17 dage i soldateruniform: Kompasset peger på et godt sammenhold

17 dage i soldateruniform: Kompasset peger på et godt sammenhold
Feriedrengene får udleveret kort og kompas til tirsdagens Ekkodalsmarch. Foto: Jacob Jepsen
FERIE | BORNHOLM | ABONNENT | 20. JUL 2021 • 19:00
Holger Larsen
Journalist
FERIE | BORNHOLM | ABONNENT
20. JUL 2021 • 19:00

– Den røde pil er nord, den sorte pil er syd. Men husk, at kompasset skal holdes vandret. Ellers virker det ikke.

Lars Jensen, leder af feriedrengetjenesten ved Almegårds Kaserne, er tirsdag formiddag i gang med instruktionen af de 12 feriedrenge, inden de bliver sendt ud på Ekkodalsmarchen. Det er en af de sidste opgaver i årets program, inden det 17 dage lange ophold på Bornholm slutter fredag.

Almegårds Kaserne har hver sommer i mange år modtaget feriedrenge via Børnenes Kontor i København, og i næsten lige så mange år var det Preben K. Rasmussen, der stod i spidsen for foretagendet. Han døde i 2019, og nu er det kaptajn Lars Jensen, der er leder. Han er frivillig, akkurat ligesom de fem hjælpere, og de udgør det, der i forsvarssprog hedder staben.

Coronafri drenge

– Det er nødvendigt at være så mange i staben, for vi er på 24 timer i døgnet. Med så mange hjælpere er der altid en af os, der er friske. Det er den eneste måde, vi kan køre drengene trætte på, smiler Lars Jensen, da han er blevet færdig med instruktionen af drengene.

Lars Jensen fastslår, at det er et godt hold feriedrenge – og coronafri, tilføjer han.

– Vi bliver testet hver tredje dag, og alle er blevet testet negative hver gang. Når man sammenligner med sidste år, har mange glemt, at sidste sommer havde vi ingen restriktioner. Det har vi haft i år. Den største udfordring for os var, at indtil en måned før, vi gik i gang, måtte vi ikke arrangere overnatning. Det fik vi så lov til. Men der har været nogle ting lige op til, som gjorde det usikkert, om vi kunne gennemføre, siger Lars Jensen.

En af udfordringerne var, at ikke alle drenge havde pas, og derfor er to af drengene kommet med flyet i stedet for at rejse over Sverige.

Kortet til tirsdagens opgavemarch bliver studeret nærmere, inden der er afgang fra Ekkodalshuset, hvor der er start og mål. Jacob Jepsen

Støtter de lokale

– Men ellers har vi prøvet af gennemføre et program, som det har set ud i mange år, tilsat lidt nyt. I år har vi for første gang været oppe at klatre i træer i Nature Park Bornholm i Rø. Drengene har fået det, der svarer til en uges erhvervspraktik i forsvaret, hvor de også har lært nogle af de basale ting som "ret og rør", sløring og den slags.

– Jeg har i år syntes, at det var vigtigt at støtte de restauratører, som igennem mange år har støttet os. De har været lukket ned og har haft det hårdt, så jeg har sagt til dem, at lige præcis i år skal I ikke give os rabat. Vi nyder godt af en stor imødekommenhed fra samfundet herovre, og det er også sjovt med alle turisterne. Det spørgsmål, vi nok oftest hører, er: "Er de ikke lidt unge?"

– Vi har haft et godt, harmonisk hold, hvor de er gode til at samarbejde og få tingene til at virke. Det er en stor del af det her. Man kan ikke bare have styr på sit eget og pege fingre ad de andre, siger Lars Jensen.

– Nu er drengene ved at være trætte, men heldigvis er vejret ikke så varmt, som det har været, slutter Lars Jensen inden tirsdagens cirka seks kilometer lange tur med indlagte opgaver.

Romeos værelse bliver tip-top

Det med at skulle rydde op i indkvarteringen på Almegårds Kaserne har måske været en af de største udfordringer for feriedrengene. Det er ældste og yngste feriedreng, Peter Persson på 17 år og Romeo Banjas på 12 enige om.

– Det er først i de seneste dage, at jeg er blevet bedre til at stå tidligt op og sådan nogle ting. Når jeg kommer hjem til mit værelse, skal der nok være rent hver dag, siger Romeo.

Kan vi skrive det i avisen og love din mor det?

– Det må du gerne, griner Romeo.

– Det har været megafedt. Der har været opture og nedture, siger han om dagene i uniform.

Hvornår har der været nedture?

– Når folk bliver uenige og måske skændes lidt. Vi har jo alle nogle problemer, vi slås med, så vi skal tage hensyn til hinanden. Det kan nogle gange være lidt svært, mener Romeo.

Hvad har været det bedste?

– Det bedste har nok været at rappelle og at køre gokart.

Er det en stærkere og bedre Romeo, der rejser hjem?

– Det synes jeg. Jeg har i hvert fald lært at tage nogle flere armbøjninger. Jeg er blevet stærkere mentalt og har lært at styre mit temperament.


Peter Persson og Romeo Banjas inden tirsdagens Ekkodalsmarch, som er et af de sidste punkter på feriedrengenes program. Foto: Jacob Jepsen

Rutineret feriedreng

Mens Romeo Banjas er feriedreng på Bornholm for første gang, har Peter Persson prøvet det nogle gange før.

– Hvert år er forskelligt. Vi laver nogle af de samme ting, men der er altid noget nyt. Det der adskiller sig mest er nok holdet, og jeg synes, at det her hold er fedt.

– Vi kommer alle fra familier, hvor vi har noget at kæmpe med. Enten har vi ikke begge forældre, eller også er der noget andet galt. Her laver vi noget, vi ikke gør til hverdag, og det er med til at gøre det enormt fedt. Der sker rigtig meget i løbet af de 17 dage, og det er ikke noget, man glemmer, siger Peter.

– Det går sindssygt hurtigt med at lære hinanden at kende og lære hinandens grænser, og hvordan man skal tale til hinanden. Vi er sammen 24 timer i døgnet, man får et sammenhold, og vi har det hårdt sammen.

Peter Persson siger, at han allerede tidligt på året talte med sin mor om, at han skulle tilmeldes igen i år:

– Det er noget, jeg ser frem til hvert år. Jeg synes, det er så fedt at udfordre mig selv og lære nye mennesker at kende, og jeg kender efterhånden alle i staben, og de er megasøde.

Peter Persson har nu været feriedreng for sidste gang, men håber, at han på et tidspunkt kan blive en af de frivillige hjælpere.

– Jeg synes, det er ærgerligt, at vi snart skal hjem, og at vi er begyndt at pakke sammen. Men det bliver også rart at komme hjem til vennerne, siger han.

1954

Almegårds Kaserne har modtaget feriedrenge, formidlet af Børnenes Kontor i København, siden 1954.

Støtteforeningen til Feriedrenge ved Bornholms Værn har siden 1999 sørget for at indsamle midler til, at feriedrengene hvert år kan få nogle gode oplevelser.

Det er i dag frivillige ledere, der arrangerer opholdet på Bornholm, som byder på både militære og civile aktiviteter.