Byforening opruster i kampen mod pirathuse

Byforening opruster i kampen mod pirathuse
Gudhjem har nu en arbejdsgruppe på otte frivillige, der arbejder med bopælspligt og kommunikationen omkring det med kommunen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | GUDHJEM | ABONNENT | 28. OKT 2021 • 19:00
NYHED | GUDHJEM | ABONNENT
28. OKT 2021 • 19:00

På onsdagens bymøde i Gudhjem etablerede borgerne en gruppe på otte frivillige, der fremadrettet arbejder med bopælspligten og kontakten til kommunen.

Den 27. oktober var der bymøde i Gudhjem, hvor flere emner var på dagsordenen.

Heriblandt bopælspligt, som ikke overholdes af alle, der har ejendom i byen.

Gudhjem By- og Museumsforening fortalte til Tidende i sidste uge, at kommunens indsats med at håndhæve bopælspligten er blevet væsentligt bedre.

Og nu opruster byforeningen selv med flere frivillige, der arbejder med emnet.

Det fortæller Hans Jørgen Jensen, medlem af Gudhjem By- og Museumsforenings bestyrelse.

På bymødet blev der nedsat en arbejdsgruppe på hele otte personer, som fremadrettet skal arbejde med bopælspligten, reglerne og kontakten til kommunen.

Hans Jørgen Jensen er selv talsperson for arbejdsgruppen.


Bopælspligt

Bopælspligt indebærer, at man som ejer af en bolig, der er tiltænkt helårsbolig, har pligt til at sørge for, at boligen anvendes til beboelse.

Der er ikke angivet nogen specifik tidshorisont for, hvornår pligten er opfyldt, men det fremgår af retspraksis, at lejemålet skal være beboet mindst 180 dage om året.

Ejer man en helårsbolig, har man derfor pligt til enten selv at bo i den eller sørge for, at den bliver lejet ud. Bopælspligten opfyldes ved at de, som bor i boligen, er tilmeldt folkeregistret på adressen.

Kilde: Lejeloven.dk

Er ikke dyneløftere

Han fortæller, at det kan mærkes konkret i bybilledet og på kommunikationen, at kommunen har fået flere medarbejdere, der har fokus på bopælspligt.

– Vi oplever lys i husene ned af hovedgaden, for nu at tage et helt konkret eksempel. Og så oplever vi en meget hurtig tilbagemelding fra kommunen, end vi har gjort tidligere. Nu får vi relativt hurtigt en status fra det juridiske team, når vi har henvendt os vedrørende et hus, siger han.

Ifølge Hans Jørgen Jensen betyder det noget, at der kommer en hurtig tilbagemelding på foreningens henvendelser.


Vi ser os ikke som sådan nogle dyneløftere, som nogen måske kan opfatte det som. Men vi holder jo øje, fordi vi har en bekymring om, hvad det kan betyde for byen, hvis bopælspligten ikke overholdes

Hans Jørgen Jensen, bestyrelsesmedlem, Gudhjem By- og Museumsforening

– Nogle gange er der bare tale om nogen, der er nye i byen og ikke kender reglerne og måske er ved at renovere eller andet, så de ikke opholder sig så meget i huset. Det er godt at få den slags tilbagemeldinger, for ellers kan vi jo få nogle fordomme. Vi ser os ikke som sådan nogle dyneløftere, som nogen måske kan opfatte det som. Men vi holder jo øje, fordi vi har en bekymring om, hvad det kan betyde for byen, hvis bopælspligten ikke overholdes, siger han.

Gudhjem By- og Museumsforening har i flere år presset på for, at bopælspligten i Gudhjem blev håndhævet. Kommunens nylige oprustning på området har hjulpet, fortæller Hans Jørgen Jensen (tv.) fra Gudhjem By- og Museumsforening. Arkivfoto: Berit Hvassum

Advokater søger smuthuller

Ifølge Hans Jørgen Jensen mødte 55 mennesker op til bymødet, og her var både erhvervsdrivende og privatpersoner repræsenteret.

Her orienterede han om oplevelsen af en forbedring af håndhævelsen af bopælspligten og fortalte om samarbejdet med kommunens juridiske team.

Ifølge Hans Jørgen Jensen viser reglerne for bopælspligten sig indtil videre at være uden smuthuller.

– Der er jo nogen, der har sat dyre advokater på, når kommunen har villet håndhæve bopælspligten overfor dem. Men foreløbig har kommunen fået medhold hele vejen. Reglerne er tydelige, og der er ikke nogle smuthuller, siger han.

Hans Jørgen Jensen har derfor positive forventninger til effekten af kommunens indsats fremadrettet.

– Vi er meget fortrøstningsfulde. Vi oplever et juridisk team, der har fået en metodik, så de er meget hurtigere og får fulgt op, siger han.


Det kan kommunen gøre

Bornholms Regionskommune har en række sanktioner, den kan benytte sig af, hvis den opdager, at et helårshus bliver benyttet som deltidshus.

1. Hvis bopælspligten ikke har været overholdt i mere end seks uger, kan kommunen henvise en lejer til boligen.

Denne sanktion har ikke været benyttet endnu.

2. Kommunen kan ophæve en lejeaftale, hvis en udlejer forgæves har forsøgt at få en lejer til at bebo lejemålet.

3. Hvis husejeren ikke retter sig efter kommunens afgørelse, kan sagen blive overdraget til Bornholms Politi. Politiet kan derefter efterforske sagen og rejse en sag mod husejeren ved retten i Rønne. Retten kan så idømme ejeren af boligen en bøde.