Bornholmer er i spil som ny formand for DF

Bornholmer er i spil som ny formand for DF
Peter Kofod bliver nævnt som en mulig afløser for Kristian Thulesen Dahl som formand for Dansk Folkeparti. Arkivfoto: Torben Østergaard Møller
NYHED | CHRISTIANSBORG | ABONNENT | 17. NOV 2021 • 17:45
Af:
Ritzau/Jesper Gynther
NYHED | CHRISTIANSBORG | ABONNENT
17. NOV 2021 • 17:45

Dansk Folkeparti skal efter alt at dømme finde en ny formand. Med Kristian Thulesen Dahls ønske om, at der bliver indkaldt til et ekstraordinært landsmøde, hvor han ikke stiller op som formand, bliver vejen åbnet for en ny leder for partiet. Og det kan meget vel blive en bornholmer.

DF mistede halvdelen af sine mandater ved kommunalvalget.

Dermed går jagten ind på mulige formandskandidater. Blandt dem er bornholmske Peter Kofod, der på Christiansborg markerede sig som retsordfører, inden han modvilligt blev partiets spidskandidat til Europa-parlamentet.

Peter Kofod ønsker dog ikke at kommentere, om han vil stille op som formandskandidat i partiet. Eller om han som medlem af hovedbestyrelsen vil støtte Thulesen Dahls ønske om et ekstraordinært landsmøde, hvor der skal vælges ny formand.

– Jeg har ikke nogen kommentarer, siger Peter Kofod, der er medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti.

Den 31-årige Peter Kofod blev på Christiansborg kærligt døbt "mini-Tulle" for sin fysiske fremtoning og måde at udtale sig på, der minder om Kristian Thulesen Dahls.

Også Peter Kofods politiske linje flugter med Thulesen Dahls. Blandt andet på udlændingepolitikken, som er central i Dansk Folkeparti, men som også er blevet genstand for bitre opgør i takt med den svindende vælgeropbakning.

På Dansk Folkepartis landsmøde i Herning var Peter Kofod i inddirekte politisk opgør med tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen. Henriksen, der i dag er medlem af hovedbestyrelsen, har kritiseret partiet - og ikke mindst Peter Kofod - for at være blevet for moderat og strømlinet i udlændingedebatten.

Det afviste Kofod på landsmødet:

– Nogen har åbenbart ment, at jeg skulle være blød på indvandring. Der ville blive slået en høj latter op i Bruxelles, hvis de hørte det.

– Man kan sikkert kritisere mig for meget. Men det vil være forkert at kritisere mig for at give efter for indvandringen og dens konsekvenser, siger Peter Kofod.

På landsmødet understregede han, at han mener den nuværende linje i udlændingepolitikken, der er sat af Folketingsgruppen og ikke mindst stifter Pia Kjærsgaard, er den rigtige.

– Jeg har stadig tillid til, at den udlændingepolitik, der har båret det her parti, er god. Så god, at jeg stadig tror på den og tror på det projekt, jeg som meget ung meldte mig ind i, sagde Kofod.

Mens Kofod indtil videre forholder sig tavs om et muligt formandskandidattur, har Morten Messerschmidt meddelt, at han vil overveje at stille op.

Messerschmidt er dog hæmmet af, at han i august måned fik en dom i byretten i en sag om svig med EU-midler og dokumentfalsk. En dom som Messerschmidt har anket til landsretten.


Gruppeformand: Thulesen Dahl gør det rigtige ved at stoppe

Af Ritzau

Kristian Thulesen Dahl gør det rigtige, når han efter tirsdagens nederlag ved kommunalvalget - Dansk Folkepartis fjerde valgnederlag i træk - ønsker at trække sig som formand for partiet.

Det siger hans mangeårige allierede Peter Skaarup, der er gruppeformand og medstifter af partiet.

– Det er selvfølgelig en alvorlig dag. Det er også alvorligt, når vælgerne vender pil nedad i forhold til den indsats, som DF har gjort rundt omkring. Og det vil i høj grad også sige Christiansborg.

– For vi skulle gerne have haft et bedre resultat. Så er den sådan set ikke længere, så jeg synes, at Kristian Thulesen Dahl har gjort det rigtige, siger Peter Skaarup.

Han afviser, at det er aktuelt for ham selv at forsøge at gå efter formandsposten.

– Nej, det har jeg ingen planer om. Nu må vi bare erkende det her valgnederlag, og så tager vi en ordnet proces, hvor vi snakker sammen i hovedbestyrelsen, siger Peter Skaarup.

DF-næstformand Morten Messerschmidt har meddelt, at han vil overveje at stille op som formand.

Messerschmidt slæber imidlertid rundt på en dom i byretten på seks måneders betinget fængsel for svigt med EU-midler og dokumentfalsk.

Messerschmidt har anket dommen til landsretten.

Dansk Folkepartis enlige medlem af Europa-Parlamentet, Peter Kofod, nævnes af flere politiske iagttagere som en mulighed som formand.

Peter Kofod har onsdag ikke ønsket at kommentere sagen.

Peter Skaarup siger, at han ikke er bange for, at en kamp om formandsposten i Dansk Folkeparti kommer til at ende i kaos.

– Nej, det frygter jeg ikke. Det skal vi nok klare, og nu er det hovedbestyrelsen, der i praksis skal finde ud af, hvordan vi gør det på den rigtige måde.

– Det bliver en helt ordnet proces, som det skal være, siger han.

Dansk Folkeparti blev ved tirsdagens kommunalvalg mere end halveret i forhold til kommunalvalget i 2017, hvor partiet også gik tilbage.

I år fik partiet 4,1 procent af stemmerne

Siden fulgte et par gevaldige øretæver ved valget til Europa-Parlamentet i maj 2019 og ved folketingsvalget i juni samme år.

Dansk Folkeparti mistede tre af fire mandater i Europa-Parlamentet, mens partiet i Folketinget blev mere end halveret og gik fra 37 til 16 mandater.

Kristian Thulesen Dahl afløste i 2012 Pia Kjærsgaard som formand for Dansk Folkeparti.

I 2015 førte han partiet til en bragende valgsucces, da Dansk Folkeparti blev det største parti i blå blok i Folketinget.

Partiet gik imidlertid ikke i regering, og siden fulgte et mislykket samarbejde med Socialdemokratiet, som vælgerne straffede Dansk Folkeparti for i 2019.