AOF nedlægger afdeling: Personalet er blevet opsagt

AOF nedlægger afdeling: Personalet er blevet opsagt
AOF Bornholm kommer ikke længere til at have en FVU-afdeling, men vil fremover kun satse på kursister, oplyser administrator Steen Grønnegaard. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 1. DEC 2021 • 18:03
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
1. DEC 2021 • 18:03

AOF Bornholm har opsagt driftsoverenskomst med Campus Bornholm om Forberedende Voksenundervisning (FVU). Dermed nedlægges FVU-afdelingen, og personalet er blevet opsagt. Fremover vil AOF Bornholm kun satse på at tiltrække kursister.

Fra 1. december 2022 optages der ikke nye elever hos AOF Bornholm, men kun kursister.

Ændringen skyldes tildels følgevirkninger af covid-19, men især også at der har været manglende tilgang af nye elever i form af ledige eller beskæftigede. Og sidstnævnte er egentlig en positiv ting set med samfundsbriller, mener administrator hos AOF Bornholm, Steen Grønnegaard, for det betyder, at ledigheden er lav som aldrig før, og at virksomhederne har så travlt, at de ikke kan afsætte tid til, at deres ansatte kan komme til FVU-kurser i for eksempel dansk eller digital.

Samtidig har lovgivningen på området ikke været på AOF Bornholms side, idet FVU for personer op til 25 år skal undervises i FGU-regi (Forberedende Grunduddannelse). Dog kan de undervises, hvis de er i beskæftigelse, mens ledige fra 1. januar 2022 ikke længere må modtage FVU-undervisning i digital og engelsk.

– Så grundet alt dette nedlægges FVU-afdelingen, og personale er blevet opsagt, siger Steen Grønnegaard, der henviser til Campus Bornholm, hvis man ønsker kurser i dansk, matematik, engelsk og digital, således at man kan optages til en EUD-uddannelse. Når man har bestået trinprøver i de forskellige fag, så svarer det til en 9. klasses afgangsprøve med 02 i karakter.

Satser på kursister

Fremadrettet vil AOF Bornholm kun satse på Folkeoplysende voksenundervisning, også kendt som aftenskole. Her vil der stadig være mulighed for at komme på kurser i sprog, bevægelse, kreative fag og meget mere.

– Vi vil stadig have foredrag og debatter, da 10 procent af det kommunale tilskud er øremærket til at holde dette om aktuelle eller historiske emner, men også for fremtidsperspektiver såsom klima og bæredygtighed, siger Steen Grønnegaard, der oplyser, at AOF Bornholm stadig gerne vil samarbejde med øvrige foreninger om at skabe de bedste foredrag og debatter, men også kurser.

Steen Grønnegaard oplyser desuden, at AOF Bornholm opsiger et lejemål på 2. sal i Nordea-bygningen på Store Torv i Rønne, og dermed er der et cirka 400 m2 lokale med udsigt over torvet, byens tage og Østersøen, som mangler en lejer.