Byforening: Hele den sydlige del af havnen er tabt

Byforening: Hele den sydlige del af havnen er tabt
Den gamle lossepladsgrund ved Kanondalen i Rønne. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 13. JAN 2020 • 21:15
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
13. JAN 2020 • 21:15
Lige om lidt bliver hele den sydlige del af Rønne Havn lukket inde bag høje trådhegn, og dermed er den tabt for borgerne, som ikke længere kan færdes frit i området. Det gælder også den gamle lossepladsgrund ved Kanondalen, vurderer Rønne Byforening, der i stedet har rettet sin opmærksomhed mod de dele af det nordlige havneareal, som ikke indgår i havnens masterplan.

– Det er her, by og havn skal skabe en fantastisk symbiose, en sammenvoksning, sagde foreningens sekretær, Esben Ørberg, da han her til aften fik ordet til det store orienteringsmøde om havnens fremtidsplaner på Green Solution House.

Ifølge byforeningen er der en sidste, men fantastisk chance for at tænke den gamle by og havnen sammen, så Rønne ikke bare af navn, men også af gavn bliver en havneby. Og der er ingen grund til at vente på en realisering af den store, forkromede helhedsplan.

 
 

Sagen kort

Rønne Havn A/S sendte i november en ansøgning til Bornholms Regionskommune om en toårig leje af de fem hektar på grunden ved Kanondalen, der blandt andet bruges til sankthans og cirkus.

På grund af store opgaver i 2020 ønsker havnen at råde over arealet allerede fra tredje kvartal.

Rønne Havn foreslår i ansøgningen at bytte jord med kommunen, der som modydelse vil modtage en del af havnens grund på Nørrekås, cirka to hektar mellem Nordre Kystvej og Bådehavnsvej. Det er et areal, som kommunen ønsker at forny og gøre mere attraktivt som led i byudviklingsplanen for Rønne.

Hvordan byttehandlen skal effektueres økonomisk, er endnu uklart.

Regionskommunen lægger op til at sætte gang i en proces, der kan sikre havnen en dispensation, så den kan rykke ind i Kanondalen, før en ny lokalplan er vedtaget.

 

 

Det unikke miljø

Der er nemlig nemme og forholdsvis billige delløsninger, som ligger lige for, mener byforeningen.

Bag Rønne Sejlklubs klubhus kan en planering af området bane vej for et sundhedsområde med trænings- og legefaciliteter og et kuperet naturlandskab med kystbevoksning. Ved en forlænget bystrand kan der laves havnebad med sauna, og området kan bindes sammen af en hævet vandre- og cykelsti fra det nordlige Nørrekås til Søndre Bådehavn.

– Havnen har lovet os, at det unikke miljø i Søndre Bådehavn ikke bliver spoleret i mands minde og har endda åbnet for, at store dele af kajområdet nord for bådehavnen kan blive grønt område, sagde Esben Ørberg.

 


 

Fremtidens fritidsområde

For foreningen handler det om at være realistisk. Glem al snak om et vandkulturhus på havnen til ikke under 100 millioner kroner. Rønne har i forvejen alletiders svømmehal. Glem al snak om et nyt bibliotek til ikke under 50 millioner kroner. Rønne har alle tiders bibliotek i forvejen.

I stedet skal man prioritere at få Rønne til at vende ansigtet og ikke ryggen mod havet og havnen.

– Havet og havnen er i dag langt mere end en arbejdsplads og en motorvej til omverdenen. Havnen er vores fremtidige fritidsområde og en halv million gæsters, i dag skræmmende, første indtryk af Bornholm, lød det fra Esben Ørberg.