Hele baggrunden for genindkaldelsen
For at forstå genindkaldelsen til fulde, skal vi tilbage til til 2014, hvor man i hele Danmark startede med at invitere folk i alderen 50-75 år til tarmkræftscreening.
Screeningen foregår ved, at borgerne får tilsendt udstyr til at få taget en afføringsprøve, som de tager derhjemme og sender ind på hospitalet. Hvis der er spor af blod i afføringen, bliver de indkaldt til en kikkertundersøgelse af tarmen, hvoraf der kan være tre udfald.
Den ene et, at man finder tilfælde af tarmkræft, hvorefter man får taget vævsprøver og bliver sendt direkte videre i cancerpakken. Det andet udfald er, at man finder forstadier. Under kikkertundersøgelsen vil man kunne fjerne langt de fleste forstadier. Tredje udfald er, at man finder noget, som kan være andre årsager til blod i afføringen som for eksempel hæmorider. Hvis der ikke blev fundet tarmkræft eller forstadier, venter man rutinemæssigt otte år med at invitere folk til næste screeningsrunde.
I 2017 blev man i tarmscreeningsenheden opmærksomme på, at man havde fundet et lavere antal forstadier i dem, der er blevet kikkertundersøgt sammenlignet med det øvrige land. Derfor satte man fokus på området og satte to specialuddannede koloskopører til de fremtidige kikkertundersøgelser.