Dengang Oluf Høst tegnede Valborg

Dengang Oluf Høst tegnede Valborg
Nogenlunde sådan så Valborg ud, da Oluf Høst tegnede en skitse af hende hos bageren i Gudhjem.
| ABONNENT | 5. MAJ 2021 • 20:45
Af:
Dorte Kofoed
journalist
slægtsforsker
| ABONNENT
5. MAJ 2021 • 20:45

SLÆGTSFORSKNING

Det er ligesom den dedikerede frimærkesamler eller antikvitetshandler, som altid er på jagt. Sådan kan det også føles, når man slægtsforsker. Det handler selvfølgelig om fordybelse, om at fortabe sig i noget, så man lykkeligt glemmer alle bekymringer for en stund, når man leder efter guld i arkiverne.

Jeg kunne f.eks. godt tænke mig at finde en bestemt skitse, som Oluf Høst angiveligt skulle have tegnet af Valborg Nielsen fra Stenbygård i Rø, som var min fars moster og plejemor.


Oluf Høst. Fra Jens Henrik Sandbergs biografi om Oluf Høst


Valborg tjente midt og sidst i 1920’erne hos bageren i Gudhjem, har min fætter Jan skrevet i sine slægtspapirer. Jan er barnebarn af Valborg, og han skriver:

”Da jeg troede, at der altid kun havde været een bager i Gudhjem, spurgte jeg hende ikke dengang om hvilken; der var to, og jeg er ikke sikker på, om hun var hos bager Lund i Brøddegade (dengang bagermester Alexander Lund, 1883-1941, senere efterfulgt af sønnen Arne Lund, 1916-2008, kendt af nogle af gudhjemboerne som “Snâjla-Lunj”), eller måske hos den anden – der i en periode, men det er senere oplysninger fra 1940’erne, hed bager Christoffersen.

Valborg fortalte Jan, at Oluf Høst tegnede hende i bagerens butik. Maleren Oluf Høst gik altid rundt med en lille notesbog/logbog i lommen, som han skrev pludselige ideer i og tegnede skitser i, og en del af tegningerne og aforismerne fra dem er udgivet (af Hansaage Bøgild, på Bornholms Tidendes Forlag) og senere indtalt af sønnen Niels Høst. Det er ikke lykkedes Jan at finde hans tegning eller tegninger af sin mormor, men han mener, at de må være i en af logbøgerne, som der angiveligt skulle være over 1.500 af.

Disse billeder hvor mine bedsteforældre poserer i typisk 20'er mode er muligvis disse billeder, som de har tænkt som bryllupsbilleder. Det er i hvert fald de første par-billeder af dem, som jeg har set.

En anden ting som jeg leder efter, er min granonkel Einars soldaterpapirer. Han emigrerede til USA og var med i 1. verdenskrig. Jeg har billede af ham i hans uniform, og jeg ved, at han blev begravet med fuld militær ceremoni, da han døde alt for tidligt i 1945. Nu er jeg kommet lidt tættere på, for jeg har fået kontakt til Kristian Kofoed, som er hans barnebarn og som bor i Seattle. Han har lovet at hjælpe mig.

Og endelig leder jeg efter et bryllupsbillede af min mormor og morfar, Dagny og Harald Thorsen, som blev gift den 12. oktober 1928 af sandemanden i Østermarie. Ingen i familien kan huske, at de har set noget billede: ”Det er møg kreperligt,” som min mor siger – især hvis nogen har smidt det ud.

Jeg leder videre efter sammenhænge, årstal, billeder – og ikke mindst de gode historier.

 

Billede af Dagny er taget fra videoen, hvor man kan se, at hun ændrer ansigtsudtryk. Du kan selv prøve dig frem på https://www.myheritage.dk/deep-nostalgia.

 

Væk dine slægtninge til live

I filmklassikeren ”Tilbage til fremtiden” rejser Michael J. Fox tilbage i tiden og oplever sine forældre som helt unge. Det kan du også med helt ny teknologi, hvor du kan opleve dine forfædre blinke, nikke og smile på video.

Min mormor Dagny Kofoed døde i sommeren 1962, så derfor har jeg aldrig mødt hende. Jeg må nøjes med de historier, som jeg har fået genfortalt af min mor, men jeg kan vække hende en lille smule til live ved en ny teknologi. Det handler om My Heritages nye værktøj ”Deep Nostalgia”, som animerer ansigter på stillbilleder, og på en lille video kan jeg se min mormor blinke, nikke og smile til mig.

”Det er da uhyggeligt,” var min mors første reaktion, da jeg fortalte hende om det, men det er det egentlig ikke. Jeg synes, det har været både fascinerende og sjovt at prøve, men det er stadigvæk den gode gamle slægtsforskning, der virkelig rykker, hvis vi skal lære vores forfædre at kende. ”Deep Nostalgia” er dog et interessant supplement.

Værktøjet blev introduceret i starten af marts, og på bare to uger blev der produceret 50 millioner animationer fra hele verden, og som folk har delt i et overvældende antal på sociale medier, fortæller Ilan Melchior, den danske country manager for My Heritage, som ikke mener, at det kan misbruges:

”Deep Nostalgia er først og fremmest for animering af afdøde forfædre og ikke levende personer, men derudover har vi lavet teknologien, så det ikke er muligt at inkludere lyd, og på hver animation er der et symbol nederst i venstre hjørne, så man kan se, at det ikke er en ægte video, men at den er lavet via Deep Nostalgia-funktionen.”

Ud over denne nye video-funktion, så er det også blevet meget populært at bruge fotoværktøjer. Det er farvelægning, forbedring og farvegendannelse, som har været meget populære at bruge.

”My Heritage In Color” og ”Photo Enhancer” hedder de nye værktøjer, og de deler også vandene i to, eftersom en del finder det mest charmerende og autentisk, når man ikke piller ved de gamle sort-hvide billeder, mens andre synes, det er sjovt legetøj.

Gad vide hvad det næste bliver. Måske bliver den der tidsmaskine for alvor opfundet. Hvis den gør, så vil jeg gerne en tur til Utah i 1882 og opleve min tiptipoldefar Hans Thorsens første tid i mormonstaten, blandt ulve og indianere.





Her kan I se, hvordan man kan lege med billederne og forbedre dem og give dem farver på.

 


Forstå din egen familie bedre med slægtsforskning

Dorte Kofoed har slægtsforsket i sin bornholmske familie i cirka 10 år, men det har først taget fart de seneste par år. Det er den bedste hobby, som hun nogensinde har haft, og når man nu ikke kan finde ud af at strikke, så er dette et glimrende alternativ til at glemme tid og sted, når man tager en tur med tidsmaskinen. Det har givet hende fantastiske oplevelser, hvor hun har besøgt sine slægtninge i Utah i USA, set den gamle træhytte, som hendes tip-tipoldefar levede i, da han emigrerede fra Arnager i 1882, har fået venskaber og slægtninge flere steder i verden og har oplevet en stor glæde ved de mange gamle gåder, som ligger og ulmer i slægterne, hvor skæbnerne fletter sig sammen på godt og ondt. Hun vil her i serien ”Forstå din egen familie bedre med slægtsforskning” dele ud af sine egne personlige historier og give tips og tricks til at slægtsforske. Kontakt hende gerne med spørgsmål og gode råd på: dortekofoed67@gmail.com