, så lad os nu se.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT