SF's budgetforslag byder på ubehagelige besparelser og skattestigninger: 'Jeg er ked af, at det skal være sådan'

SF's budgetforslag byder på ubehagelige besparelser og skattestigninger: 'Jeg er ked af, at det skal være sådan'
Leif Olsen Foto: Berit Hvassum
BUDGETFORHANDLINGER | BORNHOLM | 31. AUG 2021 • 07:30
BUDGETFORHANDLINGER | BORNHOLM
31. AUG 2021 • 07:30

Det ser uundgåeligt ud til, at der skal spares penge i Bornholms Regionskommune ved de kommende budgetforhandlinger. Når der skal spares penge, skal der med andre ord findes penge. Mere præcist omkring 70 millioner kroner. Det er måske ikke så meget ud af et kommunalt budget på 2,4 milliarder, men størstedelen af pengene, kan der ikke rykkes på. Det er løn, pension, bygninger, overførselsindkomster og så videre.

– Det betyder også, at budgettet for 2022 ikke ser særlig rart ud med et udgangspunkt med et underskud på 70 millioner, skriver SF- Bornholm i en pressemeddelelse.

Næstformand for SF-Bornholm og spidskandidat til det kommende kommunalvalg, Leif Olsen, estimerer, at politikerne til budgetforhandlinger har godt og vel 500 millioner af de 2,4 milliarder, som de kan rykke rundt på. Og så er 70 millioner immervæk en sjat. Derfor er der ubehagelige beslutninger, der skal tages, når pengene skal findes. Og det smerter Leif Olsen, at man blandt andet er nødt til at spare på for ksempel ældresektoren, selvom det er et af partiets prioriteringspunkter til valgkampen.

– I forlængelse af vores valgprogram har vi prioriteret at søge at holde serviceniveauet for børn, ældre og udsatte borgere intakt. Det betyder blandt andet, at arbejdet med ældreområdet og ’De Små Børns Bornholm’ kan fortsætte, skriver partiet pressemeddelelsen.

Men Leif Olsen selv siger, at det kan svært at undgå at spare i ældresektoren.

– Selvom vi forsøger at beskytte den, så sparer vi i denne omgang på ældresektoren. Vi må bare sige, at den fylder så meget i kommunens budget, at det er svært at holde den fri fra besparelser, siger Leif Olsen.

SF's besparelser i ældresektoren ses blandt andet ved et forslag om en reduktion i klippekortsordningen i plejeboliger og i hjemmeplejen. Nogle ting i ældresektoren stod overfor forbedringerr, blandt andet til demensramte borgere. Men de penge kan man heller ikke finde hos SF.

– Jeg er ked af, at det skal være sådan. Vi kan ikke finde penge til at forbedre serviceniveauet for demensramte. Vi finder kun penge til at fastholde serviceniveauet, siger Leif Olsen.

Paradoksale besparelser

Årsagen til de kommende besparelser er, at det går godt. Det kan lyde underligt, men det skyldes, at vi mister nogle statslige tilskud, fordi udviklingen er positiv. Samtidigt får vi stadigvæk flere ældre og flere børn, og det betyder også flere udgifter for kommunen lige nu.

Det betyder, at der vil gå nogle år før den positive samfundsudvikling også slår igennem i den kommunale økonomi, og derfor skal der i år spares 70 millioner.

– De penge, vi har fundet, og som vi fremlægger i vores forslag, dem finder vi ved en skattestigning. Derudover har vi taget en hel række besparelsesforslag med på forskellige driftsområder, men alle steder har vi været nødt til at spare. Ellers kunne vi ikke få det til at hænge sammen, siger Leif Olsen om det store budgetpuslespil.

Der er dog enkelte steder, hvor SF foreslår, at der skal penge op af lommen. Det skal der blandt andet til Værftet i Nexø, hvor der i budgetforslaget er afsat 730.000 kroner i 2022 og i 2023.

– Vi mener, at dette private initiativ, som i høj grad bygger på frivillighed, yder en stor indsats overfor børn og unge; det er ikke en indsats, der kan eller skal afløse kommunens indsats, men det er en anden indsats med en anden frihed for udfoldelser og aktiviteter, fremgår det af SFs pressemeddelelse.

I SFs budgetforslag har partiet medregnet et særtilskud på 50 millioner kroner. Et særtilskud som staten giver til vanskeligt stillede kommuner. I dag blev det offentliggjort, at Bornholm modtager 35 millioner kroner, hvor man ellers havde søgt om 75 millioner kroner. Med de besparelser budgetforhandlingerne lægger op til, ligner det, at hver en krone og øre i tilskud kan bruges.