Behov for millioner til børn og ældre
Flere børn og flere ældre betyder, at de kommunale udgifter skal stige med 144 millioner kroner frem mod 2030, hvis velfærdsniveauet skal bevares, skriver Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Arkivfoto: Berit Hvassum

ØKONOMI | BORNHOLM
14. OKT 2021 • 06:32
Henrik Nielsen
Journalist

Behov for millioner til børn og ældre

Flere børn og flere ældre betyder, at kommunerne skal skrue op for deres budgetter, hvis velfærden skal følge med befolkningsudviklingen. Det er konklusionen i en ny analyse, AE – Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har udarbejdet på baggrund af tal fra regeringen.

Hvis kommunernes driftsudgifter skal følge med udviklingen, skal de ifølge Finansministeriet stige med samlet 20 milliarder kroner frem mod 2030. Det svarer til 3.420 kroner per indbygger, fortæller AE i en pressemeddelelse.

Bornholm ligger rimelig tæt på gennemsnittet. Ifølge analysen skal de kommunale udgifter stige med 144 millioner kroner frem mod 2030. Det svarer til 3.636 kroner per bornholmer.

Det placerer Bornholm på en 55.-plads på listen over, hvor meget den demografiske udvikling over de næste ni år kommer til at koste kommunerne, hvis velfærdsniveauet skal bevares.

I øjeblikket diskuterer politikerne på Christiansborg regeringens udkast til en velfærdslov, der skal forpligte politikerne til at lade de offentlige udgifter følge med den demografiske udvikling.

– Vores analyse illustrerer, at debatten på Christiansborg har konkrete konsekvenser ude i kommunerne. For de enkelte kommuners budgetter er det betydelige beløb, der er på spil, siger senioranalytiker Jon Nielsen hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i pressemeddelelsen.Flere nyheder