Bornholmske forbrugere betaler mere for dagligvarer

| ABONNENT | 2. NOV 2019 • 07:45
Af:
mads-westermann
| ABONNENT
2. NOV 2019 • 07:45
Bornholmske forbrugere skal betale godt fire kroner mere for en pakke frosne ærter, og næsten to kroner mere for en pakke pålægschokolade, end forbrugere i resten af Danmark.

Det viser et pristjek af 22 forskellige dagligvarer, som Bornholms Tidende har gennemført i 14 bornholmske dagligvarebutikker.

Samlet viser undersøgelsen, der blev gennemført den 21. oktober, at de bornholmske forbrugere i gennemsnit må punge ud med 18,3 procent mere for en indkøbskurv med de 22 udvalgte varer, end en gennemsnitsforbruger i resten af Danmark skal betale for den samme kurv.

I Bornholms Tidendes undersøgelse koster den gennemsnitlige varekurv 274,07 kroner på Bornholm, mens en forbruger i resten af landet kan nøjes med at betale 231,63 kroner for den samme kurv. Det er en forskel på 42,44 kroner, som de bornholmske forbrugere skal betale mere.

Manglende konkurrence

Desværre findes der ikke nogen entydig forklaring på, hvorfor de bornholmske forbrugere skal betale mere for deres dagligvarer. Det skyldes i stedet en kombination af forskellige omstændigheder, lyder forklaringen fra to forbrugerøkonomer, avisen har talt med.

Nordeas forbrugerøkonom, Ann Lehmann Erichsen, vurderer, at der, fordi Bornholm er en ø, er mindre konkurrence mellem dagligvarebutikkerne

– Der er mulighed for at tage lidt højere priser, fordi man er på en ø, hvor man ikke lige kan komme væk for at handle. Efter hendes vurdering vil man også finde højere dagligvarepriser, hvis man lavede pristjek på andre danske øer.

 


 

 

Dyrere transport

En anden faktor, der kan påvirke de bornholmske dagligvarepriser i opadgående retning, er transportomkostningerne.

Ikke overraskende koster det mere at transportere de forskellige varer over Østersøen til Bornholm, end det koster at køre dem ud til en butik ad en jysk eller fynsk landevej.

– Man kan måske forvente, at der er lidt højere priser, fordi der er en ekstra transport til Bornholm i forhold til de fleste steder, siger Martin Salomon, der er cheføkonom i Forbrugerrådet.

Flere små butikker

Butiksstrukturen på Bornholm er også en mulig forklaring på de højere daglivarepriser.

Andelen af små og lokale dagligvarebutikker på Bornholm er højere, end den er i resten af Danmark, og netop i de små butikker udgør personaleomkostningerne en større andel af hver omsat krone, end det er tilfældet i discountbutikkerne.

– Og så betaler man desuden for at have adgang til et godt dagligvaresortiment i sit lokalområde, siger Martin Salomon til Bornholms Tidende.

Turistpriser

Han peger desuden på at butikkernes prisniveau kan være påvirket af, hvornår pristjekket blev foretaget.

– Der kan være en effekt fra turisterne. Den 21. oktober er dagen efter efterårsferien, hvor mange har været ovre hos jer og lukke sommerhus ned, så der har ikke været incitament hos butikkerne til at sænke priserne endnu, lyder hans forklaring.

Det vinder genklang hos Ann Lehmann Erichsen.

– Turisterne er med til at holde liv i de mindre butikker også selvom priserne er lige vel høje, siger hun.

 

Artiklen fortsætter under grafikken.

 

a>

 

Højere priser og lavere lønninger

Forskellen i dagligvarepriser mellem Bornholm og resten af Danmark forstærkes yderligere hvis man tager lønninger og skattetryk i betragtning.

Ifølge Danmarks Statistik lå det gennemsnitlige lønniveau på Bornholm 14,8 procent lavere sammenlignet med hele Danmark. 

Det betyder groft sagt, at mens en gennemsnitlig dansk lønmodtager tjente 41.931 kroner om måneden i 2018, så måtte en gennemsnitlig bornholmsk lønmodtager i samme periode nøjes med en månedsløn på 35.733 kroner.

 
 

Pristjek: Sådan gjorde vi, sådan regnede vi


 

Indsamlingen af priser til Bornholms Tidendes tjek af dagligvarepriser fandt sted den 21. oktober.

I løbet af dagen besøgte vi, i nævnte rækkefølge Dagli’ Brugsen i Vestermarie, Spar i Aakirkeby, Dagli’ Brugsen i Pedersker, Lidl i Nexø, Dagli’ Brugsen i Svaneke, Dagli’ Brugsen i Østermarie, Spar i Gudhjem, Superbrugsen i Allinge, Superbrugsen i Klemensker, Spar i Hasle, Rema 1000 på Aakirkebyvej i Rønne, Meny på Store Torv i Rønne, Netto i Vibegårdscentret i Rønne, Kvickly i Rønne. Besøgene fandt sted mellem klokken 8.00 og klokken 18.00.

I hver butik registrerede vi prisen på de varetyper, vi har valgt ud til sammenligning i undersøgelsen. Det er 22 varer i hver butik.

De priser, vi har registeret, er normalpriser, hvilket betyder, at vi ikke har taget hensyn til varer, som var på tilbud.

Vi har valgt den billigste tilgængelige vare

Alle butikker er blevet bedømt på samme vilkår.

Når vi kunne vælge mellem flere forskellige varer i en kategori, eksempelvis frosne ærter, har vi valgt den absolut billigste variant af varen, som var tilgængelig, den dag vi besøgte butikken.

I de tilfælde, hvor en vare ikke var tilgængelig i den størrelse, som vi sammenlignede, har vi valgt den tilsvarende vare med den laveste kilo- eller enhedspris som var tilgængelig i butikken, og har omregnet prisen til den korrekte størrelse. Eksempelvis har vi sammenlignet prisen på 750 gram frosne ærter. I en butik findes der ikke frosne ærter i 750 grams pakker. Den pakke frosne ærter, der har den laveste kilopris er på 575 gram til 12,95 kroner. Den omregner vi til prisen for en 750 gram pose, som er 16,89 kroner.

I det tilfælde, hvor prisen på en vare var markant dyrere end de priser vi havde oplevet for den samme vare i andre butikker, eller hvor vi havde en mistanke om, at vi ikke havde fundet den billigste vare, har vi henvendt os til butikspersonalet. som enten kunne bekræfte, at vi havde fundet den billigst tilgængelige vare i kategorien eller anvise en billigere vare.

Sammenligningen med landspriser

De landsdækkende priser på dagligvarer, vi har brugt til at sammenligne med det bornholmske prisniveau for dagligvarer, har vi baseret på priser på tilsvarende varer, som vi har taget fra den undersøgelse af dagligvarepriser, som avisen B.T. gennemførte den 23. september 2019 og offentliggjorde i perioden 1. til 5. oktober 2019.

B.T.’s undersøgelse omfatter ikke Dagli’ Brugsen som en særskilt butikskæde og omfatter ikke priseksempler fra Daglig’ Brugsen. Det har vi i udregningen af den gennemsnitlige prisforskel mellem de bornholmske dagligvarepriser og de landsdækkende dagligvarepriser valgt at se bort fra, fordi Dagli’ Brugs-butikkerne, selvom de generelt er dyrere end andre butikker, afspejler indkøbsmulighederne på Bornholm.