27 tons døde dyr sendes til Randers – dagligt

27 tons døde dyr sendes til Randers – dagligt
Alex Reinhold Pedersen (tv) og Martin Ipsen fra Daka i Nyker. Foto: Jens-Erik Larsen
Onsdag 21. april 2021 • 19:16
Onsdag 21. april 2021 • 19:16

LANDBRUG

Genanvendelse af affald er blevet en forretning. Det gælder plast, jern, bioaffald – og det gælder døde dyr.

Det tidligere andelssvineslagteri i Nyker danner i dag rammen om Daka SecAnims afdeling på Bornholm. For få år siden stod Daka for forbrænding af døde dyr fra det bornholmske landbrug, primært svin og kvæg. I dag behandles og genanvendes alle dyr fra hele landet på Dakas anlæg i Randers.

Landskendt under minkkrisen

På Bornholm står Alex Reinhold Pedersen og Martin Ipsen i spidsen for den daglige indsamling og håndtering de døde produktionsdyr fra det bornholmske landbrug, inden de sendes til Daka-fabrikken i Randers.

Daka i Randers har nemlig et tryksteriliseringsanlæg, som kræves for at håndtere animalske biprodukter fra slagterier og landbrug. Mange danskere stiftede bekendtskab med Daka under minkkrisen, hvor mange hundrede tusinde mink blev sendt til behandling og genanvendelse på anlægget i Randers.

75.000 om året

Det koster penge at komme af med døde dyr.

Daka afregner ifølge Tidendes oplysninger pr dyr eller pr tønde.

Kunden giver 242 kroner for afhentning af en so og cirka det samme for en tønde med eksempelvis patte- eller smågrise.

En svineproducent med en årlig produktion af 40.000 slagtesvin bruger typisk 75.000 kroner på at komme af med døde dyr.


Mandag er ekstra travl

På Bornholm tilbagelægger Daka-lastbilen knapt 200 kilometer på sin daglige opsamlingsrute. 45 landmænd er tilmeldt Dakas afhentningsordning og Alex Reinhold Pedersen og Martin Ipsen skiftes til at indsamle dyrene. Specielt mandag er en vigtig dag, da fabrikken i Randers ikke har mulighed for at producere fast i weekenderne.

– Mandage er altid ekstra travle, da der ikke indsamles i weekenden. Derfor er tilmelding af dyr hen over weekenden særlig vigtig, for dyrene må ikke ligge for længe. Jo længere dyret når i forrådnelsesprocessen, jo sværere er det for os at omdanne dyrene til gødning og biodiesel, forklarer Alex Reinhold Pedersen, driftsleder på Daka Bornholm.


Jesper Visby er transportchef i Daka Danmark og besøger afdelingen på Bornholm cirka fire gange om året. Foto: Jens-Erik Larsen

Kreaturer og svin i hver sin kasse

Efter indsamlingen omlæsses dyrene i sikrede transportkasser. Kreaturer for sig, svin for sig. Kasserne indeholder typisk 27 tons døde dyr om dagen, svarende til 5-6000 dyr månedligt, hvis man bruger en gris på 100 kg. som målestok. Tallet er formentlig langt højere, da mange af de døde dyr er pattegrise.

Kasserne køres ombord på Hammershus, der afgår mod Køge klokken 17.00. De fulde kasser udskiftes i Køge med tomme, og de døde dyr fra Bornholm fortsætter turen mod Jylland med en jysk transportør.

Dyrene forarbejdes i Randers til biobrændsel til energiproduktion i eksempelvis cementindustrien, recirkuleret gødning til landbruget og til biodiesel som bruges i transportsektoren.

Kilde: Artikel af informationschef Søren Mohr Jensen, Daka, bragt i Bornholms Landbrug og Fødevarers nyhedsbrev i marts 2021.

En livscyklusanalyse fra Daka SecAnim viser ifølge Daka selv, at Daka SecAnims aktiviteter i

2019 netto sparede atmosfæren for 149.350 ton CO2eq.

Kilde: Daka



FÅ ABONNEMENT