– Det var et forsøg på at afmontere hele Francis Fukuyamas tanker om historiens afslutning. Politik holder aldrig op med at være relevant, men der kan selvfølgelig være nogle perioder, hvor modsætningerne ikke er så store.
Morten Riis indleder en analyse af Fukuyama, hvis logiske slutning er inspireret af filosoffen Hegels opfattelse af, at historien er udfoldelsen af en bestemt ånd.
– Der er en iboende ånd, og historien udvikler sig på den måde, at den i højere og højere grad udfolder den ånd, der er iboende i historien. Det er Marx jo meget uenig i. Han siger omvendt, at det ikke er sådan, at den materialistiske udvikling sker som et resultat af en særlig gejst. Det er nærmere omvendt, at det åndelige er overbygningen på materialismen. Det vil sige, at der er nogle materielle udviklinger, som har betydning for, hvilken tankevirksomhed vi hver især har. Så der vender han Hegel på hovedet.
Da Morten Riis kan se, at jeg har svært ved at følge med, tager han sig tid til at forklare, hvad han mener med materialisme. I den gamle kontekst fra Marx’ aktive år i 1800-tallet er materialisme et udtryk for, at man tror på, at de materielle vilkår definerer historiens udvikling, forklarer han. Lettere forvirret over, hvad der menes med ånden, bringer jeg ”opium for folket” på banen, og Morten Riis konstaterer, at Marx var en stor religionskritiker, inden han stopper op.
– Nu kommer det til at handle om Marx, og det er jo ikke det, vi går og bruger vores dagligdag på. Nu læste jeg lige lederen i avisen fra i dag, som har travlt med at udråbe den proletariske revolution.