29-årig varetægstfængslet for trusler og vold mod politiet

29-årig varetægstfængslet for trusler og vold mod politiet
Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 25. FEB 2021 • 17:24
Mads Westermann
Journalist
| ABONNENT
25. FEB 2021 • 17:24

GRUNDLOVSFORHØR

En 29-årig mand blev torsdag eftermiddag fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Rønne. Han er sigtet for adskillige tilfælde af vold mod politibetjente samt for trusler om vold.

Fordi anklageren, Anne Moe, af hensyn til sagens videre efterforskning begærede lukkede døre, og fordi retten gav hende medhold i dette, er der ikke offentliggjort andre detaljer om sagen end dem, der fremgår af retsmødebegæringen, som er politiets udlægning af sagen.

Det vides derfor ikke hvilken udlægning, den 29-årige har af sagens omstændigheder.

Han erklærede sig uskyldig i samtlige sigtelser.

Kastede med hund

I retsmødebegæringen kan man læse, at det 29-årige, som har tilknytning til Rønne, men ikke har nogen fast bopæl, blev anholdt onsdag kort før klokken 17 på en adresse i det nordlige Rønne.

Her havde han ifølge anklagemyndigheden truet med og forsøgt at udøve vold af "særlig rå, brutal og farlig karakter" mod en tjenestegørende politibetjent.

Det var sket blandt andet ved, at den 29-årige adskillige gange slog ud efter betjenten med knyttet hånd, forsøgte at bide ham i hånden, altimens han flere gange udtalte "Jeg slår dig ihjel", "Jeg slår din kone ihjel", "Jeg slår dine børn ihjel", "Jeg ved, hvor du bor", "Jeg kommer igen" og "Du er færdig", og samtidig lavede pistollignende bevægelser med armen.

Den 29-årige forsøgte desuden også at pudse sin hund på betjenten og kastede hunden mod betjenten samtidig med, at han råbte "Tag ham, tag ham" i et forsøg på at få hunden til at bide betjenten. Det lykkedes dog ikke.

Truede betjentens hustru

Fra anden side erfarer Bornholms Tidende, at den forurettede politibetjent har bopæl på adressen.

Den oplysning underbygges af, at den 29-årige, ifølge politiet, ved samme lejlighed også havde henvendt sig til betjentens hustru og udtalt; "Jeg slår dig ihjel" samtidig med, at han lavede pistollignende bevægelser rettet mod hustruen.

Da den 29-årige bliver anholdt af en anden betjent, som muligvis var tilkaldt – det fremgår ikke af retsmødebegæringen – modsatte den 29-årige sig anholdelsen ved at gøre modstand og slå ud med armene.

I patruljebilen, der skulle transportere den 29-årige til politigården på Zahrtmannsvej, overfaldt han den betjent, der havde anholdt ham. Det skete ved, at han tog fat i betjentens skridt og klemte til.

Da han 10 minutter senere skal anbringes i detentionen på politigården, truede den 29-årige en tredje betjent ved at udtale "Fie kender din kone, du kan bare vente dig, vent og se, hvad der sker".

Blodplettet

Det hændelsesforløb resulterede i tilsammen fire sigtelser for overtrædelse af straffelovens paragraf 119, der omhandler vold og trusler mod person i offentlig tjeneste samt en sigtelse for overtrædelse af straffelovens paragraf 266, der omhandler at "fremkalde alvorlig frygt for eget eller andres liv, helbred eller velfærd, truer med at foretage en strafbar handling".

I retten var den 29-årige iklædt joggingbukser og en snavset grå sweatshirt, der havde adskillige store pletter, der lignede indtørret blod. Han havde også hævelser og misfarvninger i ansigtet og virkede lejlighedsvis fraværende og nærmest bedøvet, ligesom han flere gange under den åbne del af retsmødet gav udtryk for at have stærke smerter i mave og nyreregionen.

Om blodpletterne er årsagen til smerterne, er noget, den 29-årige har pådraget sig inden mødet med politiet, om det er følger af anholdelsen, eller om han efter anholdelsen har været udsat for et uheld i detentionen på politigården vides ikke, idet pressen på grund af de lukkede døre ikke fik mulighed for at høre den 29-åriges egen forklaring.

Efter et cirka halvanden time langt lukket retsmøde besluttede dommeren, Christian Bach Esdorf, at varetægtsfængsle den 29-årige i to uger.