Energinet tog imod kritik for åben mikrofon – og Trøst blev mødt med buhen

Energinet tog imod kritik for åben mikrofon – og Trøst blev mødt med buhen
Omkring 150 personer var mødt op til tirsdagens borgermøde. Foto: Jakob Nørmark
NYHED | ABONNENT | 22. NOV 2022 • 20:35
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
22. NOV 2022 • 20:35

To workshops i de kommende måneder om landskabet og konstruktionen af landanlægget med eksterne arkitekter var en nyhed, som Energinet og kommunen havde med til borgermødet i Aakirkeby.

 

– For mig er det en meget stor ære at få lov at være borgmester, når nu Bornholm skal være verdens første energiø.

– Buuh, buuuh… lyder det fra nogle få af de fremmødte i hallen.

Reaktionerne får Jacob Trøst (K) til at standse sin tale og kigge op.

– Hvad betyder det? spørger borgmesteren, men får ikke noget svar.

Han fortsætter sin velkomst, som blandt handler om vigtigheden ved dialog med borgerne.

– Vi skal i kommunen være med til at oversætte den proces, så alle borgere kan følge med og blive hørt. Derfor er borgermøder som i dag meget vigtige, og vi skal holde dem så tit, som det giver mening.

Hvis de utilfredse folk i salen mener, at borgmesteren burde være mindre ydmyg og beæret over statens og Energinets interesse for Bornholm, fik han i sin tale givet et par eksempler på, at kommunen har forsøgt at give kritisk modspil.

Det gælder for eksempel udsmykningen af højspændingsanlægget, hvor kommunen ifølge Trøst har arbejdet for en åben proces om netop arkitektur og landskab.

– I denne proces er det lykkedes at få nogle eksterne arkitekter tilknyttet som rådgivere for os i regionskommunen, fortæller Jacob Trøst.

Der skal i december og februar afholdes to workshops på Bornholms Højskole om arkitektur og landskab, og drøftelserne, som bliver åbne for alle, vil ifølge et medbragt banner ”danne grundlag for det videre arbejde”.

Senere slog Energinets vicedirektør dog fast, at der ikke vil blive afholdt en international arkitektkonkurrence.

Kompensation

Kommunen kæmper også for bedre kompensation for naboer til store højspændingsanlæg.

– Forhåbentligt kan det blive sidestillet med reglerne for naboer til vindmøller og solcelleparker, siger Trøst.

Modsat ved det seneste stormøde i april tillod arrangørerne spørgsmål i plenum efter oplæggene.

– Både vi og Energinet og har lyttet til den kritik, der var efter sidste borgermøde, siger borgmesteren.

Spørgsmålene må dog vente til efter oplæggene. Efter at Helle Munk Ravnborg (EL), forperson for kommunens planudvalg, har præsenteret hovedpointerne fra kommunens høringsrunde i foråret, overtager biolog Christina Kittner fra Miljøstyrelsen ordet.

– Borgermødet i dag er ikke vores. Det er Energinets, siger hun, inden hun præsenterer den langvarige proces, som også rummer en høring i februar 2024.

– Vi skal inddrage jer og behandle de alternativer til projektet, som er rimelige, siger hun.

Mere konkret indhold har Energinet, der er mødt talstærkt op, taget med til Aakirkeby. Vicedirektør Marian Kaagh fører ordet under præsentationen i plenum.

– Jeg kan allerede nu sige, at nogle af de svar, I gerne vil have, kan jeg ikke give på nuværende tidspunkt, siger hun indledningsvist, inden hun takker bornholmerne.

– Tak for den velvillighed og imødekommenhed, vi har mødt ved forundersøgelser og besigtigelser på Bornholm det sidste års tid.

Hun kan dog godt gå lidt mere i detaljer end ved tidligere lejligheder. Selve det el-tekniske anlæg vil få et areal på 700 x 750 meter. Det svarer til 52 hektar, og uden om det tekniske anlæg skal der etableres regnopsamlingsbassiner, landskabelig tilpasning og veje, så det samlede areal, Energinet har brug for at få stillet til rådighed, er noget større.

Hun fortæller, at Energinet de seneste måneder er kommet lidt tættere på et design.

– Det bliver et såkaldt GIS-anlæg. Det betyder, at vi minimerer anlæg, som står ude i det åbne. Vi forsøger at bygge de fleste højspændingskomponenter ind i bygninger. Det vil minimere støjgener mest muligt og visuelt give flere rene flader, siger Marian Kaagh.

På skærmen bag hende toner det cirka 250 hektar store bruttoområde frem, som Energinet arbejder med. Det er markeret med et hvidt omrids, og ved siden er en gul kasse, der angiver det tekniske anlægs størrelse.

– Det er vigtigt for mig at slå fast, at der ikke er truffet beslutning om, hvor anlægget skal placeres inden for den hvide kasse. Men det er besluttet, at anlægget skal placeres inden for den hvide afmærkning, siger hun.

Da der åbnes for spørgsmål fra salen, skal oplægsholderne forholde sig til den relativt store portion skepsis, der er samlet på stolerækken. En stor del af debatten foregik efter redaktionens deadline, men et af de første spørgsmål til Energinets Marian Kaagh var meget centralt.

Er der noget som helst, der kan forhindre projektet?

– Med den viden jeg har på nuværende tidspunkt, kan jeg ikke forestille mig det. Der har været forundersøgelser i gang det sidste års tid. Vi har fået de foreløbige resultater, og der er ikke noget i dem, der indikerer, at det ikke er muligt at placere anlægget inden for det hvide område.

Der er altså ikke meget, der tyder på, at rækken af borgermøder pludselig når sin ende.

 

 

Fakta om høringen

Energinet skal som bygherre udarbejde en miljøkonsekvensrapport for højspændingsstationerne og kablerne på land og mellem Bornholm og Sjælland frem mod 2024. Miljøstyrelsen er myndighed og skal fra slutningen af 2022 og indtil begyndelsen af 2024 arbejde på en miljøkonsekvensvurdering (VVM) af Energinets rapport.

Miljøkonsekvensrapporten og udkastet til miljøtilladelsen sendes i 2024 i høring i anden offentlighedsfase. Efter 8 ugers høring behandles høringssvarene, hvorefter Miljøstyrelsen efter planen kan udstede en miljøtilladelse til projektet midt i 2024.

Parallelt kommer regionskommunen til at arbejde med et tillæg til kommuneplanen og en ny lokalplan for området, hvor landanlægget skal opføres.

Høringen om idéer og forslag til miljøkonsekvensrapporten blev sat i gang i forrige uge og løber indtil 5. december.