Folkemødet har bedt om 2,9 millioner kroner

Folkemødet har bedt om 2,9 millioner kroner
Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| 14. JAN 2021 • 10:13
Af:
lisbet-holst

14. JAN 2021 • 10:13
FOLKEMØDET

Folkemødet har her og nu brug for et tilskud fra staten på 2,9 millioner kroner.

Det var meldingen fra Vibe Klarup, formand for Foreningen Folkemødet, og Camilla Laudrup, Folkemødets direktør, da de onsdag havde foretræde for Folketingets kulturudvalg.

Aflysningen af Folkemødet 2020 og udsigten til markante coronabegrænsninger i antallet af debatarrangører og deltagere i Folkemødet 2021 har sat hele landets politikfestival i en kritisk økonomisk situation.

Kulturudvalget blev orienteret om Folkemødets situation.

– Det var en fin drøftelse, og der var et meget stort fremmøde i udvalget. Vi fremlagde Folkemødets udfordringer, og vi fik også mulighed for at fremlægge, hvordan vi set det kommende Folkemøde kan se ud i en coronatilpasset model, siger Vibe Klarup.

Udvalget spurgte blandt andet ind til Folkemødets økonomi.

– Vi fremlagde, hvordan det plejer at være, hvor vi plejer at klare os med et minimalt tilskud fra det offentlige. Vores økonomi er primært baseret på sponsorater og partnerskaber og konkrete indtægter, for eksempel leje af telte. I et mindre set-up kommer der færre, der skal bruge et telt eller en lydpakke. Selvfølgelig er der også partnere der - meget forståeligt - har sagt, at det er for usikkert, så Folkemødet bliver uden dem i år.

Brug for handling her og nu

Udvalget blev orienteret om, at Folkemødet har fået tilsagn om ekstra en mio. kroner fra Bornholms Regionskommune.

– Det er flot, og det er vi glade for, men vi synes også at folkestyret skal bidrage. Det er vores alles Folkemøde, ikke kun bornholmernes. Det hørte jeg ikke nogen være uenig i. Jeg hørte kun opbakning, men det betyder ikke, der ligger en færdig og klar model, siger Vibe Klarup.

Generelt har Folkemødet oplevet stor opbakning til og begejstring for Folkemødet.

– Det, vi har brug for nu, er at nogen handler på den begejstring. Det forsøgte vi at tydeliggøre for udvalget: "Nu må I simpelthen hjælpe os, det haster."

En grundøkonomi

De 2,9 millioner kroner, som Folkemødet har akut brug for, skal ses i forhold til at det sidste år kostede statskassen 4,5 mio. kroner i kompensation for det aflyste Folkemøde 2020, siger Vibe Klarup.

Selv om Folkemødet 2021 bliver mindre, så er der grundudgifter, der er uændrede, uanset om der kommer ti eller 10.000 gæster.

– Dertil kommer, at vi ved, vi kommer til at bruge penge på corona-tilpasning. Der kommer til at være krav om øget afstand, om adgangsregulering, om sanitet. Nogle af de løsninger, vi har udviklet, vil ikke kunne bruges i år, de skal laves om, siger Vibe Klarup. Også Folkemødets sekretariat skal opretholdes.

Fortsat dialog

Foreningen Folkemødet afventer nu en udmelding fra Folketinget.

– Vi har selvfølgelig en dialog med alle partier og med kulturminister Joy Mogensen. Vi vil fortsat insistere på, at vi har brug for beslutninger og konkret handling, og det skal ske nu. Vi bliver snart nødt til at vide, om vi kan trykke på startknappen og sige: "Se her, sådan kommer Folkemødet til at se ud i juni 2021. Det her er rammerne, værsgo med at gå i gang med at planlægge, alle jer, der udgør selve Folkemødet." Vi har trukket det meget længe, og det kan vores partnere - organisationer, virksomheder og politikere - heller ikke holde til, understreger Vibe Klarup.