Erstatningskrav for drab fra forældre behandles i dag

Erstatningskrav for drab fra forældre behandles i dag
Ankesagen vedrørende sagen om drabet i Nordskoven kører i disse dage i Østre Landsret og finder sted i retten i Rønne. På anden retsdag behandles det, hvorvidt forældrene til den afdøde Phillip Mubji Johansen skal have erstatning
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 27. OKT 2021 • 11:28
NYHED | RØNNE | ABONNENT
27. OKT 2021 • 11:28

Det er dag nummer to af tre retsdage i ankesagen vedrørende drabet i Nordskoven, hvor den 28-årige Phillip Mubji Johansen natten til den 23. juni 2020 blev tortureret og dræbt. 

Ankesagen kører i Østre Landsret, men finder sted i retten i Rønne. Her har Phillip Mubji Johansens forældre onsdag formiddag været i vidneskranken i forbindelse med, at de har stillet krav om erstatning. 

Kravene lyder samlet på 156.904,80 kroner til afdødes mor og 142.904,90 kroner til afdødes far. Kravene er baseret på følgende på 130.000 kroner til hver forældre og dertil 25.809,61 til vedligeholdelse af gravsted for afdøde, som deles ligeligt mellem forældrene. Derudover 14.000 kroner i erstatning for psykologhjælp til moren.

Boede hjemme og fik hjælp

Det var forældrenes bistandsadvokat Tyge Trier, der afhørte først faren og dernæst moren. Her kom det frem, at Phillip Mubji Johansen flyttede tilbage til Bornholm, efter han havde boet på Sjælland en periode, og boede hos faren frem til sin død. 

Flytningen tilbage til Bornholm skyldtes ifølge moren, at Philip Mbuji Johansen havde brug for støtte. Blandt andet på grund af sin epilepsi, som gjorde, at han ikke måtte køre bil, og ikke kunne få et almindeligt studiejob. Derfor hjalp forældrene ham med kørsel og penge til medicin. 

Forældrenes bistandsadvokat Tyge Trier fortalte efterfølgende til Bornholms Tidende, at vidneforklaringerne i hans øjne viser, at der var tale om en tæt relation mellem Phillip Mbuji Johansen og hans forældre, og at der derfor er grundlag for et erstatningskrav. 

– Han har boet hjemme og haft en alvorlig sygdom. I den forbindelse har forældrene støttet og hjulpet ham økonomisk og på alle tænkelige måder. Derfor mener vi, at der er tale om en særlig tæt forbindelse, siger han. 

Forsvar ikke enig

Brødrene, der i december 2020 blev dømt 14 år for drabet på Phillip Mubji Johansen, er i ankesagen repræsenteret af forsvarsadvokaterne, Karoline Døssing Normann og Peter Secher. 

Begge forsvarsadvokater argumenterede imod erstatning til forældrene i denne sag. 

– Med udgangspunkt i Karnovs lovsamlinger, så er afdøde flyttet hjemmefra og over 18 og bør derfor kunne klare sig selv. Det gælder også i dette tilfælde, vil jeg mene og derfor kan jeg ikke acceptere forældrenes erstatningskrav, sagde Peter Secher. 

I byretten sidste år blev de to brødre idømt 14 års fængsel for drab, men forældrene blev ikke tilkendt erstatning. Nu behandles spørgsmålet om erstatning igen i ankesagen i Østre Landsret. Der ventes dom torsdag.