Fossilfri Bornholm i 2040: Udkast til strategi ligger klar 

Fossilfri Bornholm i 2040: Udkast til strategi ligger klar 
– Det er selvfølgelig vigtigt, at det her ikke ender i skuffen, for så sker der ingenting. Vi når kun målet om at være fossilfri i 2040, hvis vi bruger det aktivt, siger Caroline Meyer White, medlem af Alternativet og formand for særligt udvalg om klima og bæredygtighed. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
KLIMA/TRANSPORT | BORNHOLM | Fredag 16. juli 2021 • 12:30
Sofie Møller
Journalist
KLIMA/TRANSPORT | BORNHOLM | Fredag 16. juli 2021 • 12:30

Elbiler, ladestandere, borgerinddragelse og en god portion vaneændring er nogle af de helt store punkter, der fremgår af udkastet til strategien om en grøn transport på Bornholm.

Rapporten er udformet af regionskommunens særlige udvalg om klima og bæredygtighed, og formand Caroline Meyer White (AL) er meget positiv over, at den endelig ligger klar.

– Strategien er jo sådan set bare en konkretisering af, hvordan man kan nå de politiske mål, som har været sat i mange år. Nu er der altså taget et skridt for, hvordan vi når derhen, vi gerne vil, siger hun.

Lige nu er strategien blot et udkast, som forventes godkendt af kommunalbestyrelsen i efteråret 2021, men for Caroline Meyer White er det helt essentielle formål med strategien, at der også bliver handlet på den.

– Det er selvfølgelig vigtigt, at det her ikke ender i skuffen, for så sker der ingenting. Vi når kun målet om at være fossilfri i 2040, hvis vi bruger det aktivt, siger hun.

På kort sigt

Allerede nu er det særlige udvalg om klima og bæredygtighed i gang med at realisere nogle af punkterne.

– Der er selvfølgelig noget, som først vil folde sig ud på længere sigt, men lige nu kigger vi især på, hvor og hvordan vi kan handle nu og her, siger hun.

Ifølge rapporten er en af de mest forurenende faktorer på Bornholm personbilerne, som årligt udleder omkring 35.000 tons CO2. Derfor er det også her, man starter med at træde ind og gøre en forskel, forklarer Caroline Meyer White.

– Vi fokuserer meget på elbilernes udrulning, som er helt centralt og derfor også et væsentligt punkt i strategien.

– Teknologien er der, bilerne er der, og folk er i gang. Vores opgave er at skubbe på i samme retning, og derfor er vi i gang med at lave en konkret plan for øens ladeinfrastruktur, siger hun.

Næste punkt, der gribes fat i, hviler en del på bornholmernes skuldre. Her vil udvalget nemlig sætte gang i en borgerinddragende indsats, forklarer Caroline Meyer White.

– Vi skal sammen med borgerne have en samtale om, hvordan vi alle sammen skal flette det her ind i vores hverdag. Vi vil blandt andet arbejde på at række ud til de fællesskaber, som byerne allerede har i for eksempel borgerforeningerne. Her kan de bedst selv tage stilling til, om de har brug for delebilsordning, blafferbænk eller samkørsel, og så vil kommunen stille viden og værktøjer til rådighed.

CO2-udlening fra landtransporten

Den samlede afgiftsbelagte CO2-udledning på Bornholm er i dag 118.000 tons om året. Heraf står landtransporten for 70.000 tons.

Ud af de 70.000 tons står personbiler for cirka 35.000 tons om året, hvorimod varebiler, lastbiler og traktorer står for cirka 10.000 tons, og den samlede busdrift (BAT og turist- og privatkørsel) står for cirka 4.000 tons om året.

På længere sigt

Udover elbiler og borgerengagement, indgår der også en række punkter, der skal arbejdes på, på længere sigt.

Et af punkterne er en omstilling af den tunge transport, såsom lastbiler og traktorer. Men da det stadig er meget uvist, hvilken form for brændstof den tunge transport i fremtiden skal køre på, foreslår strategien, at man samler et forum for omstillingen.

– Vi er ret sikre på, at det indenfor ganske få år bliver klart, hvordan den tunge transport skal køre CO2 neutralt, og på det tidspunkt er det vigtigt, at vi har en samlet gruppe af aktører, så alle kører i samme retning.

– Det skal altså ikke være den enkelte bornholmske virksomhed, der skal holde sig opdateret på udviklingen, men vi skal sammen sørge for at have overblikket og sammen beslutte, hvilken retning det giver bedst mening at gå videre med, siger Caroline Meyer White.

Endnu et punkt, der kommer til at tage tid at realisere, er den kollektive trafik. Caroline Meyer White forklarer, at man her skal have lavet en særegen handleplan, da denne del indeholder flere aspekter.

– Vi vil både omstille den kollektive transport, men det drejer sig også om at optimere den og gøre den mere attraktiv for borgerne, da netop kollektiv transport kan bidrage til at reducere bornholmernes brug af egen bil, siger hun.

Mange flere ladestandere er en del af udkastet til strategien for grøn transport på Bornholm. Arkivfoto: Berit Hvassum 

Et kæmpe spring

Der er ingen tvivl om, at strategien for fossilfri transport er omfattende, og som Caroline Meyer White selv siger det, er der mange skridt, der skal lykkes på den 19-årige lange vej. Derfor giver hun også mulige kritikere ret i, at dele af strategien kan blive udfordrende at nå i mål med til 2040.

– For eksempel er der vognmænd, entreprnører og landmænd, som ikke bare sådan skifter deres køretøjer og maskiner ud fra tid til anden, men har derimod den samme maskine i mange år.

– Derudover er det her et kæmpe spring. Vi har aldrig nogensinde set sådan et klimaspring indenfor transport. De første biler kørte på benzin og diesel, og nu skifter vi fuldstændig over. Det er klart, at det er en udfordring, siger hun, men understreger samtidig, at det ikke er umuligt.

– Holdningsmæssigt er vi rigtig langt på Bornholm. Folk er klar på at gøre noget godt for klimaet, nu skal vi så også bare have samtalen om, hvad det betyder for din og min hverdag. Og så skal vi handle på det, siger Caroline Meyer White.

Regionskommunen om fly- og færgetrafikken

Transporten til og fra Bornholm er ikke en del af strategien for grøn mobilitet, men det er en stor del af den samlede mobilitetsoplevelse på Bornholm. Det er derfor vigtigt, at den del af transporten også hurtigst muligt gøres fossilfri. Her vil den politiske aftale om grøn færgetrafik (april 2021) være en vigtig trædesten, da det ifølge aftalen skal undersøges, hvordan man får færgetrafikken til og fra Bornholm til at blive CO2-neutral. Kommunen vil yde indflydelse, hvor den kan, for at færge- og flytrafikken til Bornholm bliver grøn, eksempelvis ved påvirkning af Trafikministeriet ved udbud af færgedriften.

FÅ ABONNEMENT