Beof udtog prøver i testforsøg: Styrker Bornholm som testø

Beof udtog prøver i testforsøg: Styrker Bornholm som testø
Afsættet for at overvåge spildevand er, at virussen covid-19 kan findes i afføringen hos en smittet person og også før denne har udviklet symptomer. Ved at overvåge spildevand i et område kan man derfor også få en forvarsel om et eventuelt smitteudbrud. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
TESTØ | BORNHOLM | ABONNENT | 17. JUL 2021 • 11:45
TESTØ | BORNHOLM | ABONNENT
17. JUL 2021 • 11:45

Bornholms Energi- og Forsyning stod tilbage i marts for de 200 prøver, der skulle teste det bornholmske spildevand for corona.

I SSI's pilotprojekt udtog de dagligt prøver fra øens syv rensningsanlæg, som de sendte til det jyske analyselaboratorium Eurofins.

Og selvom Beof's rolle i forsøget var udelukkende operationel, var det en spændende øvelse af være med, fortæller Klaus Vesløv, kommunikationschef i Bornholms Energi- og Forsyning.

– Øvelsen bestod i at få hele logistikapparetet og kommunikationen op at køre med både SSI og Eurofins, og det har været meget lærerigt at se, hvor hurtigt og nemt, vi kunne få det samarbejde op at køre. Vi ikke har gjort noget radikalt anderledes, vores folk har bare været klar på at give en ekstra skalle i perioden og tage en masse ekstra prøver. Men i forsøget indgik vi i en værdikæde af noget, vi ikke har prøvet før, og det var super spændende, siger Klaus Vesløv.

Spændende at være med

Bornholm blev udvalgt til SSI's pilotforsøg tilbage i marts, fordi øen i modsætning til resten af landet var igang med en større genåbning og derfor fik status som testø.

Og det har været en ære for en bornholmsk virksomhed at få lov at teste et forsøg, der nu bredes ud til resten af landet, fortæller Klaus Vesløv.

– Set fra vores stol, så synes vi, at det er helt utrolig spændende at være med til at finde nogle svar og metoder, der kan gøre verden mere åben i fremtiden. At få lov at være testlaboratium for nye teknologier og metoder, det er vi meget stolte af både fra et virksomhedsmæssigt perspektiv, men også generelt for bornholm, siger han.

Testø sætter Bornholm på landkortet

Forsøget indgår dermed også i Bornholms brede betegnelse som testø. En betegnelse, der også omfatter de større udviklingsprojekter på energiområdet, hvoraf også Beof er en central aktør. Og det er altsammen med til at sætte Bornholm på landkortet, understreger Klaus Vesløv:

– Man har ofte set det som en svaghed, at Bornholm lå afsondret fra resten af landet helt ude i Østersøen. Igennem vores fokus på testø er det blevet vendt til en styrke, og vi viser, at vi er rigtig gode til at udnytte vores store sammenhængskraft mellem både borgere, virksomheder og kommune. Det gør også, at vi kan blive udpeget til projekter som det her, fordi vi kan samarbejde på tværs, som måske er vanskeligere andre steder.