Det svenske forsvar har øget sine synlige militære aktiviteter på Gotland og sendt soldater ud at patruljere i gaderne. Kan man forestille sig, at noget lignende vil ske på Bornholm?
– Det er fordi, svenskerne ikke har så mange soldater på Gotland. Da forholdet til russerne blev dårligere, og russerne begyndte at lave aktiviteter ud for Gotland, indsatte Sverige igen soldater permanent på Gotland, hvilket de ikke havde haft i en periode.
– Jeg vil kalde det en lille, symbolsk militær tilstedeværelse, som ikke vil kunne afvise en invasion, men som stadig viser vilje til at kæmpe. Det er det, det handler om i denne situation. Russerne markerer meget hårdt overfor Nato, at de ikke ønsker, at der skal optages flere medlemmer i Nato-alliancen. Det er også en besked, der har adresse til Finland og Sverige, og der er finnerne og svenskerne nødt til at tage til genmæle og sige, at vi bestemmer altså selv, om vi vil være medlem af Nato eller ej, siger Peter Viggo Jakobsen.
– Det behov har vi ikke helt på Bornholm, fordi vi har Almegårds Kaserne med spejderenheden, som er en af de enheder i den danske hær, der er på det højeste beredskab. Så vi har allerede en militær kapacitet på Bornholm, der gør, at russerne ikke bare kan indtage Bornholm uden kamp.
– Danmark er medlem af Nato. Det er Sverige ikke, og derfor er man mere sårbare på Gotland, og svenskerne er nødt til at gøre noget ekstra i disse situationer for at vise kampvilje, tilføjer forsvarseksperten.