Bibliotek i et nyt byggeri

Bibliotek i et nyt byggeri
Rådgivere vil anbefale flytning af Rønne Bibliotek til kulturhus i Dams Gård. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 28. APR 2021 • 10:05
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
28. APR 2021 • 10:05

BYUDVIKLING

Dams Gård i Krystalgade i Rønne er en historisk bygningsmasse, som oprindelig rummede et hotel. Hvordan skal man proppe et bibliotek ind der?

– I scenariet med et bibliotek arbejder vi med at etablere en ny bygningsmasse, så man kan tænke biblioteket moderne og fra bunden, så man ikke skal mase det ind i nogle fysiske rammer, der ikke egner sig til det, oplyste rådgivergruppens projektleder Ditte Marquard Jessen ved tirsdagens rundvisning i Dams Gård.

Helt præcis hvor en ny bygning med et bibliotek skal placeres, og hvordan de øvrige elementer i kulturhuset skal placeres, bliver elementer i en kommende arkitektkonkurrence, forklarede leder af Udvikling og Plan i kommunen, Søren Møller Christensen.

Tilgængelighed

Det er ikke gået rådgivernes næse forbi, at planerne om en flytning af biblioteket fra Pingels Allé til bymidten har givet anledning til mange kritiske bemærkninger både på de sociale medier og i læserbreve i avisen.

Det har blandt andet handlet om tilgængelighed. Hertil sagde Søren Møller Christensen:

– Der foreligger en trafikanalyse, som viser, at der faktisk er parkeringspladser nok, og så er der nogle tiltag til at få dem udnyttet bedre. Men det er klart, at man vil ikke lige så hurtigt kunne finde en plads, gå ind og finde en bog og køre igen. Der vil være en tilvænning i forhold til det. Men biblioteket vil være tilgængeligt for mange flere mennesker, når det ligger her, fordi mange flere mennesker kommer forbi.

– Det er en forandret tilgængelighed, som politikerne skal tage stilling til, om de ønsker.

Positivt med debat

– Jeg synes, det er utroligt positivt med den debat. Det viser, at folk interesserer sig for biblioteket og er rigtig glade for det, sagde centerchef for Natur, Miljø og Fritid, Louise Lyng Bojesen.

– Argumenterne for at bevare biblioteket i Pingels Allé har måske overvejende udgangspunkt i, at det fungerer rigtig godt i dag. Hvor argumenterne for at flytte hertil, mere har udgangspunkt i, hvad biblioteket kan udvikle sig til i fremtiden og det potentiale, der ligger i at få en ny rolle på øen.