Brandvæsnet pakker sammen: 'Det er en voldsom brand og ulykke'

Brandvæsnet pakker sammen: 'Det er en voldsom brand og ulykke'
Foto: Jacob Jepsen
NYHED | AARSBALLE | ABONNENT | 16. NOV 2022 • 07:34
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | AARSBALLE | ABONNENT
16. NOV 2022 • 07:34

25 brandfolk fra Rønne og Allinge har natten igennem bekæmpet en voldsom brand i Aarsballe.

 

Kort før klokken 2 i nat blev Bornholms Brandvæsen kaldt ud til en brand på Aarsballevej. Brandfolkene kom ud til en ejendom, hvor 1. salen var helt overtændt.

– Vi går efter vores primære opgave, som er at redde menneskeliv. Det vil sige, at vi har afsøgning, så godt vi kan, med røgdykkere på 1. sal. Vi har haft otte røgdykkerhold indsat, og vi har brugt 30 luftflasker, så der har været rigtig meget gang i den. Det er en voldsom brand og ulykke, også tragisk, siger vagthavende indsatsleder Michael Grønbech-Dam til Tidende.

Han kommer ikke ind på detaljer om, hvad brandfolkene fandt i ejendommen, men ifølge Bornholm.nu er en person død, og flere er kommet til skade.

Michael Grønbech-Dam fortæller, at brandvæsnet trak sig tilbage, da personredning var overstået.

– Bygningen var totalt overtændt, så det handlede om vores egen sikkerhed. Jeg må også sige, at en af vores egne brandfolk er kommet lettere til skade, men det er slet ingenting i forhold til, hvor galt det kunne være gået, fortæller han.

Der har været indsat 25 mand fra brandstationerne i Rønne og Allinge, og Beredskabsstyrelsen Bornholm har også sørget for højtrykskompressor og lys ude på pladsen.

Voldsom episode

Kort før klokken 7 var branden slukket, og brandvæsnet begyndte at pakke sammen.

– Vi skal også have rengjort vores folk. Røg er giftig eller skadelig, og taget var et gammelt eternittag, så der kan også være affaldsrester i det. Vi har en hygiejnecontainer herude, så de kan gå i bad og skifte tøj, og så taget vi ind på Rønne Brandstation og har en defusing med alle folkene om, hvad der er sket i løbet af natten, siger Michael Grønbech-Dam.

En defusing er ligesom en debriefing samtaler, som finder sted efter en voldsom episode med det formål at forebygge skadevirkninger.

– Når man har haft indsats, kan der være noget stress og nogle traumatiske oplevelser, man skal have gennemsnakket. Det første er at få gennemtalt opgaven. Alle har et billede af, hvordan det ser ud, men det handler om at få sat alle stykkerne sammen i puslespillet. Det er det, man gør med en defusing, hvor alle får mulighed for at komme med en melding, og så er der nok nogle, som gerne vil have en ekstra samtale, siger indsatslederen.

Brandvagter på plads

Bornholms Brandvæsen lader en tankvogn og et par brandvagter blive ved ejendommen på Aarsballevej, så der ikke sker nogen spredning. Derudover afventer man, at der kommer en brandtekniker

– Vi kan ikke komme ind i bygningen, der er noget bygningsmateriale, som er faldet ned fra 1. sal, så vi ikke kan komme ind og rode rundt, og det skal vi heller ikke. Men vi sørger for, at der ikke er noget brandspredning heroppe, siger Michael Grønbech-Dam.

Brandvæsnet var i aktion i cirka fire og en halv time.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 29-11-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Onsdag: Overvej at spise ude eller hente en omgang take away ;-). Fra 17-21 koster det dyrt at fyre op i pander, gryder og ovn. Gennemsnitsprisen for de fire timer er 5,27 kr./kWh. Vi savner en god gang vind til at presse priserne, men vejrudsigten skuffer helt frem til weekenden.  Brug strømmen efter kl. 22, selv om den koster 3 kr./kWh alt inklusive. Det er ikke sikkert, at det bliver billigere i morgen.

Bornholms energi og forsyning