'Der er et problem med få tømningssteder'

'Der er et problem med få tømningssteder'
Ifølge Jørn Skou er løsningen i Middelfart, som ses her, et godt eksempel på, hvordan man kan lave enkle tømningsfaciliteter til autocamperne. Foto: Jørn Skou
TURISME | BORNHOLM | ABONNENT | 7. SEP 2021 • 17:30
TURISME | BORNHOLM | ABONNENT
7. SEP 2021 • 17:30

Autocamperne har indtaget Bornholm, men faktisk også resten af Danmark og Europa.

Det fortæller Jørn Skou, der er formand for foreningen Danmarks Frie Autocampere. Med tendensen følger også nogle udfordringer, for det er ikke alle turistdestinationer, som for eksempel Bornholm, der er gearet til de mange autocampere.

Bornholms Tidende kunne i sidste uge fortælle, at de bornholmske havne bliver flittigt besøgt af autocampister, der bliver og sover natten over.

Nogle tømmer også tanken fra deres autocamper-toilet i de offentlige toiletter på Hammerhavn, hvilket betyder, at de stopper og kræver ekstra rengøring.

Der mangler steder at tømme potten

Historien ærgrer Jørn Skou, der godt kan forstå, hvis det skaber irritation.

– Jeg kan godt forstå, det ikke er sjovt, hvis der er nogen, der har tømt potten i toilletterne. Det er ikke pænt gjort. Det er jo en stor klump, der kommer på én gang, og det er jo ikke det, der er meningen i et almindeligt toilet, siger han.

Formanden, der selv har været på ferie i sin autocamper på Bornholm i forsommeren, understreger dog også, at der er en særlig mangel på tømningsfaciliteter på Bornholm.

– Det er lidt slemt ovre hos jer. Der er kun ét kommunalt sted, man kan tømme sit toilet og sit gråvand, og det er altså for lidt. Jeg synes, kommunen skal give os nogle flere steder, hvor vi kan tømme tanken, siger han.


Ifølge Jørn Skou kan der forholdsvist enkelt kobles et rør på afløb ved offentlige toiletter, hvor man kan tømme tanken fra autocamptoiletterne. Foto: Jens-Erik Larsen


Det kan gøres enkelt

Ifølge Jørn Skou behøver tømningsfaciliteterne ikke være et større anlægsarbejde.

Det kan etableres i forlængelse af de offentlige toiletter, der er på havnene i forvejen, mener han.

– Det kan laves meget enkelt. Faktisk skal der bare sættes et rør til et afløb, og så har vi sådan en tud på potten, som vi kan sætte ned i røret. Det koster jo ikke mange penge at etablere. Jeg ved, at man for eksempel i Middelfart har et toilet ved en plads ude ved kysten, hvor der på bagsiden af et kommunalt toilet er lavet et lille afløb, som man kan tømme sin potte ned i. Det ville vi være glade for at få på Bornholm, siger han.

Det undrer også Jørn Skou, at der ikke er tænkt tømningsfaciliteter ind i forsøgsordningen med særlige pladser til autocampere på Tejn og Hasle Havn.


Jørn Skou er formand for foreningen Danmarks Frie Autocampere. Han fortæller, at der især på Bornholm er udfordringer med at finde steder at tømme autocampernes toiletter og tanke med gråvand. Foto: Foreningen Danmarks Frie Autocampere

Ikke er behov for alle faciliteter

Generelt er formanden positiv ellers over kommunens forsøgsordning.

Han vil ikke forholde sig til, om prisen per overnatning er for høj, men kommunen kan måske tænke over, hvor mange faciliteter autocampisterne i virkeligheden har brug for.

– Vi tager ikke stilling til, om noget er for dyrt eller ej. Den enkelte må jo selv vælge, om det er en pris, man vil betale. Men vores anke er, at når man laver sådan nogle steder, hvor der er inkluderet en masse, så skal man måske tænke over, at de fleste med autocampere har bad og toilet i vognen. Mange har også solcelleanlæg på taget og kan derfor selv lave strøm. Så der er nogle faciliteter, vi betaler for, men som vi ikke har behov for, siger han.

Det skal ikke forstås som om, at autocampisterne ikke vil betale for at få en plads, understreger Jørn Skou.

– Nogen tror, at autocampister er gratister. Det er vi ikke. Men vi er kede af at betale for noget, vi ikke har behov for. Det er ligesom, hvis man går ned til bageren og beder om rundstykker og så får at vide, at der følger en lagkage med, som man skal betale for, siger han.