Bornholmske dyner holder patienter i Vestafrika varme

Bornholmske dyner holder patienter i Vestafrika varme
Der bliver også lavet dyner til dyrelæger. – Dyrene ligger også og fryser når de er i narkose og derfor har det jo været helt oplagt også at lave varmluftdyner til dyrelæger, siger John Gibler. Duvair sælger varmluftdyner til omkring 40 dyreklinikker i Danmark. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 8. NOV 2020 • 15:49
Julia Aka Wille
Journalist
| ABONNENT
8. NOV 2020 • 15:49
IVÆRKSÆTTERI

Fra Nexø til Vestafrika. Så langt rejser de særlige varmluftdyner, der holder operationspatienter varme på hospitalsskibet Africa Mercy. Varmluftdynerne er genanvendelige og er produceret af det bornholmske firma Duvair.

– Varmluftdyner bruges under operationer for at holde patienten varm, da kropstemperaturen bliver lavere under narkose. Vores genanvendelige varmluftdyner sørger for, at patienterne har en konstant kropstemperatur, når de er under operation. Derudover er dynerne vaskbare og kan genbruges mindst 150 gange, fortæller John Gibler, der sammen med sin kone Liza Gibler driver Duvair.

For at forstå, hvordan og hvorfor ægteparret startede deres dyneeventyr, skal tiden skrues 20 år tilbage.

Et alternativ til engangsdyner

I år 2000 arbejdede Liza Gibler som anæstesisygeplejerske på Bornholms Hospital anæstesiafdeling. Her oplevede hun, hvor meget affald og engangsudstyr, der blev smidt ud efter hver evig eneste operation.

Hvert år smider hver dansker omkring 450 kilo affald ud – derudover kommer affaldet fra industrien og detailhandlen. Region Hovedstadens hospitaler, virksomheder og koncerncentre producerer samlet set omkring 17.000 ton affald om året.

Brug og smid væk-kulturen lever i bedste velgående, og det er nemt og lettilgængeligt at købe og bruge engangsprodukter i vores hverdag. Vores enorme brug af engangsprodukter er skadelig for klimaet og spild af ressourcer – og i sidste ende endda dyrere end at bruge genanvendelige produkter.


Liza Gibler begyndte at tænke på alternativer til engangsudstyret i operationsstuen, og det er her, at ideen om en genanvendelig varmluftdyne blev født.

– Jeg begyndte at tænke, at jeg da sagtens kunne designe og sy varmluftdynerne selv. Så jeg lavede nogle prototyper og gik ned på afdelingen på hospitalet og viste dem frem – og fik god feedback, siger Liza Gibler.

John Gibler var dengang selvstændig, og sammen etablerede parret Duvair. Men det skulle vise sig at tage to år fra ideen om varmluftdynerne blev plantet til, at parret kunne stå med et færdigt produkt i hænderne. Det tog alene et halvt år at finde det rigtige stof til varmluftdynerne. Først to år efter, i 2002, var ægteparret klar til at vise verden deres produkt frem. Deres varmluftdyner blev godkendt som medicinsk produkt, og derfra tog det fart i Giblers systue i hjemmet ude for Nexø.

– Til at starte med producerede vi derhjemme, men det blev hurtigt for trangt. Så i 2003 flyttede vi til et værksted i Møbelfabrikken, ansatte en deltidsansat til at hjælpe med at sy og kom rigtig godt ind på mange hospitaler, fortæller Liza Gibler.

Duvair endte med at holde til i iværksætterhuset Møbelfabrikken i fem år. I de år solgte parret omkring 700 dyner om året til flere danske hospitaler.

Gik ned af bakke

I dag er produktionstallet og efterspørgslen på de genanvendelige dyner faldet.

– Da Danmark blev fordelt i fem regioner, begyndte det ligesom at gå ned af bakke. Der kom udbud på hospitalsudstyr, og vi kunne, markedsføringsmæssigt, ikke være i den liga som de store virksomheder var i. Og desværre er det jo i sidste ende altid nemmere at vælge engangsmaterialer.

– Jeg tror på en eller anden måde, at vi var før i vores tid. Jeg kan være lidt uforstående overfor den måde mange ikke kigger op og ser helheden af vores daglige ressourcespild. Og det er ærgerligt! Der er rigeligt affald, og det bliver kun værre. Dengang jeg startede med at arbejde i operationsstuerne, smed vi én pose affald ud efter en operation, nu er det mindst tre poser, siger Liza Gibler.

I takt med at de danske hospitaler valgte de genanvendelige varmluftdyner fra, begyndte Liza og John Gibler at se andre veje. For omkring otte år siden faldt parret tilfældigt over Mercy Ships på internettet, en kristen organisation, der giver gratis lægehjælp og operationer i primært Vestafrika fra deres hospitalsskib, Africa Mercy. Liza og John Gibler tænkte straks, at deres varmluftdyner ville kunne gøre god gavn om bord på verdens største velgørende hospitalsskib og kontaktede derfor Mercy Ships. Hurtigt efter henvendelsen sendte ægteparret fire dyner af sted til Africa Mercy, der ville teste dem på deres operationsstuer.

– De var meget begejstrerede, så vi valgte at donere 36 dyner af de forskellige modeller, de gerne ville have, så der var nok til skibets seks operationsstuer, fortæller John Gibler.

Duvair har nu været fast leverandør af varmluftdyner til Mercy Ships i seks år.

– Det er et fantastisk stykke arbejde, de laver på hospitalsskibet. Så de får dynerne til en god pris, så på den måde støtter vi dem også indirekte. Oveni sparer de en masse logistik, fordi der ikke skal sendes store sendinger af engangsdyner af sted til Afrika, der efterfølgende skal bortskaffes som affald, siger John Gibler.

Duvair sender 40 til 50 dyner om året til Africa Mercy.


Sælge videre

På lidt længere sigt håber Liza og John Gibler at kunne sælge deres virksomhed videre.

– Duvairs varmluftdyner er et nicheprodukt, vi har udviklet, og der er hård konkurrence fra engangsprodukterne, men vi tror på, at tiden arbejder for os. Også i hospitalsvæsenet skal der spares på ressourcerne, siger John Gibler.

Snart kan Duvairs varmluftdyner også findes på Mercy Ships nye hospitalsskib Global Mercy. Duvair har nemlig netop leveret 100 varmluftdyner til det nye skib.

– Vi er rigtig glade for, at både Mercy Ships og Læger uden grænser, som vi også leverer til, er så glade for vores dyner. Det betyder rigtig meget at være med til at gøre en forskel ude i verden, afslutter John Gibler.

 
 

Sådan virker en varmluftdyne

Duvairs varmluftsdyner holder patienten varm under operation. Når man bedøver patienter, har de en tendens til at blive kolde, og deres temperaturregulering bliver sat ud af funktion. Ydermere er der altid koldt på en operationsstue for at øge steriliteten og dermed undgå bakterievækst og for at undgå, at læger og sygeplejersker, der arbejder intenst og ofte under stærk belysning, får det for varmt. For at forhindre at patienten bliver kold og dermed hypoterm og for eksempel får kulderystelser, tilfører man kroppen varm luft via varmluftdynen. På den måde skal patienten ikke selv regulere varmen og dermed bruge ekstra energi på at holde kroppen varm.

Dynen er uden fjer og fyldes varm luft med en studs på dynen, hvor man tilkobler en slange til en varmluftblæser, der leverer 38 grader varm luft. På den side af dynen, der vender ned mod patienten, trænger luften ud igennem meget små huller. Dermed bliver den varme luft fordelt ud over patienten. Hvis man for eksempel skal operere patienterne i maven, så ligger de på ryggen med armene ud til siden og holdes varme med en overkropsdyne.

Der findes forskellige slags varmedyner afhængigt af, hvilken del af kroppen, der skal opereres. Kilde: Duvair

 

 
 

Duvair

Liza og John Gibler har siden 2001 udviklet, produceret og solgt genanvendelige varmluftdyner til operationsafdelinger på hospitaler over hele landet. Fra 2002 til 2007 havde Duvair værksted og systue i iværksætterhuset Møbelfabrikken i Nexø. I 2008 flyttede parret firmaet hjem til privatadressen uden for Nexø.

Liza og John Gibler er begge fra København, men har boet på Bornholm siden 1997.