De små børns Bornholm ramt af virkeligheden

De små børns Bornholm ramt af virkeligheden
Programmet De små børns Bornholm halvvejs igennem den fire-årige periode, som Egmont Fonden har givet bevilling til. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
BØRN | BORNHOLM | ABONNENT | 24. SEP 2021 • 17:30
BØRN | BORNHOLM | ABONNENT
24. SEP 2021 • 17:30

Det store program for Bornholms børn i alderen 0-6 år, De små børn Bornholm, har snart kørt i halvdelen af den fire-årige periode, som Egmont Fonden har bevilget penge til. Programleder Dorthea Funder Kaas fortæller, at der kommet gode samarbejder ud af programmet, men også at dele af programmet har været udfordret af virkeligheden.


Når efteråret går på hæld, er programmet De små børns Bornholm halvvejs igennem den 4-årige periode, som Egmont Fonden har givet bevilling til.

Børne- og Skoleudvalget samt Kommunalbestyrelsen har netop fået en status for, hvordan det går med udrulningen af programmet her to år inde i projektet.

Den status viser, at programmet på flere områder har nået de milepæle, der var sat i tidsplanen for projektet, men den viser også, at corona og rekrutteringsvanskeligheder har forsinket nogle af de planlagte indsatser.

Forsinket af corona

Dorthea Funder Kaas er faglig programleder for De små Børn Bornholm.

Hun fortæller, at virkeligheden har ramt programmet på godt og ondt, siden de gik i gang med at implementere de planlagte indsatser.

– Nogle steder er vi længere end forventet, hvis vi ser på de milepæle, der var sat for indsatserne. Nogle steder er vi forsinket, for eksempel i forhold til at opskalere indsatserne i dagtilbud, fordi vi er blevet mødt af en virkelighed og særligt af en coronavirkelighed, som simpelthen har forsinket den indsats, siger hun.

I programmet arbejder de med indsatser under fire spor: Tidlig indsats og opsporing, Dagtilbud, Myndighedssamarbejdet og Civilsamfundet i spil.


Dorthea Funder Kaas er faglig programleder af De små børns Bornholm. Hun fortæller, hvordan mødet mellem programmets indsatser og virkeligheden er gået. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Pres på myndighedsafdeling

Også i spor tre, Myndighedssamarbejdet, har der været forsinkelser, simpelthen fordi, det er et område i det kommunale arbejde, der er under stort pres.

– Vores tredje spor handler om at styrke det tværfaglige samarbejde særligt i de rigtig svære børnesager. Og det er klart, at når der er rigtig travlt i myndighedsafdelingen, så er det vanskeligere at udvikle. Det er ikke fordi, der ikke er vilje eller gode intentioner fra medarbejderne i myndigheds side, men fordi corona har forsinket meget, og fordi der er et stort pres på afdelingen i forvejen. Der er i det hele taget et stort pres mange steder på børneområdet, siger Dorthea Funder Kaas og fortsætter:

– Det gør, at man som program må være fleksible og møde virkeligheden og forsøge at få tingene til at lykkes alligevel, men måske på en anden måde, end man først havde planlagt.

Tilpasser indsatser til virkeligheden

Et ekspempel på, hvordan de i De små børns Bornholm har måtte gentænke en indsats, så den passer til virkeligheden, er i sporet Dagtilbud, hvor målet var en opkvalificering af personalet.

– Vi er i gang med at undervise personalet i dagtilbuddene i samarbejde med Københavns Professionshøjskole, og der har vi mødt virkelighedens udfordringer ved at sige, at vi ikke trækker al personale op på campus, men at vi går praksisnært til det og underviser personalet ude i dagtilbuddene, fortæller Dorthea Funder Kaas.

Ifølge hende er det helt naturligt, at programmet ændrer sig, når det skal implementeres ude i virkeligheden.

– Uanset om der havde været corona eller ej, så tror jeg, at der ville være ting, der var blevet anderledes, end det der står i den plan, der blev lavet for to år siden. Ting ændrer sig jo undervejs, og nogen kommer måske med idéer til, hvordan det skal gøres anderledes. Det er også meningen med programmet, at vi skal blive klogere undervejs, og at det skal leve ude i virkeligheden og ikke på et kontor på Ullasvej, siger hun.

Mangel på jordemødre udfordrer

Under sporet Tidlig Indsats, er der også sket en forandring efter mødet med virkeligheden.

Her var en af indsatserne fælles graviditetsbesøg, hvor sundhedsplejersker og jordemødre sammen skulle besøge gravide i deres hjem.

Indsatsen har kørt som et pilotprojekt, men er nu sat på pause efter ønske fra Bornholms Hospital.

Det skyldes, at de har udfordringer med at rekruttere jordemødre og derfor har svært ved at få hjemmebesøgene til at passe med jordemødrenes øvrige arbejde.

Det er en faktor, der påvirker De små børns Bornholm, men som man også forsøger at finde en løsning på, fortæller Dorthea Funder Kaas.

– Rekrutteringsvanskelighederne påvirker selvfølgelig programmet, når det skal ud at leve i virkeligheden. Det er en rigtig ærgerlig situation, og det er også noget, der er stor opmærksomhed på højere oppe i systemet. Der bliver arbejdet på at finde løsninger, men det handler også om, at vi må tænke over, hvad og hvordan vi så kan gøre, siger hun.

Programledelsen i De små børns Bornholm har efter aftale med Egmont Fonden, der har bevilget finansieringen af programmet, besluttet at bruge pengene til graviditetsbesøgene til grupper for sårbare gravide i Familiehuset i stedet for.

Samarbejde med Røde Kors

Til gengæld er der andre dele af programmet, der ikke er ramt negativt af mødet med virkeligheden, men nærmere tværtimod, fortæller Dorthea Funder Kaas.

Det er under det fjerde spor, Civilsamfundet i spil, hvor De små børns Bornholm har samlet Børnealliancen, som består af forskellige lokale aktører.

Derudover samarbejder De små børns Bornholm også med nationale organisationer som DGI, Røde Kors, KFUM og snart også Mødrehjælpen.

Det kommer der ifølge Dorthea Funder Kaas allerede gode indsatser ud af.

– Vi har for eksempel et samarbejde med Røde Kors, der hedder God start på livet, som vi ser frem til at komme i gang med. Det er en indsats, hvor der bliver knyttet en mentor til en ny familie, for nogens vedkommende allerede i tredje trimester af graviditeten. Mentoren fungerer som en støtte for familien, en som hjælper med at tale om det, der er svært, og som også kan bygge bro mellem familien og lokalsamfundet, fortæller hun.

Skal leve videre

Børne- og Skoleudvalget samt Kommunalbestyrelsen får den næste status på udrulningen af programmet i starten af 2022, ligesom Egmont Fonden også gør.

Programmets samlede økonomi har en 4-årig ramme. Ifølge Dorthea Funder Kaas skal programmets indsatser gerne række udover den tidsramme.

Derfor er meningen, at indsatserne nu skal afprøves ude i virkeligheden, og at nogle af dem kan blive så integrerede, at de fortsat fungerer, når den 4-årige periode er slut.

– Der er midler til programmet nu, men på et tidspunkt er der ikke, og derfor er det vigtigt, at vi laver nogle indsatser, som bliver derude og lever videre. Lige nu har vi mulighed for at afprøve mange ting, og efterhånden zoomer vi så ind på det, der rykker, og så beholder vi det, siger hun.

Grafik: I De små børns Bornholm er der forskellige indsatser fordelt på fire spor: Tidlig indsats og opsporing (fokus på styrket indsats overfor gravide og nybagte forældre), Dagtilbudsindsatsen (fokus på et kvalitetsløft af dagtilbud og styrket samarbejde mellem bl. a. sundhedspleje og dagtilbud), Myndighedsarbejdet (fokuserer på tværfagligt samarbejde), Netværk og civilsamfund (fokus på styrket samarbejde med civilsamfundet og det nære lokalmiljø). Grafik: Christina Skovmose.

 


De små børns Bornholm

Er et samlet og helhedsorienteret program for alle 0-6-årige børn på Bornholm.

Formålet er at styrke, gentænke og videreudvikle den samlede kommunale indsats for småbørnsfamilier på øen, så endnu flere børn får de rette betingelser for at trives, lære og udvikle sig.

Fokus er både på at løfte børnene her og nu, og varigt at ændre tilgangen til de små børn på Bornholm, og på sigt i andre kommuner.

Egmont Fonden har bevilget finansiering af projektet i en 4-årig periode.

I De små børns Bornholm er der forskellige indsatser fordelt på fire spor: Tidlig indsats og opsporing (fokus på styrket indsats overfor gravide og nybagte forældre), Dagtilbudsindsatsen (fokus på et kvalitetsløft af dagtilbud og styrket samarbejde mellem bl. a. sundhedspleje og dagtilbud), Myndighedsarbejdet (fokuserer på tværfagligt samarbejde), Netværk og civilsamfund (fokus på styrket samarbejde med civilsamfundet og det nære lokalmiljø).

 


Bidrag med viden til De små børns Bornholm

Alle, der er blevet mødre på Bornholm i 2020, har modtaget et spørgeskema fra VIVE - Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd i deres e-boks.

Ifølge Dorthea Funder Kaas, der er faglig programleder af De små børns Bornholm, er svarprocenten lige nu for lav. Hun opfordrer derfor flere kvinder til at besvare spørgeskemaet, så De små børns Bornholm får mere viden om, hvordan programmets indsatser fungerer.