Vil tappe strøm fra lygtepæle

Vil tappe strøm fra lygtepæle
Lygtepælen på Dampmøllegade skal fungere som ladestander. Foto: Beof
NYHED | 5. MAR 2024 • 06:00
NYHED
5. MAR 2024 • 06:00

150 rønneboer er inviteret til at deltage i et forsøg. Elbilen skal oplades i lygtepælen.

Der er brev på vej fra Bornholms Energi og Forsyning (Beof).

I hvert fald til 150 rønneboer, der bor i området ved Dampmøllegade, Møllegade og Smedegade, som tirsdag får en hilsen fra forsyningsselskabet i postkassen. Det oplyser Beof i en pressemeddelelse.

Det skyldes, at tre lygtepæle i området skal fungere som ladestandere for elbiler i et nyt forsøg.

– Vi vil gerne finde ud af, om man kan oplade elbiler ved at bruge noget af den strøm, der i forvejen er i kommunens lygtepæle og kabler, fortæller Maria Hach, projektleder hos Bornholms Energi & Forsyning.

Stort potentiale

Beofs projekt foregår i samarbejde med Bornholms Regionskommune og Danmarks Tekniske Universitet og er støttet af Vissingfonden.

Formålet er at finde ud af, hvordan beboere i ældre bydele, som ikke kan parkere på egen grund, kan have mulighed for at oplade deres elbil tæt på, hvor de bor.

– I stedet for at grave de gamle bydele op og lægge nye kabler ned i vejen, vil vi undersøge, om vi kan bruge de kabler og lygtepæle, der allerede står der, siger Maria Hach, der følges op af kommunikationschef hos Beof, Klaus Vesløv.

– Det her gør vi, fordi vi ved, at folk med elbiler gerne vil lade dem op tæt på, hvor de bor, og med det her forsøg håber vi på at gøre det nemt for dem at være en del af den grønne omstilling. Vi har et oprigtigt ønske om at trække Bornholm i en grønnere retning, og det her projekt er et skridt i den retning, siger Klaus Vesløv i meddelelsen til pressen.

Ifølge Chresten Træholt, lektor og ansvarlig for projektet på DTU, har forsøget stort potentiale.

– Hvis borgerne tager ladestanderne til sig, kan man forvente, at også andre ø-samfund og gamle bykerner i Danmark såvel som i resten af verden ville bruge teknologien. På den vis har projektet nogle store perspektiver, fortæller DTU-lektoren.

PROJEKTFORLØB

De tre lygtepæle står på hhv. Dampmøllegade 29-31, Møllegade 19 og Smedegade 10-12 i Rønne.

De klargøres i marts, hvor der også optegnes en parkeringsbås ud for hver af dem.

Ladeboksene opsættes og tages i brug i løbet af april.

Forsøget skal køre i omkring otte måneder.

Kilde: Bornholms Energi og Forsyning