Drømmen er at skabe egen virksomhed: 'De små støtter hinanden, det kan jeg rigtig godt lide'

Drømmen er at skabe egen virksomhed: 'De små støtter hinanden, det kan jeg rigtig godt lide'
Jonathan Böttcher og Amalie Husebye blev for otte måneder siden forældre til Victoria. De vil gerne have flere børn. Drømmen er at Jonathans lille enmandsfirma får så meget vind i sejlene, at parret får råd til at købe deres eget lille hus. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 20. DEC 2020 • 09:36
Af:
lisbet-holst
| ABONNENT
20. DEC 2020 • 09:36
ERHVERV

Jonathan Böttcher, 26 år, glæder sig over, at ordrebogen er pænt fyldt op i januar 2021. I februar er det også begyndt at se fint ud. Sådan skulle det gerne blive ved.

– Det er en god start på året, det skal bare fortsætte, smiler Jonathan Böttcher.

Det sidste års tid har han været på barsel for at tage sig af datteren Victoria, der lige om lidt fylder otte måneder.

Hans en-mands håndværkerfirma JB Håndværk på hjemadressen på Smedevej ved Østerlars har været underdrejet, men nu skal der gang i virksomheden igen.

Det er primært tømrerarbejde, som Jonathan Böttcher tilbyder i sit firma, og han udfører også al el-arbejde, der ikke kræver autorisation. De fleste opgaver, han har, er for private kunder.

– Det handler om at udføre et rigtig godt stykke arbejde til en rimelig penge, så kunderne er tilfredse og gerne kommer igen.

– Alt indenfor indvendig renovering kan jeg udføre og selvfølgelig udvendig renovering, hvis der skal pudses og males, og hvis der skal skiftes en gavl, kan jeg også det, fortæller han.


Travlhed

Øens håndværkere har ifølge Jonathan Böttcher rigtig meget at lave for tiden.

– Håndværkerbranchen boomer for tiden. Det jeg godt kan lide på Bornholm er, at håndværkervirksomhederne støtter hinanden. De små støtter hinanden, det kan jeg rigtig godt lide. Derfor vil jeg også gå op i at skaffe så mange materialer, som muligt lokalt for eksempel hos Østerlars Savværk. Jeg har en kunde, som jeg skal sætte nye vinduer i for. Så vidt jeg ved, er der ikke en lokal producent herovre, men så vil jeg købe vinduerne i et lokalt byggemarked, fortæller Jonathan Böttcher, der også vil satse på at udføre miljøvenlige og bæredygtige kvalitetsløsninger.

Det første år her efter barselsperioden skal bruges til at optjene lidt kapital, så han kan investere i at udbygge sin værktøjspark yderligere.

Frihed

Jonathan Böttcher skiftede fra tømreruddannelsen og uddannede sig til elektronik-fagtekniker på Campus Bornholm. Han var i lære ved Forsvaret på Almegård Kaserne.

Han er glad for uddannelsen og vil bygge ovenpå den, så han kan blive autoriseret elektriker og dermed også kan tilbyde alt indenfor el-arbejde.

Der er ikke mange job indenfor hans fag, heller ikke på landsplan. Uddannelsen til elektronik-fagtekniker handler om fejlfinding, reparation og udvikling af elektronisk udstyr, og kompetencerne bruges typisk indenfor forsvaret, medier og hospitalsverdenen. Faget er udfordret af, at man ofte skifter ud og køber nyt i stedet for at reparere udstyr.

Men det passer ham rigtig godt at være selvstændig.

– Jeg kan godt lide, at man et eller andet sted kan bestemme over sin egen arbejdstid.

Paradis

Det handler også om, at parret gerne vil kunne blive boende på Bornholm. Ambitionen er at få firmaet til at vokse, at have så mange opgaver, så familien kan købe sig det hus, den drømmer om, og hvor der er plads til mange børn. Parret vil gerne have et par stykker til.

Han og kæresten, norske Amalie Husebye, 25 år, der er uddannet serviceøkonom, mødtes for omkring syv år siden via en fælles veninde. Amalie var 17, da hun flyttede med sin mor og to søskende til Bornholm.

De har mange ønsker og gør sig mange tanker om at skabe det allerbedste liv for deres lille familie.

Fremtid skal helst skal ligge på Bornholm.

– Det er derfor, vi gør alt, hvad vi gør – det er for at kunne blive på Bornholm, fortæller Amalie, der arbejder deltid i en tøjbutik.

– Jobmæssigt ville det være nemmere at flytte. Vi klynger os fast. Det nemmeste ville være at flytte, for jobmulighederne er bare for små herovre. Måden at kunne blive på Bornholm er ofte at blive selvstændig. Øen er bare så tryg. Den er et fantastisk sted for børn, og vi har venner og familie her. Naturen er også bare to die for. Vi ser lidt Bornholm som et paradis, og det kan du bare ikke få mange andre steder. Så vi kæmper med næb og klør for at blive her, siger Amalie Husebye. Jonathan Böttcher nikker. Han er enig.

Parret bor til leje i en lejlighed i en større ejendom. Udlejeren har sat ejendommen til salg, så parret kigger med lys og lygte efter en billig lejlighed eller et hus til leje i området.

– Vores udlejer er flink, han siger, at han vil forsøge at sælge huset med os som lejere, så nu får vi se. Vi er virkelig glade for at bo her, siger Amalie.

Dansk på et halvt år

Jonathan er tysk statsborger. I 2004 som ti-årig flyttede han med sine forældre fra Rügen, hvor han er vokset op, til Bornholm.

Hans forældre valgte at forlade Tyskland og vælge Danmark til, efter at de mistede en stor gård. Det var en livsdrøm, som bristede, og som de havde investeret mange penge i.

Forældrene drev i nogle år café i den gamle skole i Østerlars. I dag bor de i Aakirkeby og har om sommeren en lille udendørs café; "Den grønne oase".

Da Jonathan begyndte i den daværende Østerlars Skole, kunne han ikke et ord dansk, og han fik en støttelærer, der hverken kunne tale tysk eller engelsk.

– Så bliver man nødt til at lære dansk, det var lidt nederen. Indenfor et halvt år lærte jeg at tale flydende dansk, fortæller Jonathan.

Han var ikke særlig begejstret for at være flyttet i begyndelsen, han savnede sine venner og sin skole.

– Men efterhånden faldt jeg godt til her. I dag vil jeg hverken flytte tilbage til Tyskland eller til et andet sted i Danmark.

Middelalderkriger

Hans store hobby foregår i middelalderforeningen Burgenda, som han er formand for. Jonathan og foreningens medlemmer optræder med kampshows på Middelaldercentret og på markeder, hvor de agerer middelalderkrigere iført rustning og bevæbnet med sværd og skjolde.

Fascinationen af middelalderen begyndte, da han som otte-årig var med sine forældre til middelaldermarked i Tyskland. Den festlige stemning, de mange spændende mennesker, udklædningerne, det hele var bare utrolig spændende.

Da han flyttede til Bornholm sammen med sine forældre, var han også i en kort periode børnegøgler i middelaldercentrets børnegøglergruppe Ting-Tang.

– Og derfra har det så udviklet sig til, at jeg er blevet kriger og løber rundt og slås, smiler Jonathan.

Parret syr selv deres dragter. Rustningerne køber Jonathan Böttcher for det meste.

Begejstringen for middelalderen er stadig lyslevende, og kæresten har også været med til kamptræning og kampshows som skjoldmø, indtil hun blev gravid. Så var der en mave, der skulle passes rigtig godt på.