Cafeen på Hasle Havn fylder rundt: Målet er vinteråbent

| ABONNENT | 4. NOV 2019 • 10:35
Af:
redaktionen
| ABONNENT
4. NOV 2019 • 10:35
Det var ikke ikke uden nervøsitet, at Christina Lind for ti år siden opsagde sit sikre arbejde som skolelærer for at kaste sig ud i et usikkert projekt som ejer af Café Emajoka på Hasle Havn.

Men godt er det gået.

I weekenden den 16.-17. november inviterer Café Emajoka indenfor til jubilæums- og julemarked med ekstra fokus på Christinas smykker og keramik. Hun drømmer om at få mere gang i det kunstneriske og kreative.

Det var da også en kombination af drømmen om at leve af kreative sysler og en erkendelse af, at lærerjobbet ikke var det helt rigtige, der var baggrunden for hendes valg.

Christina Lind gik aldrig helt glad på arbejde, selv om hun holdt meget af børnene og syntes, at arbejdet med at forberede og sætte i værk også spændende.

– Jeg havde en øget erkendelse af, at mit introverte væsen nok ikke spillede helt så godt sammen med det meget ekstroverte lærervirke, og det gjorde udslaget, fortæller Christina Lind, der er mor til fire børn, hvor af de tre på det tidspunkt var små.

Årene op til 2008 bød på både en skilsmisse og nogle dødsfald, som kom pludseligt og trak store følelsesmæssige veksler. I maj 2008 – umiddelbart før den store finanskrise – tog Christina Lind skridtet fuldt ud.

 
Månederne med kedeldragt,
hammer og mejsel blev brugt
som ren terapi

 

Banken havde sagt god for et større lån til renovering og opbygning af cafeen. Christina Lind havde fået bekræftelse på, at hun nu kunne få lov til at lave café i den tidligere Fiskesalgsforrentning på Hasle Havn. Hun sagde sin stilling op uden andet sikkerhedsnet end det lån, hun kunne få i banken – og gik i gang helt fra bunden, og uden de store erfaringer med at drive cafe.

Projektet blev ledsaget af hovedrysten og bekymring fra bl.a. familiens side, når de så hende med hammer og mukkert i gang med selv at bryde væggene ned.

Men det var vigtigt for Christina at gøre så meget som muligt af arbejdet selv.

– Månederne med kedeldragt, hammer og mejsel blev brugt som ren terapi, og årenes løb har derefter budt på mange håndværksmæssige udfordringer, som både har krævet hovedbrud, sved, flossede negle og stædighed, men også ro i hovedet og glæde og stolthed, når et projekt stod færdigt og klart, fortæller Christina Lind.

Fokus på keramik og smykker

Cafeen blevet kendt som et godt frokostspisested med den skønneste udsigt over havn og hav. Menukortet med tapas er blevet udvidet og udviklet, og ikke mindst de hjemmebagte kager er populære.

Christina vil fortsat helst selv stå i køkkenet i de travle måneder i højsæsonen. Men hun drømmer om at få mere gang i det kunstneriske og kreative. Så derfor viger renoveringsprojekter, vikariat og rengøringsarbejde i vinterhalvåret nu pladsen en smule til fordel for arbejdet ved drejeskiven og lodning af sølv og kobber.

For nogle år siden var Christina på højskole for at lære keramikfremstilling og sølvsmedearbejde. Selv om hun selv siger, at hun kun lige er begyndt, har de mange måneders træning på drejebænken resulteret i kopper, vaser og skåle med glasurer, som hun selv mere eller mindre eksperimenterer sig frem til. Christina har også fremstillet smykker i både sølv, kobber og messing.

På sigt er det ambitionen at holde åbent i vinterhalvåret med flere weekendarrangementer med salg af Christinas kunsthåndværk i samarbejde med andre lokale kunsthåndværkere.

Og målet er, at caféens og kunstbutikkens hylder skal bugne af egenproduceret keramik og smykker til salg om sommeren.