Ak, så skete det: Corona nåede landets østligst beboede egn

Ak, så skete det: Corona nåede landets østligst beboede egn
I forgrunden er det færgen Ertholm, i baggrunden Frederiksø. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | CHRISTIANSØ | ABONNENT | 9. JAN 2022 • 07:30
NYHED | CHRISTIANSØ | ABONNENT
9. JAN 2022 • 07:30

Christiansø har klaret sig helt frem til nu uden smitte, men i indeværende uge holdt den ikke længere, oplyser administratoren. Smitten udskød skolestart.

– Coronasmitten er også kommet til Christiansø.

Det konstaterer Søren Thiim Andersen, administrator på Christiansø, over for Tidende.

– Vi har et udbrud blandt primært børnefamilier på øen, fortsætter han.

På Christiansø Skole går der 14 børn og dertil kommer et kontingent på i alt fire mindre børn, oplyser han.

Hvor mange smittede har I?

– Indtil videre er der tale om fire personer, som er konstateret smittet, siger administratoren.

– Og det håndterer vi, ligesom man gør alle andre steder. Familierne bliver bedt om at gå i isolation efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og heldigvis har vi jo vores egen læge herude, så vi har både testkapacitet og lægefaglighed til stede på øen, så det hele kan foregå i god ro og orden og forholdsvis sikkert for alle.

Smitteudbruddet har medført, at skolens genåbning er blevet udskudt til mandag den 10. januar frem for onsdag den 5. januar, som det var planen.

Søren Thiim Andersen i februar sidste år, kort efter sin tiltræden som administrator. Arkivfoto: Lise Orheim Stender

– I stedet har der været hjemmeundervisning for børnene, siger Søren Thiim Andersen.

– Og når vi genåbner, vil skolebørnene blive udstyret med hjemmetests, ligesom man også gør andre steder. På den måde kan børnefamilierne løbende foretagende tests, og det giver også noget tryghed.

Har I et beredskab, hvis nogen bliver alvorligt syge?

– Hvis man bliver smittet, og ikke kan isolere sig fra personer i sin egen husstand, har man mulighed for at blive isoleret i et af administrationens lejemål herude. Det er én overvejelse, man kan gøre. En anden er, at hvis man bliver så syg, at man skal forlade øen, vil man blive fragtet ind med vores tjenestefartøj, Elefanten, eller hentet i helikopter. Vi har indkøbt helfragter, mundbind og så videre til Elefanten. Vi har det hele, siger Søren Thiim Andersen.

Børnene leger

Hvor mange har i alt haft corona i løbet af denne pandemi på Christiansø?

– Der har kun været de fire, som jeg nu fortæller om, vi er gået fri indtil nu. Så det er helt for nylig vi havde første tilfælde, det blev opdaget her i begyndelsen af indeværende uge.

Så det er jo sket, mens skolen har været lukket ned?

– Ja. Vi følger retningslinjerne, og vi er jo ikke som sådan blevet isoleret fra hinanden endnu, så børnene leger sammen på tværs af aldersgrupper, klassetrin og så videre her på øen, siger Søren Thiim Andersen.

– Men vi regner med, at vi nu har fået inddæmmet og afværget smitten, og så får vi det overstået i god ro og orden og kan køre videre ligesom hidtil.