Alt udsolgt til juleaften - men Birthe finder plads til flere

Alt udsolgt til juleaften - men Birthe finder plads til flere
Birthe Julin sælger billetterne til juleaften fra Hundekunsten, som hun ejer sammen med sin mand. Foto: Sarah Thun Kristensen
Fredag 6. december 2024 • 05:30
Fredag 6. december 2024 • 05:30

Der er allerede fuldt hus til juleaften med Øens Venner i Fritidshuset i Nexø. Men hvis flere vil købe billet, så finder vi nok ud af det, fortæller Birthe Julin, som har ansvar for, at der kommer julemad på bordet.

Birthe Julin står bag kassen i Hundekunsten i Nexø. Hun besvarer spørgsmål, modtager betaling og smiler venligt til kunderne.

Flere søger direkte hen mod kassen, når de kommer ind ad døren. De er nemlig ikke kommet efter hverken hundemad eller -kunstner, men for at købe deres adgangsbillet til en juleaften med det hele i fællesskab med blandt andet Birthe og Mogens Julin, som udover at eje og drive Hundekunsten også er en del af bestyrelsen i foreningen Øens Venner.

– Der er syv tilmeldinger fra i dag. Det er da meget flot. Så nu bliver vi faktisk over 60, smiler hun.

Hvor mange har I plads til?

– 60.

Så I har solgt de sidste billetter?

– Vi tager det lidt henad vejen, for hvis der kommer 20 mere, så er der jo et behov for 20 pladser mere, kan man sige. Så må vi se, hvad vi gør, forklarer hun.

Det er hende selv, der står for at lave maden, og uanset om det bliver and eller flæskesteg, og om der bliver 60 eller 70 mennesker, så kræver det en sikker hånd at lave mad til den store aften.

– Men det har også noget at gøre med kapacitet og med at få det planlagt, for det er jo frivilligt arbejde det hele, forklarer hun.

De deltagende på aftenen er både familier, ældre og ensomme, som har svært ved at overskue at stå for det hele selv, men som gerne vil have en god juleaften.

Øens Venner er en selvstændig forening med omkring 90 medlemmer. Den har eksisteret i syv år med en mission om at skabe fællesskaber mellem mennesker. Birthe Julin har tidligere været formand, men lige nu er hun kasserer, og sådan skifter posterne jævnligt i bestyrelsen, for at opretholde en flad struktur, hvor alle kan lidt af det hele.

De har haft base flere forskellige steder. Lige for tiden har de ugentlige aktiviteter i Fritidshuset, som kommunen ønsker at sælge, og dermed ser det ud til at et nyt sceneskift er på vej i den nærmeste fremtid.

Musikalsk frivillig søges

Da foreningen blev grundlagt for syv år siden var der dog ingen snak om juleaften. Dengang blev der afholdt juleaften i Fritidshusets eget regi, men det stoppede året efter, og dermed stod Nexø uden et åbent julearrangement.

– Vi fandt ud af, at de ikke magtede opgaven længere, fordi de havde mange frivillige, som fik børnebørn og gerne ville være sammen med dem, så de havde ikke rigtig muligheden for det mere. Så der var et år, hvor der slet ikke var noget, og det synes vi faktisk ikke, vi kunne være bekendt, forklarer Birthe Julin.

Den første gang de afholdt juleaften var der 50 deltagere, herefter fulgte et par udfordrede år med corona, hvor der blev målt ud til 21 deltagere. De seneste år har der været tryk på og efter flere andre lokationer er det nu igen Fritidshuset, der lægger lokaler til. På den måde kan man sige, at der igen er juleaften i Fritidshuset - selvom det er nye kræfter der står bag.

I Fritidshuset er der plads til omkring 100 mennesker, men da de frivillige laver maden selv, så er det vigtigt at kunne følge med, så alting foregår i den rigtige rækkefølge og gerne til tiden.

– Så skal vi jo have pyntet op, og vi skal have stillet borde op. Vi starter med at pynte juletræ sammen om eftermiddagen, hvor der er lidt slik og kaffe. Vi vil gerne lave det sådan lidt hjemligt, og det er svært, når man er mange, men sidste år lavede vi borde med 10 ved hver, og så i stedet for en buffet, så var der fade på bordene.

– Så laver man små enklaver, og folk lærer hinanden at kende i de små grupper.

Det kræver imidlertid et par frivillige per bord, som melder sig til at sørge for at det hele spiller. Heldigvis er det gået ganske nemt med at finde frivillige i år, og der er allerede op mod 20 af de tilmeldte, som har meldt sig til at være frivillige - nogle på aftenen, mens andre hjælper med at finde juletræ, købe julegaver og stå for alle forberedelserne.

– Det kan godt være svært at finde frivillige sådan en aften. Sidste år var vi bare fire-fem stykker, så vi piskede rundt, men i år har vi været ude i god tid, og der er mange, der gerne vil give en hånd.

Hun mangler efterhånden kun en enkelt musikalsk frivillig - nemlig sådan en der kan give tangenterne en tur og spille klaver til fællessangen.

Ingen medbragte gaver

På selve aftenen er det særlig vigtigt, at alle får mad på samme tid. Herefter skal der ryddes op og danses om juletræet og rundt i hele bygningen.

– Og så ved man jo aldrig med den julemand, om han dukker op, smiler hun listigt.

Måske han pludselig er der med en lille ting til hver, og ellers må de fremmødte altså nøjes med de to små pakker, som alle medbringer og der spilles om på aftenen. Man må nemlig ikke tage sine egne julegaver med til festen. Dem må man pakke op derhjemme.

– Der er nogle, som måske ikke har julegaver med hjemmefra, så det vil vi ikke have. Det holder man i privat regi, understreger hun.

I år er den fælles juleaften både støttet af Odd Fellow Logen, Lions og Nordea-fonden, og særligt sidstnævnte er meget begejstrede for muligheden for at bakke op om et lokalt projekt, der betyder noget.

– Jeg er superglad for at Nordea-fonden har mulighed for at støtte Øens Venner i deres julearrangement for ensomme. Julen er en fantastisk hyggelig tid for de fleste bornholmere, hvor det handler om at samles i fællesskab med venner og familie. Men den kan også være grusom hård for dem der føler sig ensomme og ikke har et fællesskab hvor de føler sig hjemme, fortæller filialdirektør Morten Hjorth Hansen på vegne af Nordea-fonden, som gennem puljen Liv i det Lokale har støttet arrangementet med 12.000 kroner.

Puljen støtter aktiviteter, som styrker fællesskabet i lokalområdet, og filialdirektøren understreger, at han syntes at dette arrangement rammer præcist ind i det formål.

– Nu håber jeg bare at budskabet om aftenen når ud til de rette personer, så det kan være med til at bekæmpe den ensomhed der desværre findes mange steder på øen, slutter han.

Pengene fra de tre aktører betyder, at der kan blive købt en fin julegave til alle, og at det hele løber rundt økonomisk.

For Birthe og Mogens Julin er det blevet en fast tradition at dele juleaften med en masse forskellige mennesker. De bor alene på Bornholm, og resten af familien på den anden side af havet har deres egne traditioner, som de ikke har været vant til at være en del af.

– Så tænkte jeg, at selvfølgelig er det hyggeligt at være sammen med andre og så kan vi gøre noget godt, forklarer Birthe Julin om beslutningen, der blev taget for fem-seks år siden, da foreningen afholdt sin første juleaften.

– Nu er det bare den måde, vi gør det på.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT