DF vil holde penge tilbage til at styrke ældreplejen

DF vil holde penge tilbage til at styrke ældreplejen
Det er vores klare holdning, at det vil være fuldstændig tudetosset at have brugt alle pengene på forhånd, siger medlem af kommunalbestyrelsen René Danielsson (DF). Foto: Jens-Erik Larsen
KOMMUNEBUDGET | BORNHOLM | 31. AUG 2021 • 14:00
Jakob Marschner
Journalist
KOMMUNEBUDGET | BORNHOLM
31. AUG 2021 • 14:00

Dansk Folkeparti vil ikke båndlægge hele næste års kommunebudget, når partierne i kommunalbestyrelsen onsdag og torsdag skal forhandle det på plads.

DF vil holde penge tilbage til ældreplejen. For samtidig med arbejdet med budgettet foregår et andet stykke arbejde, der skal munde ud i forslag til at styrke ældreplejen på Bornholm.

De forslag er bare ikke klar endnu, men det vil de sandsynligvis være, når kommunalbestyrelsen andenbehandler budgettet. Derfor vil Dansk Folkeparti have penge til overs til den tid.

– Derfor er det vores klare holdning, at det vil være fuldstændig tudetosset at have brugt alle pengene på forhånd, siger medlem af kommunalbestyrelsen René Danielsson (DF).

– Det er kerneopgaven som er i fokus, når vi laver vores budgetforslag – og det er ingen undtagelse i år. Derfor er vores forslag i år renset for de mere vidtløftige forslag, siger han.

– Vi går dog ind til forhandlingerne med en god håndfuld egne forslag, som i særdeleshed skal imødegå den stigende mistrivsel, som vi ser hos ungdommen, den store mangel på arbejdskraft på velfærdsområderne og en investering i bornholmernes sundhedstilbud.

DF har små egne forslag

For at sikre mere arbejdskraft foreslår DF at give voksenelevløn til studerende på uddannelsen til pædagogisk assistent. DF vil også ansætte voksenelever som sosu-hjælpere, forslag til henholdsvis en kvart og en halv million kroner.

Dansk Folkeparti står bag ideen om et nyt sundhedshus i Rønne, hvor dialogen mellem initiativtagerne og regionskommunen lige nu ligger stille. DF vil nu lade kommunen sætte to en halv million kroner i at få sundhedshuset i gang, også for at vise fondene, at det kommunale Bornholm bakker op om sundhedshuset.

For at modvirke stofmisbrug blandt unge foreslår Dansk Folkeparti det største af de forslag, der ligger på bordet. Det vil føre til en døgnbemandet telefonlinje for unge, der har problemer med stoffer.

DF vil desuden sætte 250.000 kroner af til flere offentlige toiletter i Snogebæk. I Aakirkeby kalder partiet det "magtpåliggende", at byfornyelsen fortsætter. DF vil også sætte flere penge af til at rydde sne og bruge en halv million kroner ekstra på at bekæmpe skadedyr, særligt rotter.

Få dyk i sparekataloget

Fordi Dansk Folkepartis egne ønsker er forholdsvis billige, behøver partiet heller ikke at sætte flueben ved videre mange forslag i kataloget med spareideer for i alt 40 millioner kroner.

DF kan dog gå med på at fjerne tilskuddet til at passe egne børn og på den måde spare kommunen for en udgift på 320.000 kroner om året. DF stopper også gerne parrådgivningen, der har til formål at modvirke skilsmisser (150.000 kroner). Også den gratis skolebus for elever, der har valgt en skole udenfor deres eget distrikt, kan DF gå med til at fjerne (950.000).

I ældreplejen godkender Dansk Folkeparti to forslag, der sigter mod at effektivisere: Dels omkring hjemmeplejens nattevagter, dels i ældreplejens generelle måde at organisere sig på. På den måde finder partiet næsten to millioner kroner. DF kan også godkende, at man ikke styrker ældres muligheder for at klare flere opgaver selv (den såkaldt rehabiliterende indsats) for godt 1,3 millioner.

I lighed med Venstre kan DF godkende at fjerne 200.000 kroner fra kulturpuljerne og 180.000 kroner i de direkte tilskud til kulturinstitutionerne. Til forskel fra Venstre, der godkender en del forslag her, står Dansk Folkeparti derimod ikke bag noget spareforslag på natur, teknik og miljø.