Fiskere utålmodige: Undersøg sælernes ædevaner

Fiskere utålmodige: Undersøg sælernes ædevaner
Undersøgelser skal vise, om sælerne i Østersøen æder af fladfisk i fiskernes garn i et sådant omfang, at reguleringen af sælerne kan genoptages. Det gør de, lyder det fra fiskernes lokale forening, hvis medlemmer ifølge formand Thomas Thomsen ser det hver dag. Her er det nogle pighvar, der er ædt af. Foto: Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 12. JAN 2022 • 10:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
12. JAN 2022 • 10:30

DTU Aqua skal undersøge, om sæler æder af fladfisk i et sådant omfang, at reguleringen af sælerne kan genoptages. Det kan kun gå for langsomt at komme i gang med de undersøgelser, lyder det fra fiskernes forening.


Hvor glade er sæler for at æde fladfisk? Det spørgsmål er afgørende for, om reguleringen af gråsæler i Østersøen omkring Bornholm bliver genoptaget. Aktuelt er den sat på pause, mens sælernes ædevaner bliver undersøgt nærmere.

Miljøstyrelsen opfordrer fiskerne til at indberette sælskadet fangst til Fiskeristyrelsen og vil desuden undersøge sælskader i fiskeriet efter fladfisk i samarbejde med DTU Aqua. De undersøgelser går efter planen i gang i foråret, oplyser Miljøstyrelsen.

– Vi håber, at DTU kan nå at lave undersøgelserne inden fiskeriet efter skrubber stopper efter gydningen i foråret. DTU Aqua laver undersøgelserne i samarbejde med fiskere fra Bornholm, fortæller forstfuldmægtig Ejgil E. Andersen i Miljøstyrelsen til Tidende.

Sælernes menu

Reelt er der tale om en udvidelse af de igangværende undersøgelser, som DTU Aqua laver i forhold til torsk, som også kommer til at omfatte fladfisk.

Undersøgelserne fungerer på den måde, at man sætter nogle fisk i nogle garn og lader dem stå i havet i forskellige tidsrum. Så tager man dem op og tjekker, hvad der er sket med fiskene. Det fortæller både Ejgil E. Andersen og formand Thomas Thomsen fra Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening.

– Der er ingen tvivl om, at fladfiskene nok står ret langt nede på sælernes menukort, særligt i perioder hvor der ikke er rogn i dem. Sælerne er ikke dumme, de ved godt, havde jeg nær sagt, hvad der er en tør fladfisk, og hvad der er en rognfyldt fisk. Ellers finder de hurtigt ud af det. Så det er lidt spændende at se, hvad de gør ved dem, siger Ejgil E. Andersen.


Foto: Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening


For langsom

Thomas Thomsen tror heller ikke, at fladfiskene er sælernes foretrukne spise, men han er ikke i tvivl om, at de også spiser skrubber og pighvar.

– Fiskerne ser det hver dag, at sælerne spiser, hvad der er. Selvfølgelig vil de helst have torsk, men hvis der ikke er nogen torsk, så spiser de noget andet. De skal jo have mad. Det er lidt ligesom, når vi åbner køleskabet, siger han.

Samtidig gør han det klart, at fiskerne synes, at undersøgelserne burde være gennemført tidligere end til foråret.

– I fiskernes verden kan det kun gå for langsomt. De lægger op til de her forsøg i løbet af foråret, hvor vi siger "kom nu i gang". Der er ingen grund til at vente. Det forsøg skulle have været lavet før jul, så man ikke fik den her pause. Det er en meget, meget, meget kedelig og træls situation, at man stopper reguleringen, fordi banditsælerne har vundet, siger Thomas Thomsen.

Sverige regulerer

I Danmark er reguleringen af gråsæler sat på pause, fordi de ifølge Miljøstyrelsen ikke længere har væsentlig erhvervsøkonomisk betydning for fiskeriet. Det var forudsætningen for at kunne dispensere fra den beskyttelse, som gråsælen har i kraft af habitatdirektivet. Årsagen er, at torske- og laksekvoterne er reduceret så markant, at denne betingelse ikke længere er opfyldt, vurderer Miljøstyrelsen.

Sverige har imidlertid ikke sat sin regulering af sælbestanden på pause. Til DR P4 Bornholm siger den svenske naturstyrelse, at den ikke mener, at der er en anden løsning, samt at sælerne gør stor skade og koster fiskerne mange penge. Derfor tillader de svenske myndigheder fortsat regulering af sælbestanden.