Bornholms Hospital genindkalder til screening for tarmkræft

Bornholms Hospital genindkalder til screening for tarmkræft
– Når vi sender geninvitationer ud, er det et sikkerhedsnet, vi spænder ud under patienterne. Vi vil være åbne om, at vores datamateriale ikke har været helt som forventet og at vi derfor har gennemgået alle journaler, fortæller Morten Rasmussen, der er screeningschef for tarmscreeningsprogrammet i Region Hovedstaden. Foto: Berit Hvassum
| 24. AUG 2021 • 17:38
Sofie Møller
Journalist

24. AUG 2021 • 17:38

Bornholms Hospital har tirsdag eftermiddag meldt ud, at de sammen med tarmscreeningsenheden i Region Hovedstaden fra i dag begynder at genindkalde 420 borgere til screening for tarmkræft.

Helt konkret drejer det sig om borgere, der mellem 2014 og 2018 har afleveret en afføringsprøve, der indeholdt spor af blod og efterfølgende har fået udført en kikkertundersøgelse uden fund af polypper, der kan være et forstadie til kræft.

Genindkaldelsen kommer på baggrund af usikkerhed om kvaliteten i kikkertundersøgelser, da tarmscreeningsenhedens data viser, at man på Bornholms Hospital har fundet 5-10 procent færre tilfælde af forstadier ved kikkertundersøgelser sammenlignet med resten af landet.

Ifølge screeningschef for tarmscreeningsprogrammet i Region Hovedstaden, Morten Rasmussen, er genindkaldelsen ikke et udtryk for, at samtlige kræfttilfælde er oversete, men derimod en dobbelttjekning af tidligere screeninger.

– Når vi sender geninvitationer ud, er det et sikkerhedsnet, vi spænder ud under patienterne. Vi vil være åbne om, at vores datamateriale ikke har været helt som forventet, og at vi derfor har gennemgået alle journaler. Derfor agerer vi nu og indkalder den gruppe, der ellers først rutinemæssigt ville blive inviteret otte år efter deres kikkertundersøgelse, siger han.

Hele baggrunden for genindkaldelsen

For at forstå genindkaldelsen til fulde, skal vi tilbage til til 2014, hvor man i hele Danmark startede med at invitere folk i alderen 50-75 år til tarmkræftscreening.

Screeningen foregår ved, at borgerne får tilsendt udstyr til at få taget en afføringsprøve, som de tager derhjemme og sender ind på hospitalet. Hvis der er spor af blod i afføringen, bliver de indkaldt til en kikkertundersøgelse af tarmen, hvoraf der kan være tre udfald.

Den ene et, at man finder tilfælde af tarmkræft, hvorefter man får taget vævsprøver og bliver sendt direkte videre i cancerpakken. Det andet udfald er, at man finder forstadier. Under kikkertundersøgelsen vil man kunne fjerne langt de fleste forstadier. Tredje udfald er, at man finder noget, som kan være andre årsager til blod i afføringen som for eksempel hæmorider. Hvis der ikke blev fundet tarmkræft eller forstadier, venter man rutinemæssigt otte år med at invitere folk til næste screeningsrunde.

I 2017 blev man i tarmscreeningsenheden opmærksomme på, at man havde fundet et lavere antal forstadier i dem, der er blevet kikkertundersøgt sammenlignet med det øvrige land. Derfor satte man fokus på området og satte to specialuddannede koloskopører til de fremtidige kikkertundersøgelser.

– Den indsats har hjulpet, og nu finder man lige så mange forstadier som i resten af landet. Det betyder også, at vi for en sikkerhedsskyld nu har valgt at genindkalde patienter, der er blevet undersøgt i perioden 2014-2018, hvor der er usikkerhed om kvaliteten, siger Morten Rasmussen.

Ramt af covid-19

Ifølge Morten Rasmussen har man været klar til at genindkalde i halvandet år, men på grund af covid-19 og nu sygeplejerskernes strejke er processen gang på gang blevet udsat.

– Kunne vi have indkaldt hurtigere? Ja, det kunne vi godt, hvis det ikke havde været for en pandemi. Men vi forsikrer nu om, at hvis der findes blod i afføringen ved nogle af genindkaldelserne, vil vi lynhurtigt få dem undersøgt til bunds, siger han.

Morten Rasmussen kan ikke udelukke, om man finder forstadier eller tarmkræft ved nogle af patienterne.

– Det er klart, at nogle vil blive bekymret og spørge, om man så kan forvente, at man går rundt med kræft. Der kan jeg sige, at journalgennemgangen af alle screeningskoloskopier udført på Bornholms Hospital viser, at der er fundet det antal kræftknuder, man kunne forvente, så det er vigtigt at understrege, at der ikke er grund til at tro, at der er overset egentlige kræftknuder. Men derfor kan det stadig være i efterforløbet, at det viser sig, nogen af dem har tarmkræft, siger han.

Hvis man bliver genindkaldt, kommer der et brev i perioden fra nu og frem til november. Screeningsenheden svarer gerne på spørgsmål, hvis borgere har spørgsmål om genindkaldelserne. De kan kontaktes på 3867 1717

Hvad er forstadier?

Forstadier til kræft er celler, der har delt sig for meget og har fået unormalt udseende, men som endnu ikke er vokset igennem til vævet ved siden af. Et forstadie er ikke kræft, men det kan udvikle sig til kræft, hvis det ikke behandles. Kilde: Kræftens Bekæmpelse



FÅ ABONNEMENT