Biolog: 'Et skovområde eller et solcelleanlæg gør samme gavn'

Biolog: 'Et skovområde eller et solcelleanlæg gør samme gavn'
Med et areal til rådighed på 22 hektar vil der kunne produceres op imod 20 MW. Dermed vil projektet årligt producere op til det nuværende forbrug for omkring 4.000 husstande. Arkivfoto
| ABONNENT | 26. MAJ 2021 • 12:14
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
26. MAJ 2021 • 12:14

MILJØ

Skal der placeres et 22 hektar solcelleanlæg ved Kildevad, sydvest for Østerlars eller ej? Det er lige nu spørgsmålet, der rumsterer hos mange østerlarsboer og især naboerne til det mulige anlæg.

Efter det i sidste uge blev besluttet på økonomi-, erhvervs- og planudvalgsmødet, at der i en periode på fire uger indkaldes ideer og forslag fra offentligheden, er diskussionen om, hvad der er det bedste for området gået i gang.

Bornholms Regionskommune har allerede modtaget flere forslag fra borgere, og de fire nabohuse, der bor tættest på området, arbejder selv på et løsningsforslag.

Uanset hvad den endelige beslutning bliver, er én ting sikkert. Der skal gøres noget. For grundet et for højt nitratindhold i grundvandet, har Miljøstyrelsen pålagt regionskommunen at gennemføre indsatser, der kan nedsætte nitraten.

Biolog i Center for Natur og Miljø i Bornholms Regionskommune, Jens Hansen, har i længere tid undersøgt området og tænkt i mulige løsninger for at nedsætte nitratindholdet i drikkevandet. Han forklarer, at et solcelleanlæg vil være en måde, hvorpå man kan imødekomme store omkostninger for vandværket, nedsætte nitratindholdet og oven i købet rykke på BRKs energistrategi.

Naboernes ønske er godt, men dyrt

Dermed ikke sagt, at et solcelleanlæg er den eneste løsning, der findes.

De fire mest nærliggende nabohuse ser nemlig helst, at der laves et naturområde, hvor man braklægger jorden, planter frugttræer og anden vild beplantning. Den ide er også en mulighed, bortset fra én ting, der mangler, påpeger Jens Hansen:

– Det er en glimrende ide i forhold til drikkevandsbeskyttelse og i forhold til naturværdier, men jeg kan ikke rigtig pege på, hvordan det skal financierers, siger han og uddyber:

– Normalt ville man sige til landmanden, der ejer markerne, at han ikke længere kan bruge gødning på området, hvilket vil sige, at han ikke kan dyrke jorden konventionelt, som han har gjort hidtil. Alternativet er, som naboerne ønsker det, græsning, skovrejsning eller braklægning. Der er bare det problem, at det ikke giver nogen indtægt. I tilfældet ved Kildevad vil landmanden stå med et tab på 7000-8000 kroner pr. hektar om året, og det skal vandforbrugerne så betale. Eftersom Østerlars Vandværk er ret lille, er det meget at pålægge dem at skulle udrede så mange penge i erstatning til landmanden. Ved at placere solceller vil landmanden i stedet få en indtægt ved at leje området ud til solcellefirmaet.

Hvis vi ser bort fra økonomien, hvad vil med de biologiske briller være den bedste løsning for at nedsætte nitratindholdet. Et natur/skovområde eller solcelleanlæg?

– Det vil gøre samme gavn. Pointen er, at man stopper med at tilføre nitrat i form af gødning. Om man så braklægger eller placerer et solcelleanlæg, det gør ikke den store forskel i forhold til drikkevandet.

Første skridt på vejen

Ifølge Jens Hansen vil der muligvis blive plads til at braklægge noget andet af området. Et muligt solcelleanlæg vil nemlig ikke nødvendigvis løse hele problemet omkring det høje nitratindhold i drikkevandet. Men det vil være første vigtige skridt på vejen.

– Solcelleanlægget dækker ikke hele indsatsområdet, der er udpeget af Miljøstyrelsen. Men nu starter vi inde omkring vandboringerne, og ser om det hjælper. Hvis det ikke er nok, må vi tage mere af landbrugsdriften ud. Det drejer sig til gengæld om et mindre område, så omkostningerne vil ikke være nær så store for vandværket, hvis man braklægger det, siger Jens Hansen.

Han understreger dog, at intet endnu er bestemt.

– I sidste ende er det landmandens valg samt en politisk afgørelse om, hvorvidt der skal laves en lokalplan, der tillader solceller i området, siger Jens Hansen.


Sagens kerne kort fortalt:

– European Energy har anmodet Bornholms Regionskommune om at etablere et solcelleanlæg på 22 hektar ved Kildevad, cirka en kilometer sydvest for Østerlars.

– Administrationen vurderer, at det vil være gavnligt både i forhold til indfrielsen af målsætningerne i BRKs energistrategi og i form af drikkevandsbeskyttelse.

– Kildepladsen ved Kildevad er et af de få steder i området ved Østerlars, hvor det er muligt at indvinde drikkevand i større mængder. Indholdet af nitrat er dog så højt, at der er begrænsninger på anvendelsen, hvorfor Miljøstyrelsen har pålagt BRK at gennemføre indsatser, der kan nedbringe nitratindholdet.

– Det blev på seneste økonomi-, erhvervs- og planudvalgsmøde besluttet, at der i en periode på fire uger indkaldes ideer og forslag fra offentligheden.

– Ejendomme indenfor 200 meters zonen har krav på kompensation fra bygherre.