Grønne ambitioner var hovedargument for ombygning

| ABONNENT | 12. NOV 2019 • 13:30
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
12. NOV 2019 • 13:30
Da kommunalbestyrelsen i juni 2015 godkendte ombygningen på blok 6 ved at tildele en kommunegaranti til lånet på 122 millioner kroner, fyldte de grønne ambitioner meget. Det fremgår af referatet, hvor sagen blev fremstillet på denne måde for politikerne.

”Baggrunden herfor er dels, at et statsligt tilskud til kraftvarmeværker bortfalder i 2018, dels en mere effektiv energiudnyttelse og dels et ønske om at nedbringe CO2-udledningen ved anvendelse af biomasse frem for fossile brændstoffer. Nedbringelse af CO2-udledningen indgår som et element i Strategisk Energiplanlægning, understøtter Bright Green Island-strategien og bidrager til at opfylde kommunens mål inden for klima- og energipolitikken”.

Kommunegarantien blev godkendt af en enig kommunalbestyrelse.

Promovere som grøn ø

Af vidneafhøringerne fra voldgiftssagen fremgår det også, at hensynet til en grøn omstilling spillede en vigtig rolle. Den politisk udpegede bestyrelsesformand i Østkraft, Knud Andersen (tidligere amtsborgmester for Venstre), er refereret for denne forklaring, da han blev afhørt i København.

”Det var et politisk bestemt hverv. Han (Knud Andersen, red.) var med til at udvikle og promovere Bornholm som en grøn ø, der går i front med hensyn til alternative energiformer. Han så, at man trods alle gode intentioner ikke nødvendigvis gik i takt. Noget måtte der gøres, og han talte med flere forsyningsvirksomheder, herunder også RV, om behovet for at udvikle sig grønt.”

Omlægninger af statslige afgifter og tilskud var med til at gøre ombygningen fornuftig, forklarede Knud Andersen.

”Det var for ham en god idé at ombygge blok 6. Man kunne se allerede af de første regnestykker, at det var bortfaldet af statsafgiften, der gjorde udslaget. Men havde de fået at vide dengang, at man ikke kunne producere billigere el eller varme, så gav det ikke nogen god mening med ombygningen,” står der i kendelsen om Knud Andersens vidneforklaring.

Jan Damkilde Andersen, afdelingschef hos Bornholms El-produktion, understregede miljøhensynet i sin forklaring i voldgiftsretten:

”Hovedårsagen til, at man byggede om, var ønsket om at få fossilfrit brændsel”, står der i voldgiftskendelsen.

Kim Westh, der er afdelingsleder i el-produktionen og var medlem af koncernbestyrelsen i Bornholms Energi og Forsyning, da beslutningen blev truffet, fortalte i sin vidneforklaring, at Beof forventede, at ombygningen ville gøre fjernvarmen billigere.

”Når man byggede værket om til 100 % flis-produktion, ville varmesiden spare betydelige beløb, og der ville ligeledes blive betydelige afgiftslettelser. Prisen på varme ville falde”, står der i voldgiftskendelsen om Kim Wesths udsagn.