Der er stadig penge i gammelt jern

Der er stadig penge i gammelt jern
Bornholmernes biler ender typisk deres dage på "1129", hvor der bliver foretaget en miljøvenlig skrotning. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 12. DEC 2020 • 07:05
Af:
holger-larsen
| ABONNENT
12. DEC 2020 • 07:05
ERHVERV

Der er stadig penge i gammelt jern. Men knap så mange, som der har været tidligere.

Bornholms Produkthandel ApS på Snorrebakken har i regnskabsåret fra den 1. juli 2019 til den 30. juni 2020 et overskud på godt 1,6 millioner kroner. Det var en million kroner mindre end i det foregående regnskabsår.

– Det går op og ned sammen med råvarepriserne, og så kan vi mærke, at mængderne bliver mindre, fordi de store virksomheder som Jensen og Almeborg ikke har så meget at lave. Priserne var også dårlige, og de faldt helt vanvittigt, da coronaen kom i marts. Nogle af varerne kunne vi slet ikke komme af med, siger Jan Jensen, der ejer Bornholms Produkthandel ApS.

Virksomhedens formål er at drive virksomhed med køb, salg og forarbejdning af metalprodukter, skrot og lignende, og dertil blandt andet at drive vognmandsvirksomhed.

Jan Jensen driver tilsvarende virksomheder på Sjælland. Han er pessimistisk med hensyn til den nærmeste fremtid for branchen:

– Jeg tror, at mængderne desværre vil gå ned, hvilket jeg også kan mærke i mine virksomheder på Sjælland. Vi arbejder meget sammen med nedrivere, hvor jeg også kan se, at mange opgaver ikke bliver sat i gang. Jeg tror, at mængderne vil gå kraftigt ned til næste år på landsplan. På Bornholm bliver problemet endnu større, for der kan vi kun tage inden for "husets fire vægge". Herovre kan vi nemmere tage længere væk for at finde nogen mængder andre steder, siger Jan Jensen.


Holder beskæftigelsen

Vil det betyde, at det bliver svært at holde beskæftigelsen på Bornholm?

– Det positive er, at vi har lidt andre opgaver inde i produkthandelen. Vi har noget autoophug, noget vognmandsforretning og lidt andre ting. Hvis det kun havde været produkthandel, havde vi ikke haft brug for dem alle. Nu tror jeg, at vi har brug for alle medarbejderne. Ellers skal det godt nok blive skidt, lyder det beroligende fra Jan Jensen.

Det gennemsnitlige antal beskæftigede i regnskabsåret var syv.

Årets resultat overføres til egenkapitalen, som nu er på på knap 13,3 millioner kroner.

Siden 1984

Jan Jensen har ejet Bornholms Produkthandel siden 1984:

– Jeg købte virksomheden i 1984 af Knud Erik Larsen, fordi jeg allerede dengang var i branchen. Jeg har ikke lavet andet i hele mit liv. Jeg har en god mand i Carsten, der har passet virksomheden på Bornholm helt perfekt i næsten al den tid, jeg har ejet den, siger Jan Jensen om produkthandelens bestyrer, Carsten Maribo-Mogensen.

Jan Jensen er registreret som ejer af seks virksomheder. De fem af dem ejer han via Jan Oscar Holding ApS, som han er eneejer af – det gælder blandt andre Bornholms Produkthandel ApS.

Jan Oscar Holding ApS havde i seneste regnskabsår et overskud på 1,7 millioner kroner og har en egenkapital på 32,3 millioner kroner.

 
 

1129

Bornholms Produkthandel har en historie, der går langt tilbage i tiden.

Virksomheden hed tidligere Bornholms Produktforretning og lå i Østergade i Rønne, hvor den blev ramt af sovjetiske bomber i maj 1945.

Virksomheden fik senere navnet Produkten 1129, og blandt mange ældre bornholmere kaldes virksomheden også i dag kort og godt "1129", som er de fire sidste cifre i produkthandelens telefonnummer.