Også dengang var det Forsvaret, der i samarbejde med Beredskabsstyrelsen stod for rensingsopgaven. Senest har EOD-enheden hjulpet med at undersøge havbunden i forbindelse med etableringen af den omstridte gasledning Nord Stream 2. Til Politiken har seniorforsker Hans Sanderson fra Aarhus Universitet oplyst, at byggeriet kan medføre en spredning af resterne af de kemiske våben, da hylstrene på en stor del af bomberne og granaterne er tæret op.

De tætsiddende heldragter, som forsvarets EOD-enhed bruger under øvelsen, kan være svære at få på. Foto: Aleksander Klug
– Den væsentligste bekymring er, om det kommer til at gå ud over fiskene. De fleste bomber ligger på dybt vand, hvor der ikke er så meget liv, men torsk og andre fisk kan godt svømme ned på relativt dybt vand i Bornholmerdybet, siger seniorforsker Hans Sanderson fra Aarhus Universitet til Politiken.
– Der er tale om alvorlige stoffer. Derfor mener jeg, at man bør igangsætte en ny undersøgelse, der kan afdække, hvor giftigt det er. Der er ikke blevet lavet en individuel risikovurdering af alle disse stoffer i forbindelse med Nord Stream 2, lyder det fra Hans Sanderson.
Marinebiologer har i mange år undret sig over de sår, som flere sæler i havet omkring Bornholm er dukket op med. Og ifølge DR, mener et svensk forskerhold at kunne spore dem tilbage til sennepsgasbomber.