10 gode råd til at spare på energien i køkkenet

NOTITS | ABONNENT | 28. SEP 2022 • 10:30

Madlavning i køkkenet bruger generelt strøm. Meget strøm. Men med nogle ganske simple råd kan du spare meget på energien.

 

Hvis vi i vores dagligdag skulle lave al vores mad over et bål, hvor vi først skulle ud og samle brænde sammen, så ville vi nok være meget opmærksomme på, at vi ikke bruger for meget brænde, hver gang vi laver mad. Sådan er det heldigvis ikke, men med stigende energipriser kan det være en god idé at tænke mere over energiforbruget, når vi hver dag bevæger os ud i køkkenet for at kreere spændende retter.

Bornholms Energi & Forsyning kalkulerer med, at vi bornholmere bruger 13 procent af vores strøm på madlavning. Og når en familie med to forældre og to børn typisk bruger omkring 4.500 kilowatt over et år, så bruges der altså 585 kilowatt på madlavning alene. Regner man kilowattprisen til 3,75, så svarer det altså til, at hver familie på Bornolm bruger omkring 2.200 kroner på madlavningen om året.

Der findes mange små tips i dagligdagen, der kan hjælpe familier til at spare på energien under madlavningen, og mange af os benytter os sikkert allerede af mange af dem, men alligevel får du her 10 gode råd.

 

10 råd

1. Hold øje med temperaturen.

Den rigtige temperatur i køleskab og fryser (5˚C og -18˚C) er det optimale til dine fødevarer. Tjek med et termometer, om du rammer rigtigt, og skru op eller ned for at justere.

2. Klog kogt.

Du kan sagtens spare på strømmen i gryderne, for eksempel ved at dampe grøntsagerne i stedet for at koge i store mængder vand. Husk også at lægge låg på gryden, for du kan spare op til 50 procent af strømforbruget, og har du en trykkoger, så kan du reducere kogetiden yderligere.

3. Kog vand i en elkedel – men kun det, du skal bruge!

Kogende vand til pasta varmes mere energieffektivt op i en elkedel end i en gryde.

4. Tø frosne madvarer op i god tid.

Hvad skal vi have at spise i morgen og i overmorgen? Tænk fremad og lad den frosne klump kød eller de frosne kylliinger få lov at tø op over et par dage i køleskabet.

5. Brug de rigtige redskaber.

Varm din mad i mikroovnen, hvis du kan. En konventionel ovn bruger langt mere energi.

6. Spar på det varme vand.

Når du vasker op i hånden, så gør det i en balje, ikke under rindende vand.

7. Hold elektriske apparater vedlige.

En afkalket elkedel er langt bedre til at varme vandet; et rent filter suger bedre i emhætten, og en afkalket opvasker er også bedre til at få lavet varmt vand. Tjek manualen og se hvordan du vedligeholder dine apparater.

8. Brug eftervarmen.

Der er rigtig meget mad, der sagtens kan klare sig uden at have et blus på. Risengrød i høkasse, eksempelvis. Og høkassen kan sagtens være en seng og nogle dyner. Lad også gerne kartofler koge færdige i det varme vand fremfor at buldrekoge til sidste minut.

9. Fyld opvaskeren helt op.

Brug din opvaskemaskine bedst muligt og lær at pakke den. Husk også, at der ved almindeligt snavs ikke er grund til at skylle tallerknerne først.

10. Brug hele ovnrummet.

Du kan sagtens forbage en tærteform, mens du har lasagnen i ovnen. Så sparer du på energien.