Fagforening: Start med de dårlige og rådne vinduer på Ullasvej

Fagforening: Start med de dårlige og rådne vinduer på Ullasvej
Karen Lynn Jacobsen, HK Hovedstaden Bornholm, ved årsmødet i 2018. Arkivfoto: Berit Hvassum
ÅRSMØDE | BORNHOLM | ABONNENT | 25. SEP 2021 • 08:00
ÅRSMØDE | BORNHOLM | ABONNENT
25. SEP 2021 • 08:00

På HK Hovedstaden Bornholms årsmøde var det fysiske arbejdsmiljø for medarbejderne i regionskommunen oppe at vende.

 

HK Hovedstaden Bornholm har i forgangne uge holdt årsmøde, hvilket allerede på forhånd kunne betegnes som en glædelig begivenhed.

For tænk engang: Det kunne lade sig gøre!

Som Karen Lynn Jacobsen, HK Kommunal Hovedstaden/Bornholm, indledningsvist sagde i sin beretning:

– Vi har oplevet og oplever stadig i forhold til covid-19, at distance er kommet for at blive. Mange af vores medlemmer har siddet derhjemme og arbejdet, mens andre dagligt har været på arbejdet. Vi har prøvet at få det bedste ud af det. Vi har savnet vores kolleger, men samtidig har vi fået et andet syn på at "arbejde på distance". At man kan løse opgaverne hurtigere og mere effektivt, at man oplever mindre stress og har mere ro og overskud både i arbejdstiden, men også efter arbejdstiden, det har givet mange af vores medlemmer en anden livskvalitet.

 

Fedt med en vision
om at gøre vores
kommune attraktiv.
Men ord er ikke nok

 

– Der kan kun opfordres til, at den læring, som man har opnået, og den fleksibilitet, som man har oplevet, tages mere i brug som en del af hverdagen. Det vil medvirke til, at Bornholms Regionskommune bliver en attraktiv arbejdsplads. Der findes løsninger og ordninger, som har skabt stor tilfredshed i andre kommuner, som for eksempel firedages arbejdsuge og lignende, så lad os se på mulighederne.

Hun var inde på mange væsentlige faglige problemstillinger såsom, at man som kritisk syg bliver forsøgt fastholdt på arbejdspladsen, fastholdelse af medarbejdere, der kunne vælge efterløn, lønudviklingen, idet "der stadig er rigtig mange steder hvor en almindelig lønudvikling er svær at opnå", og overenskomstområder, som pludselig er blevet "overtaget" af andre faggrupper.

Dertil kommenterede hun det fysiske arbejdsmiljø i for medarbejderne i regionskommunen, hvilket blandt andet rammer ind i den standende debat om nyt rådhus:

– Først og fremmest kan man starte med de dårlige og rådne vinduer på Ullasvej, som jeg fortalte om i starten af 2020 – for der er der ikke sket de store forbedringer. Så har vi de omtalte renoveringer på de kommunale bygninger, som også inkluderer, at man skal finde løsninger for mange medarbejdere. Mange medarbejdere, som sidder dårligt. Forældre og børn, som skal sidde på en gang, da der ikke er mødelokaler nok til, at man kan mødes i fortrolighed. Måling af luftkvalitet i mødelokalerne, og når lampen lyser rødt skal vinduerne åbnes, fordi der er for meget CO2 i lokalet, sagde hun og fortsatte:

Fedt med en vision

– Fysisk afstand mellem de ansatte skaber også udfordringer i det daglige, som betyder, at der skal bruges et hav af ekstra ressourcer på kørsel og arbejdstid for at rette op på de problemer, der opstår, når vi ikke har den tætte kontakt. Kommunens administrative medarbejdere er vigtige, ikke vigtigere end andre, men de er også vigtige. Det, jeg prøver at sige, er: Fedt med en vision om at gøre vores kommune attraktiv. Men ord er ikke nok, man skal have handling bag de ord, og der skal skabes gode arbejdsvilkår for de ansatte, og vi skal samtidig sikre kvalificeret arbejdskraft.

Hvad angår MED-systemet, hvor ledere og medarbejdere skal styrke samarbejdet, oplevede hun positive takter:

– Der er sket noget positivt i vores MED-system. For mig er det tydeligt, at vores kommunalbestyrelse og borgmesteren ønsker vores mening, inden de træffer beslutninger, og det er rigtig godt. Jeg kan selv mærke en tydelig forskel på nu, og når jeg sammenligner med de seneste otte år. Om det er en anden ledelse, om det er emnerne på den politiske dagsorden, eller om nogen er trætte af, at jeg sammen med andre kollegaer råber op – det kan ikke vides. Men jeg mærker, at der er en interesse for medarbejdernes meninger, og det sætter jeg og de andre TR-kollegaer rigtig meget pris på, sagde hun, men pegede også på et specifikt område, som kunne forbedres, nemlig tid:

– Tid til at forberede os, tid til at undersøge sagerne ordentligt og tid til at give et svar – det er ofte et problem, sagde hun.

 

 

HK Stat

Jytte Møller fra HK Stat glædede sig over muligheden for at kunne mødes her halvandet år efter det senest afholdte årsmøde. Og netop om corona sagde hun:

– Coronaen har nu i halvandet år ændret på, hvad vi gør, hvordan vi gør det med videre. Vi har lært at bruge Teams, Zoom og Skype både på godt og på ondt. Kommer vi nogensinde tilbage til den virkelighed vi kendte, eller er verden forandret, ligesom vi taler om før og efter 11. september, finanskrisen med videre?

– Noget godt har vi da også lært af coronaen, vi behøver ikke at rejse til et totimers møde flere gange om året, men kan tage nogle på Teams og så mødes en enkelt gang nogle flere timer, hvor man får nogle gode snakke over en kop kaffe eller lignende. Vi har også fået lagret vores bilag digitalt i stedet for i papirform. Det har betydet, at vi ikke behøver så mange mapper længere, vi behøver ikke så meget plads, og arkivering i kælderen er blevet lettere eller ikke eksisterende.

– Nogle har været glade for at arbejde hjemme, da det giver en anden ro og fordybelse, mens andre ikke har kunnet trives med det. Nogle har haft dårligt internet hjemmefra, og det har givet mange udfordringer, hvis man samtidig har været presset med sit arbejde. Der er mange, der ikke har syntes om at arbejde hjemme.  

 

HK Privat

Dorrit Bjerregaard, HK Privat, konstaterede i sin beretning blandt andet, at vi her oven på corona hører, at der er mangel på arbejdskraft:

– Restauranter og turistbranche har haft svært ved at få de medarbejdere, de har brug for. Ligeledes hører vi fra Dansk Industri, at der også er udfordringer med at få kvalificeret arbejdskraft. Campus Bornholm vil gerne have flere elever. Det lyder, som om vi er i et hæsblæsende tempo – en opadgående kurve.

– Er det rigtigt? Har det sidste halvandet år ændret vores dagligdag, vores arbejdsliv, er vi blevet "kræsne", så vi ikke "gider" arbejde i restaurations/turistbranchen? Og "gider" vi ikke at opkvalificere os? Er der færre unge, der tager en faglært uddannelse? Efter min mening er vi IKKE hverken kræsne eller dovne, og vi vil gerne opkvalificeres og tage kurser. Det er et samarbejde hele vejen rundt, der skal til, for, at vi alle får et godt og sundt arbejdsliv.

Hun talte blandt andet også om vigtigheden i overenskomster:

– Her på Bornholm ser vi nye kæder/butikker komme til, og med stærkt arbejde fra HK har vi fået succes med at få overenskomst, senest med "Normal". Det er vigtigt at sætte fokus på virksomheder uden overenskomst, så kolleger får ordentlige arbejdsvilkår/løn/pension/ferie og så videre, hvilket kun sikres via overenskomst, konstaterede hun.