Hendes medarbejdere i Det Gule Team er dagligt i kontakt med børn og unge, der har det svært, heriblandt de unge, som indimellem er i kontakt med Bornholms Politi, og også de unge, som for nylig har fået forbud mod at opholde sig i Snellemark Centret.
Karina Elkjær forklarer, at årsagen til de unges adfærd ofte kan være, at de føler sig ekskluderet fra fællesskabet.
– Den adfærd kommer ikke bare ud af det blå, når de fylder tretten. Inden da ligger der ofte en følelse af eksklusion. Nogle af de her børn har for eksempel et rigtig dårligt skoleliv, hvor de har store udfordringer med at blive rummet i skolen. De har oplevet at blive sat udenfor døren eller blive soloundervist, og det har måske har medført, at de helt er holdt op med at komme i skolen. Det er ikke alle, men det er en problematik, der går igen, fortæller hun.
Den uhensigtsmæssige adfærd kan ifølge Karina Elkjær og Heidi Johannsen også være et udtryk for, at et barn eller en ung har været igennem meget på hjemmefronten, som de ikke har fået mulighed for at reagere på.
– Jeg har en hel del børn, der har været igennem nogle hårde skilsmisser, hvor de er gået ind og har taget ansvar. Ikke for dem selv, men ansvar for, hvordan mor og far får det godt, og hvordan de kan gøre mor tilpas og far tilpas. Der får de ikke lov at være de børn, de er, og får ikke den omsorg, de har brug for. Hele familien er jo i sorg, som jeg ser det, men ofte ser jeg bare også, at barnet prøver at lade som om og ikke får fortalt, hvordan de har det. De tager en rolle på sig, hvor de skal prøve at fikse det både det ene sted og det andet sted. De kan ikke holde til det i længden. Måske kan de godt holde et stykke tid, men til sidst kan de ikke, og så bliver nogen af dem udadreagerende, siger Heidi Johannsen.