3F skælder ny ejer ud for baggrund i Goldman Sachs, mens egne pensionsmidler er investeret i selv samme kapitalfond

3F skælder ny ejer ud for baggrund i Goldman Sachs, mens egne pensionsmidler er investeret i selv samme kapitalfond
3F Bornholm: Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 5. JUN 2021 • 15:23
| ABONNENT
5. JUN 2021 • 15:23

ARBEJDSLIV

Tilføjelse 7. juni 2021 klokken 10:09: PensionDanmark har for tiden ikke investeringer i den nordiske kaptialfond Axcel, men August Lund har ret i, at 3F gennem sit medejerskab af ejendomsselskabet AKF har midler investeret i Axcel. Af AKF's årsrapport for 2020 fremgår det, at AKF i alt har 11,6 milliarder kroner investeret i eller gennem Axcel med tilsagn om investeringer for yderligere 140 millioner kroner. 

Bornholms Tidende har undersøgt den nye ejer af Siemsens Gaard August Lunds påstand om, at 3F har pensionsmidler investeret i Axcel. Af PensionDanmarks aktieliste fremgår det dog ikke. Til gengæld har de milliarder investeret i andre kapitalfonde herunder 39 millioner kroner i Goldman Sachs.

Altså selvsamme kapitalfond lokalformanden for 3F Bornholm kritiserer August Lund for at have en baggrund som direktør i.

”Nu er Hotel Siemsens i Svaneke overtaget af en storinvestor fra København med fortid som finansanalytiker i Goldman Sachs", skrev Jonna Nielsen i et debatindlæg i Bornholms Tidende den 28. maj.

Hvordan kan du kritisere August Lund for at have været ansat hos Goldman Sachs, når I har pensionspenge investeret i selv samme?

– Det, synes jeg, er noget andet. For det er noget, der kommer medlemmerne til gode. Det er ikke noget, der kommer vores forbund eller en bestemt person til gode.

– De (PensionDanmark, red.) investerer jo penge i forhold til at få det største afkast til medlemmernes pension. Det vil sige, at hvis de investerer dem fornuftigt, så de får et overskud, får medlemmerne flere penge på deres pensionsopsparinger. Det er derfor de investerer dem, og det er de faktisk vanvittig gode til i PensionDanmark.

Ser du ikke dilemmaet i, at når PensionDanmark foretager investeringer i kontroversielle virksomheder som Goldman Sachs, at det kan risikere at ramme 3F i dens faglige arbejde. Som nu i forbindelse med jeres konflikt med Siemsens Gaard og dine udtalelser om August Lund?

– Nej, det gør jeg faktisk ikke, fordi hans (August Lunds, red.) tankegang er for egen vindings skyld. PensionDanmarks investeringer handler om at give medlemmerne et større udbytte. For mig er det to forskellige ting.

Hvorfor er August Lunds baggrund relevant i den her sag?

– Fordi det viser, at finansanalytikere ikke tænker i mennesker, de tænker i penge. For mig er arbejdsmiljø langt mere værd i forhold til, at du får X antal flere kroner eksta på bundlinjen. For det nytter jo ikke noget, hvis medarbejderne i virksomheden arbejder under ringere vilkår i forhold til dem, der har overenskomst.

Mere relevant end nogensinde

August Lund retter også en bredside mod 3F og hele fagbevægelsen for at have udtjent sin rolle. En påstand Jonna Nielsen naturligvis ikke er enig i.

– Den kritik synes jeg er helt ude af proportioner, vi gør jo alt, hvad vi kan for vores medlemmer. Vores fornemste opgave er at værne om medlemmernes rettigheder og arbejdsvilkår. Derfor er vi en fagbevægelse. Vi støtter dem, hjælper dem og forhandler overenskomster og uddannelser.

Faktisk mener lokalformanden, at der er brug for fagbevægelsen mere end nogensinde.

– Vi har jo sager konstant, og det havde vi jo ikke haft, hvis vores rolle var udtjent.