Både Rønne Vand og Varme og Beof har i forvejen et ønske om at modtage overskudsvarme fra den store transformerstation til Energiø Bornholm. Mængden af varme, der kan høstes fra Energinets kæmpeanlæg på Sydbornholm, tegner dog ikke til at blive stor nok til at forsyne størstedelen af Bornholm med fjernvarme, oplyser Klaus Vesløv. Men med power-to-x-produktion som en del af energisystemet kan virkeligheden blive en anden.
Copenhagen Infrastructure Partners og Ørsted pønser på at bruge energien fra deres foreslåede havvindmølleparker øst for Bornholm til brintproduktion. Skulle de to energimastodonter beslutte at etablere et elektrolyseanlæg på land – og får selskaberne de nødvendige tilladelser fra alle myndigheder – kan det også påvirke Beof på et andet forsyningsområde. Der skal nemlig bruges store mængder rent og renset ferskvand til power-to-x, og en oplagt mulighed er at bruge spildevand, da grundvand er en knap ressource.
– Det kan betyde, at spildevandet skal renses 100 procent. Vi behandler fem-seks millioner kubikmeter om året. Det ville være fremragende, hvis det kunne blive en ressource for Bornholm, fortæller Klaus Vesløv.
Skal spildevandet bruges til elektrolyse, vil det kræve en grundigere rensning, end tilfældet er i dag, hvor der stadig er små mængder i fosfor i vandet, der udledes i havet.
Udviklingen inden for power-to-x kan altså præge Beofs langsigtede planlægning. Mængden af spildvarme til rådighed vil eksempelvis få betydning for, i hvilken grad de adskilte fjernvarmeområder på Bornholm kan bindes sammen. Desuden vil mere spildvarme medføre, at biomassen i form af halm og træflis, der i dag bruges på varmeværkerne, hurtigere kan udfases. Mange har kritiseret Danmark for den store brug af biomasse på kraftværkerne. Flis, træpiller og halm har status som CO2-neutrale brændsler, selvom der udledes CO2, når biomassen brændes af. I realiteten er træ kun CO2-neutralt, hvis der plantes lige så meget ny skov, som der fældes, og det er ikke altid tilfældet.