Firkløver skal drøfte Dams Gård: De to store ser muligheder for ungdomsmiljø

Firkløver skal drøfte Dams Gård: De to store ser muligheder for ungdomsmiljø
Konstitueringspartierne har ikke drøftet, hvad der skal ske med Dams Gård. De største partier, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, ser muligheder for et ungdomsmiljø i bygningerne i Krystalgade i Rønne. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 24. NOV 2021 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
24. NOV 2021 • 15:30

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti nævner muligheden for at trække ungdomsrettede aktiviteter ind i Dams Gård, så der opstår et ungdomsmiljø. Hverken De Konservative eller Kristendemokraterne har lagt sig fast på, hvad de mener. En mulighed kunne dog være at sælge ejendommen, siger Jacob Trøst.


De har meget at se til de fire partier, som efter nytår står bag konstitueringen med borgmester Jacob Trøst i spidsen. Der er en del formalia, der skal på plads, inden den nye kommunalbestyrelse begynder sit arbejde umiddelbart efter nytår. Derudover skal de fire partier tale sig til rette om, hvad de i fælles flok og hver for sig mener om dette og hint.

Et af punkterne er Dams Gård, som i forbindelse med udviklingsarbejdet i Rønne er udset til en form for kultur- eller foreningshus. Det har partierne ikke haft tid at drøfte endnu. Hver især har de dog gjort sig nogle tanker om, hvad der kan ske med den karakteristiske ejendom i Krystalgade.

Konservative Jacob Trøst fortæller, at han er mest indstillet på at sælge den for at skaffe nogle penge til børne- og ungeområdet. Dermed ikke sagt, at det er det, der bliver enden på det.

– Det vil indgå i den samlet drøftelse af, hvad vi skal med vores bygninger. Der spiller Snorrebakken også ind, når vi har sat det i bro. Derfor skal vi finde ud af, hvordan vi løser det, og det omfatter også Dams Gård, siger den kommende borgmester.

Trække ungdommen ind

På Enhedslistens vegne siger gruppeformand Morten Riis, at det er afgørende, at der er et godt sted, hvor Kulturskolen kan være.

– Vi kan ikke se andre adresser, der er lige så egnede som Dams Gård, og den er der i forvejen. Hvis der er noget, der er dyrt at indrette, så er det musiklokaler, og det er der i forvejen. Så vi synes, det er oplagt at fortsætte der, siger han.

Samtidig vil Enhedslisten også gerne se på muligheden for at trække andre ungdomsrettede aktiviteter ind i Dams Gård.

Også Linda Kofoed Persson fra Dansk Folkeparti nævner muligheden for at lægge tilbud til ungdommen ind i bygningerne.

– Der kunne jeg godt tænke mig, at vi tog hul på en snak om, hvad vi gør i forhold til ungdomsmiljø. Vi mangler noget til ungdommen, for eksempel ungdomsskole, kulturskole og forfatterskole. Måske kunne Rønnes klubtilbud også være der, siger hun.

Kristendemokraterne har ikke umiddelbart gjort sig nogen konkrete tanker om, hvad der skal ske med Dams Gård, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

– Det vil jeg høre med de andre i konstitueringsgruppen, siger han.

Brug eller sælg Østre Skole

Østre Skole har i den offentlige debat været en del af diskussionen om Dams Gård. Hvad der skal ske med den, har de fire partier heller ikke drøftet, og der er allerede en proces i gang, som kan afgøre det spørgsmål, inden den nye kommunalbestyrelse tiltræder.

Jacob Trøst siger, at De Konservative gik til valg på, at kommunen enten skal bruge den gamle skole til noget eller sælge den. Hvis den ikke er solgt til nytår, vil han lade den indgå i en generel drøftelse af, hvad kommune skal stille op med sine bygninger, siger han.

Morten Riis er ikke sikker på, at Østre Skole er noget, de fire partier behøver at blive enige om.

– I forhold til Østre Skole er der en risiko for, at den siddende kommunalbestyrelse når at træffe endegyldige beslutninger. Så den del er lidt svær at gøre det store ved, også hvis vi havde en plan i fællesskab, siger han.

Bjarne Hartung Kirkegaard siger, at Kristendemokraterne ikke på den måde har taget stilling til Østre Skoles fremtid.

Linda Kofoed Persson har ingen kommentarer til spørgsmålet om Østre Skole.