Mange spiser oksesteg. Hvad skal man især være opmærksom på, når man laver sådan en?
– Vi kan godt lide rødt oksekød nytårsaften. Hvis det er culotte, skal man passe på at få den skåret rigtigt ud. Man skal skære fibrene over. Man kan se det ret tydeligt, hvis man vender kødet om og kigger på bunden. Så kan man se, hvordan kødfibrene ligger. Dem skal man skære over, når man tranchere kødet til sine gæster. Hvis man skærer med fibrene, får man et stykke, der er svært at rive fra hinanden. Det kan være forskellen på, at folk siger, det var sejt, eller at det var dejlig mørt. Igen handler det om ikke at stege det for meget. Hvis man har investeret i et godt og halvdyrt stykke oksekød – for eksempel mørbrad, filet eller culotte – skal man passe på. Jeg plejer at stege det i god tid inde i ovnen og lade de hvile på komfuret, i hvert fald lige så længe, med et stykke bagepapir og et klæde for at holde på varmen. Trækketid er vigtigt. Hvis folk har et kødtermometer, anbefaler jeg at stege den til 54-55 grader, tage den ud og så sætte den et lunt sted, måske bagest på komfuret, hvor den kan stå og hygge sig. Den behøver ikke være 100 grader varm, når man serverer den.
Hvad gør man, hvis en af gæsterne er vegetar eller veganer?
– Så må man være lidt kreativ. Nogle vegetarer spiser både rejer og fisk, men hvis de er rene vegetarer, må man lave et par lækre grøntsagsretter. Man kan lave noget med avocado, nogle bagte tomater og ristede svampe. Så får man umami. Man kan godt lave noget, hvor man får de samme behagelige smage. Vi købte bornholmske linser forleden og kogte en god, nærende linsesuppe. Det er godt og nærende, og jeg sagde til min kone, at det lignede en kødsovs. Man kan sagtens få noget, der smager godt og mætter, ligesom hvis man spiser kød. Hvis det er en veganer, skal man udelukke æg og mejeriprodukter, men efterhånden kan man få nogle gode erstatninger for mælk og fløde. Tag en squash og skrab den for kerner og kød. Sauter lidt løg, tomater og svampe, læg det op i squashen og gratiner det med noget vegansk ost. Man kan også lave en fyldig suppe med jordskokker og sprøde chips på toppen. Man skal lige google en gang, og så skal gæsten være sød at sige det på forhånd. Så er der gode muligheder.
Hvordan vælger man en vin, der passer til maden?