Fredagens leder: Send et smil på mandag!

Fredagens leder: Send et smil på mandag!
Niels-Jørgen Johansen gik med til at lade sig fotografere selv om han ikke er helt tilfreds med sin fremtoning i øjeblikket. – Jeg er blevet lidt langhåret, siger kørelæreren fra Rønne. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 17. APR 2020 • 13:53
Af:
oejvind-hesselager
| ABONNENT
17. APR 2020 • 13:53
Der kommer mere gang i Bornholm på mandag i næste uge. For med nattens aftale i Folketinget om at udvide åbningen af samfundet i den såkaldte fase 1, er der givet grønt lys til at for eksempel flere selvstændige ansatte kan møde kunderne igen.

Det gælder blandt andet nogle af de såkaldt liberale erhverv, der blev lukket i marts, fordi den erhvervsdrivende er tæt på kunden, og dermed var der for stor risiko for spredning af virus.

På landsplan skulle der være cirka 13.500 mennesker i denne sektor, der kan slå dørene op, og deres omsætning skulle svare til cirka 0.03 procent af den samlede værdi af produktionen i riget. Det er tal fra TV2News.

Åbningen er altså stadig i den absolutte småtingsafdeling.

Måske er det vigtigste ved nattens beslutning, at den genåbner det politiske Danmark. Langsomt vil Danmark bevæge sig fra at være styret af fornuftige forsigtighedsprincipper baseret på sundhedsmyndighedernes tal, til at være resultatet af politiske forhandlinger og prioriteringer.

Allerede i næste uge begynder overvejelserne om åbningen i fase 2. Er det for eksempel efterskolerne, højskolerne eller cafeer og restauranter, der i næste fase skal have lov at åbne?

I den forbindelse: Det er ikke først og fremmest smitterisikoen, der holder myndighederne tilbage fra at åbne mere. Det er nervøsiteten for, hvordan vi opfører os, hvis der åbnes mere. Så hold afstanden!

Men selv om åbningen på mandag er lille, kan den alligevel få stor betydning for bybilledet i lokalsamfundet. Og for den enkelte.

Cirka 60 frisører på Bornholm får mulighed for at få indtjening igen. Det samme gælder øens cirka 25 massører, 15 køreskoler, lige så mange skønhedsklinikker, samt et par tatovører. Blandt andre.

Tallene er med forbehold.

Frisør Marianne Beisner, der har salon på Lille Torv i Rønne, åbner tirsdag i næste uge. Hun holder fast i forsigtighedsprincipperne og siger nej til kunder, der vil barberes.

– Der skal jeg stå så tæt på hovedet, at det næsten er mund til mund. Så det venter jeg en måneds tid med, siger hun.

Andre er knapt så tæt på kunderne og kan se med større fortrøstning på åbningen.

Kørelærer Niels-Jørgen Johansen i Rønne har haft 30 elever på pause i den seks uger lange lukning. Han har tabt 75.000 kroner i omsætning og ved endnu ikke om han bliver kompenseret.

– Det har været mest synd for eleverne, som har gået og ventet på at få deres kørekort, siger Niels-Jørgen Johansen, der åbner 09.00 på mandag.

Selv om åbningen kun er delvis, skal vi glæde os over at få et lille stykke hverdag tilbage. Nu kommer en tid, hvor vi måske igen fanger et par øjne, når vi kigger ind ad vinduerne til flere af byens selvstændige i gaderne. Det trænger vi i den grad til. Og det trænger de til. Husk at sende et smil, der siger:

I har været savnet!