Fleksboliger bekymrer: 'Det er mere afvikling end udvikling'

Fleksboliger bekymrer: 'Det er mere afvikling end udvikling'
Der er ikke helt enighed i Arnager om, hvorvidt det er et problem for byen, at der bliver flere fleksboliger. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 26. JUL 2023 • 11:32
NYHED | ABONNENT
26. JUL 2023 • 11:32

Der er ikke helt enighed i Arnager om, hvorvidt det er et problem for byen, at der bliver flere fleksboliger. Det er afvikling i stedet for udvikling, mener en af borgerne.

– Jeg vil sige, at det er mere afvikling end udvikling.

Sådan udtrykker arnagerboen Orla Madsen det, når han skal sætte ord på, hvordan væksten af huse, der bliver solgt som fleksboliger, påvirker Arnager. Orla Madsen har boet størstedelen af sit liv i Arnager, og hans pointe og bekymring bunder i, at flere af fleksboligerne i byen bliver lejet ud som sommerhuse, hvorfor man sjældent ser ejerne, hvis man overhovedet ser dem.

– Det gør jo, at husene står tomme udenfor sommerperioden, og så bliver der meget dødt i byen, siger Orla Madsen.

Formanden for Arnager Borgerforening, Arne Ipsen, ser dog knap så dystert på situationen omkring fleksboliger.

– Der er da to-tre huse, som bliver lejet ud, men der er også nogen, der køber huset som fleksbolig, og når de så går på pension, flytter de herover, siger Arne Ipsen og fortæller om et svensk par, der for nylig gik på pension og solgte deres hus i Sverige, hvorefter de er flyttet permanent til Arnager.

– Så det hele er bestemt ikke negativt, fortæller formanden.

 


Formanden for Arnager Borgerforening, Arne Ipsen, mener, at fleksboligejerne bidrager til Arnager. Foto: Jesper Dollerup Merved

 

Bopælspligt udelukket

Debatten om at indføre bopælspligt i de bornholmske byer genopstod tidligere på året, hvor Enhedslisten foreslog, at borgerne i byerne skulle have mulighed for at stemme om, hvorvidt der igen skal være bopælspligt i deres by.

Forslaget blev afvist i kommunalbestyrelsen, og Arne Ipsen mener da også, at det er for sent at gøre noget ved den del nu.

– Man kan jo ikke indføre bopælspligt nu. Der er så mange, der har fleksbolig, så det kan man ikke bare gøre lige pludselig, forklarer formanden.

At det bliver tæt på umuligt at genindføre bopælspligten, ved Orla Madsen godt, men han mener stadig, at der skal gøres noget ved problematikken, før livet forsvinder helt i byen.

– Der må kunne laves noget regulering på området, så vi undgår, at det hele bare bliver til et stort sommerhusområde, siger Orla Madsen.

Formanden for Arnager Borgerforening anerkender, at Orla Madsen og andre skal have lov til at have deres mening, men han er af den holdning, at flere af fleksboligejerne bidrager positivt til Arnager. Både ved at investere sig i samfundet, bakke op, og han fortæller, at langt de fleste er med i borgerforeningen.

– De fleste har også ofret meget på boligerne og sat dem i stand. Det skaber nogle arbejdspladser, og det er jo også bedre, end at husene står, uden der bliver gjort noget ved dem, forklarer Arne Ipsen.

Håber på flere unge

Hvis Arne Ipsen skulle have et ønske til fremtiden, så er det derimod, at man får lidt større opbakning til borgerforeningens arrangementer.

– Jeg kunne godt ønske, at der kom lidt flere af de unge. Men de unge mennesker går jo på arbejde, og så er børnene der, når de kommer hjem. Så der kan være nok at se til, siger formanden.

Han har været med i borgerforeningen siden 1979 og bestridt formandsposten siden 1980, så han begynder at overveje, om der skal andre kræfter til, fortæller han. Og selvom bestyrelsen i foreningen næsten kun består af pensionister, så er Arne Ipsen fortrøstningsfuld.

– Jeg tror, der kommer nogen til at tage over til den tid. Det ville jo også være synd, hvis det gik i stå.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT