Venstre vil sælge Dams Gård og bygge ny skole for 14 millioner kroner

Venstre vil sælge Dams Gård og bygge ny skole for 14 millioner kroner
Byg en ny skole i Klemensker for 14 millioner kroner plus en million kroner mere til drift, foreslår Venstre. Foto: Jens-Erik Larsen
KOMMUNEBUDGET | BORNHOLM | 31. AUG 2021 • 11:00
Jakob Marschner
Journalist
KOMMUNEBUDGET | BORNHOLM
31. AUG 2021 • 11:00

Byg en ny skole i Klemensker for 14 millioner kroner plus en million kroner mere til drift. Lav en ordning med morgenmad til skolebørn for fire millioner. Men stop alle tanker om Dams Gård i Rønne og sælg bygningen igen. Stop også madskolen på Paradisbakkeskolen i Nexø igen.

Det er nogle af de mest markante ønsker og ideer, som Venstre tager med sig, når kommunalbestyrelsen onsdag og torsdag skal forhandle om næste års kommunebudget.

For at kommunalpolitikerne kan få råd til nye initiativer, har de fået udleveret et katalog med spareforslag for i alt 40 millioner kroner. Her vil Venstre gå mest skånsomt frem i forhold til Bornholms skoler og daginstitutioner, delvist også ældreplejen. Venstre har plukket og godkendt flere spareforslag, der handler om kultur, teknik, natur og jobindsatser.

– Vi går ind til budgetprocessen med et ønske om, at vi får øget fokus på kernen i regionskommunens virke, siger gruppeformand Søren Schow (V) i en pressemeddelelse om Venstres budgetforslag.

Klemensker-ide er dristig

Søren Schow præsenterer selv Venstres idé om at bygge en ny skole i Klemensker for "et dristigt forslag".

– Vi vil meget gerne have at vi støtte op om aktiviteter inde på Bornholm. Det handler blandt andet om at få flere tilbud til børnefamilierne og dermed støtte bosætning over hele øen. Det taler samtidig ind i at støtte tilflytning, idet der er mange attraktive boligtilbud midt på Bornholm. Blandt andet i Klemensker, siger han.

I samme afdeling vil Venstre gøre Tilflytterservice permanent og fastansætte tilflytterkonsulent Rune Holm, hvis stilling hidtil har løbet fra kommunebudget til kommunebudget. Det handler om at rekruttere ny arbejdskraft.

– Vi kan se allerede nu, at vi har 60 ledige stillinger på plejeområdet. Det er vi simpelthen nødt til at tage alvorligt, siger Søren Schow.

For at skaffe flere boliger til tilflyttere vil Venstre nedlægge det ubrugte DGI-Stadion i Rønne for at gøre plads til DGI Parken med nye boliger. Søren Schow lancerer ideen som udtryk for, at Venstre vil "arbejde intenst på boligsituationen".

Venstre vil desuden sætte fire millioner kroner af i sit forslag om en morgenmadsordning til eleverne på Bornholms folkeskoler.

– Flere børn og børnefamilier finder vej til Bornholm, og vi skal rykke på det nu, siger Søren Schow i Venstres pressemeddelelse.

– Vi skal have rettet op på børne- og skoleområdet, undgå unødige og vanvittige besparelser på ældreområdet, og så skal vi have vækst på udvikling over hele Bornholm, siger han.

Venstre har desuden fundet 2,8 millioner kroner ekstra til Heldagsskolen, hvor eleverne som regel ikke har kunnet fungere på folkeskolerne.

Kultur og natur holder for

Alle nye ideer kommer med en pris, ikke mindst i et år, hvor kommunen som udgangspunkt skal spare. For både at få sit budgetforslag til at balancere og finde plads til nye millioninitiativer har Venstre også måttet godtage spareforslag.

Flest forslag har Venstre accepteret fra natur- og miljøudvalgets del af sparekataloget, hvor Venstre kan godkende 18 ud af 26 spareforslag. Iblandt dem: Højere parkeringsafgifter (325.000 kroner), højere havnetakster (350.000 kroner), mindre græsslåning (130.000 kroner) og mindre vedligeholdelse af kommunens vejbelysning (500.000 kroner).

Næsthårdest går Venstres budgetforslag ud over fritid, kultur og jobindsats, hvor Venstre har kunnet godkende halvdelen af sparekatalogets i alt 16 forslag. Venstre kan godkende, at kulturpuljer kan blive beskåret med 200.000 kroner, og Bornholms kulturinstitutioner kan få sat tilskuddet ned med i alt 180.000 kroner.

Børnehusene slipper rimelig nådigt gennem Venstres forslag til næste års kommunebudget. Puljen til de mindste børnehuse kan dog godt forsvinde, hvis det står til Venstre (159.000 kroner), og projektet om at lette overgangen mellem børnehave og skole kan også næste år være fortid med Venstres velsignelse (190.000 kroner). At fjerne madskolen på Paradisbakkeskolen i Nexø kan spare godt en million kroner.

I ældreplejen kan Venstre godkende at flytte den varme mad fra frokost til aften på plejecentrene (228.000 kroner) og at søge at gøre hjemmeplejens nattevagt mere effektiv for 900.000 kroner. Men som med både børn og skoler er det under en håndfuld af spareforslagene om ældreplejen, som Venstre ønsker at bruge.