Bibliotek i Dams Gård: Det vil skabe nyt liv i byen og have fondenes interesse

Bibliotek i Dams Gård: Det vil skabe nyt liv i byen og have fondenes interesse
Louise Lyng Bojesen glæder sig over debatten om Rønne Biblioteks eventuelle flytning. Den viser, at brugerne er glade for biblioteket, siger hun. foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 28. APR 2021 • 09:29
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
28. APR 2021 • 09:29

BYUDVIKLING

En flytning af Rønne Bibliotek til det kommende kulturhus i Dams Gård i Rønne, er det, der bedst lever op til ambitionen om at skabe mere liv i Rønnes bymidte. Det er samtidig det scenarie, der har bedst mulighed for at tiltrække tilskud fra de store fonde, så de bornholmske skatteydere får hjælp til regningen med etableringen af et kulturhus.

Det er skåret ind til benet de væsentligste argumenter, som ligger bag, at rådgivergruppen vil anbefale politikerne det scenarie, hvor Rønne Bibliotek indgår i et kulturhus i Dams Gård sammen med kulturskole, musikhus og foreningsliv.

Politikerne bliver præsenteret for yderligere to scenarier, hvor biblioteket ikke indgår. Det sker i juni, hvor kommunalbestyrelsen skal beslutte, hvilke af de tre muligheder, der skal arbejdes videre med. Her er kulturhuset, en fredeliggørelse af Store Torv og et større projekt på Nørrekås elementerne i en strategisk helhedsplan for Rønne.


Den tidligere kantine fra da der var VUC - vokseundervisningscenter – i Dams Gård har havudsigt og skal nok få deltagerne i den kommende arkitektkonkurrence til at tænke store tanker. Foto: Jacob Jepsen

Flytning af campus

Rådgivergruppen forklarede ved en rundvisning tirsdag i Dams Gård pressen, hvorfor man er nået frem til, at man vil anbefale den store løsning:

– Man vil fra politisk side skabe liv i bymidten efter, at man har flyttet campus. Der har man fra politisk side givet frit slag til at tage de greb, som man mener kan være med til at skabe liv, og der er biblioteket klart en af de institutioner, der kan give mere liv i bymidten, sagde Louise Lyng Bojesen, centerchef for Natur, Miljø og Fritid i kommunen.

Ditte Marquard Jessen, projektleder fra rådgiverteamet, oplyste, at man trækker på erfaringer fra andre byer på størrelse med Rønne – blandt andet Thisted og Ebeltoft.

– Der kan man se, at noget, der styrker den her type by, er, at man får samlet energien i bymidterne.

Bymidter som Rønnes går en farlig fremtid i møde, fordi vores vaner for indkøb og handel forandrer sig. Campus er placeret, så det er attraktivt at være studerende, men placeringen får desværre i mindre grad de unge ind i bymidten. Derfor står man overfor en potentiel afmatning i bymidten, sagde Ditte Marquard Jessen.


Søren Møller Christensen, Sofie Von Pahlen, Ditte Marquard Jessen og Louise Lyng Bojesen i Dams Gård. Foto: jacob Jepsen

En løftestang

– Der kan et kulturhus være en vigtig løftestang. Derfor går vi som rådgiver ind og anbefaler biblioteket som en del af et kulturhus. Det er klart den stærkeste af de tre kulturinstitutioner målt på antallet af besøgende, sagde Ditte Marquard Jessen.

– På en god dag kommer der op imod 800 mennesker på biblioteket. Det er der ikke andre institutioner i centrum, der kan byde på, oplyste projektleder Sofie von der Pahlen fra kommunen.

– Biblioteket er et af de vigtigste mødesteder i byen, og med den placering det har i dag, har det en god tilgængelighed for bilister, men man skal planlægge sit besøg på biblioteket, for det hænger ikke sammen med så mange andre funktioner. I kulturhuset vil det være en del af måske en indkøbstur eller en tur i biografien, sagde Ditte Marquard Jessen.

Uhensigtsmæssig konkurrence

– I en by af Rønnes størrelse er det måske ikke så hensigtsmæssigt, at der ligger et bibliotek i den ene ende af byen og et kulturhus i den anden ende. Der kan opstå en konkurrencesituation, fordi det er de samme brugere, man kæmper om, sagde Ditte Marquard Jessen og uddybede:

– Biblioteket har et ønske om at blive mere attraktivt for de unge og de studerende på Campus. Med et kulturhus med et musikmiljø, vil dette også være attraktivt for de unge, så der kan opstå en uhensigtsmæssig konkurrencesituation for begge parter.