Til Landbrugsavisen har Bornholms lokale skovrider, Søren Friese, udtalt, at han ikke mener, at der er noget usædvanligt ved dødeligheden. De 4.000 individer, der i dag findes på verdensplan, stammer fra bare en lille håndfuld dyr, og arten er derfor svært indavlet.
– Det er korrekt, at vi har oplevet en lidt højere dødelighed, hvis man sammenligner med andre arter, som indgår i forvaltningen af statens naturområder, ved at græsse. Men for europæisk bison er det ikke noget, der er unormalt… Europæisk bison var udryddet i naturen efter 1. Verdenskrig, og alle nulevende individer stammer fra kun 12 dyr, så der har været tale om en overordentlig smal genetisk flaskehals, og der har indtil for nylig været tvivl om, hvorvidt arten overhovedet kunne overleve.
Naturstyrelsen oplyser på sin hjemmeside, at dyrene jævnligt bliver tilset, og deres sundhedstilstand bliver monitoreret. Hvis et dyr anses for at lide på grund af sygdom eller skader, bliver det aflivet. Grunden til, at Naturstyrelsen ikke behandler dyrene for orm og parasitter, er fordi de indgår i et størrre europæisk avlsprogram med en fælleseuropæisk forvaltningsplan. Behandler man dyrene, er det kort sagt er svært at gøre dem modstandsdygtige på en naturlig måde.
– Det er gavnligt for artens overlevelse og sundhed på længere sigt, hvis det kun er robuste individer, der giver deres gener videre. Derfor dyrlægebehandler vi ikke bisonerne, men hvis vi ved vores løbende tilsyn konstaterer, at et dyr er sygt, og vi vurderer, at dyret lider eller ikke kan overleve, afliver vi det. Det er en praksis, som er i tråd med Dyreetisk Råds anbefalinger til rewildingprojekter, sagde Søren Friese til Landbrugsavisen.
Vilde eller vildtlevende?